BOZUK YOLLAR MESELESİ

30-08-2016

Batman Belediyesinin en çok eleştiri aldığı konuların başında şehir içerisindeki yollarda oluşan çukurlar vardır.

Bu yüzden geçen hafta Meydan Mahallesinde SİBADAŞ’ın kazdığı doğalgaz çukurları nedeniyle bozulan yolları protesto eden vatandaşlar, tepkilerini dile getirmek için yolu trafiğe kapattı.

Bir diğer tepki de gelin arabasına “Aşkımız Batman’daki yollar gibi hiç bitmesin”  yazısı yazılarak verildi.

Bu gidişle şiirler ve şarkılar da yazılır belki bu sorun için.

Bu yollarda oluşan çukurların sebebi ve çözüm yolları ne olabilir bu gün ona biraz kafa yoralım dedik.

Yollarda oluşan çukurlar önemli oranda doğalgaz, kanalizasyon, su, elektrik ve telefon hatlarının çekilmesi, yenilenmesi veya arızalarının onarımından kaynaklıdır.

Kısacası altyapı çalışmalarında yollar büyük ölçüde tahribat görüyor.

Yollarda oluşan tahribatlar, zamanında kapatılmadığı için büyük soruna dönüşmektedir.

Çukur ve yollardaki bozulmaların diğer sebeplerine gelecek olursak;

1-Asfalt ve parke taşı ile zeminleri kaplanan yolların tekniğine ve standartlara uygun bir şekilde yapılmaması  (Standartlara göre asfalt veya parke taşı ile döşenen bir yolun ömrü en az 15 yıldır)

2- Yolların su tahliye drenajlarının standarda uygun yapılmaması, yollarda su birikintilerine ve zeminde çökmelere neden olması.

3-Vatandaşların hat çekme, yenileme ve inşaat esnasında rasgele yollarda kazı yapmaları.

4- Ağır tonajlı araçların, şehir içi trafiğini sıklıkla kullanması,

5- Asfalt veya parke taşı çalışmasından önce yolların altyapı çalışmasının tamamlanmaması.

Bu sebepler yolların zemininde bozulmalara neden oluyor.

Yol zeminlerinde oluşan çukurlarda hem araç sürücüleri hem de o cadde ve sokakta oturanlar için büyük bir eziyete dönüşmektedir.

Yollardaki çukurlar yazın toz ve dumandan, kışın su birikintisi ve çamurdan, vatandaşın ise buralara çöplerini rasgele atması, kirliliğe yol açmaktadır.

“Belediye, oluşan çukurları hiç kapatmıyor” demek haksızlık olur, ancak sorunun çözümü ağır aksak gidiyor ve yıllardır soruna bir türlü çözüm bulunamaması haklı olarak vatandaşların tepkisine neden oluyor.

Peki, Belediye bu soruna çözüm bulabilmek için ne yapmalıdır?

1-Her şeyden önce bir cadde ve sokağı asfaltlayacağı zaman en az 6 ay önce o sokaktaki vatandaşlara, BASKİ, DEDAŞ, SİBADAŞ, Türk Telekom bir yazı yazarak “biz şurayı asfaltlayacağız, kimin altyapı işi varsa 4–5 aylık süre içerisinde hal etsin yoksa bir daha müsaade etmem” diyecek ve altyapı sorunu bittikten sonra asfaltlama yapacak.

2- Yolun su gider ve tahliyelerine dikkat edecek, hiçbir şekilde yolda yağmur veya evsel suların birikmesine yol açacak hata ve kusura sebep olmayacak.

3-Ev ve iş yerlerinden caddeye geliş güzel su salimini önleyecek.

4- Asfaltlama veya parke çalışması biten yollarda hat döşeyen SİBADAŞ gibi kurumlardan yollara zarar verdiklerinden dolayı para alma yerine nasıl bozduysan yolu ve kaldırımı aynı standartta işiniz biter bitmez getireceksiniz diyecek.

5- Su ve Kanalizasyon hattı döşemesi ihalelerine yolun eski haline dönüştürülmesi şartını ekleyecek.

6- Ağır tonajlı araçların şehir içi trafiğini zaruri haller dışında kullanımına izin vermeyecek.

7-  Cadde, yol ve kaldırımlara zarar verenlere ağır cezalar verecek.

8- yollarda oluşan çukurları onarmak için ekip sayısını artıracak ve çukurlar kısa sürede kapatılacak.

9- Zorunlu hallerde asfalt yollarda hat geçirilecekse asfalt kesimi trencer makineleri ile düzenli kesilecek. Aynı şekilde zemini parke olan yolların parkeleri elle sökülecek ve yolla fazla zarar vermenin de önüne geçilecek.

Evet, yıllardır bu kentte hem bir araç sürücüsü hem de bir birey olarak çukurlardan çeken biri olarak soruna ilişkin tespit ve önerilerimi yazdım.

Umarım şu milli mesele haline gelen yollardaki çukur meselesinin çözümü için ilgili önerilerimi kurumlar dikkate alırlar.

Sözün Özü: Sorun sebep ve sonuç ilişkisi çerçevesinde değerlendirildiğinde çözülmeyecek kadar büyük bir mesele değildir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?