BEŞİRİ OVASINA TOPLULAŞTIRMA DARBESİ

10-12-2018

Batman Ovası ile birleşen Beşiri Ovası, bana sorarsanız Konya ve Bismil Ovasından sonra Türkiye’nin en önemli tarım arazisidir.

Ancak ne yazık ki bu önemli tarım arazisine son 30 yılda belirli aralıklarla darbe üzerine darbe indirildi.

Önce Organize Sanayi Sitesi ile bereketli toprakların bir kısmı toplulaştırıldı.

Sonrasında da Eski Çöp Kavşağı- Beşiri Yolundan başlayarak Organize Sanayi Sitesine kadar ne olduğu belli olmayan ve ne bir tabelası ne bir menşesi olmayan onlarca bina kuruldu.

İlk yıllarda yol boyunca işletmeler kuruldu, şimdi iç taraflarda da hızla tarım arazilerini vasıfsızlaştıran yapılar inşa ediliyor.

Bu gidişle elde avuçta geriye hiçbir şey kalmayacak herhalde.

Sanayi tehdit yetmiyormuş gibi şimdi bir de toplulaştırma belası çıktı ortaya.

Sessiz sedasız bir şekilde köylüleri sürece katmadan Tarım Reformu Genel Müdürlüğünce yapılan toplulaştırmalarla araziler adeta paramparça içinden çıkılmayacak bir hale getirildi.

Arazi toplulaştırması ile ülkemiz tarımının sürdürülebilirliği, girdi kaynaklarının daha verimli ve etkin kullanımı, çiftçilerimizin ekonomik anlamda daha fazla kazanç sağlaması hedeflenirken şimdi tam tersi bir durum söz konusu.

Bu işe başlanılırken hak sahibi muhataplar hiçbir fikir alışverişi ve değerlendirme yapılmamış, tümü ile keyfi bir tutumla Beşiri Ovası olarak adlandırılan Binatlı, Örmegöze, Ayrancı, Akça ve Çevrimova Köyleri üçgenindeki araziler toplulaştırılarak iş oldu bittiğe getirildi.

Köylülerin ifadelerine göre yapılan arazi toplulaştırması amacına uygun yapılmadığı için köylüler mağdur edilmişlerdir.

Dağınık arazilerinin birleştirmesini veya yerinde tescillenmesi beklentisinde olan köylüler toplulaştırma bittiğinde tam tersi bir durumla karşılaşmışlar.

Yeni sistemde araziler küçük parsellere bölünüp, zıt istikametlerdeki alanlarda gösterilirken, çiftçiler derdini anlatacak bir muhatap bulamıyorlar.

Kime başvur duysalar, kimse dertlerini dinleyip kendilerine yardım etmedi.

Tabi köylülerin çok farklı iddiaları var,

Arazilerinde eksilme olduğu,

Yine daha önce yola yakın veya verimli yerde olan arazilerinin daha az değerli yerlere kaydırıldığı, bu durumda eşit ve adil olmayan bir takas sistemi gibi bir durumun ortaya çıktığını da söylüyorlar.

Bir de bu arazi toplulaştırmayı kimsenin kabul etmediği, köylülerin eski düzene göre hareket ettiğini, bunda da kamulaştırma ÇKS Desteklemeleri ile ilgili büyük mağduriyetler yaşandığı belirtiliyor.

Bu durum köylüler arasında husumet ve kavgalara da neden oluyor.

Bu mağduriyetlerin biran önce çözüme kavuşturulması gerekiyor.

Çünkü mevcut mantığı ile toplulaştırma zarardan başka bir fayda sağlamadığı gibi köylülerin rızası dışında mülkleri üzerinde her hangi bir tasarrufta bulunmak da doğru değildir.

Bu yüzden bir an önce Beşiri Ovasındaki mevcut arazi toplulaştırma işleminin iptal edilmesi gerekmektedir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?