CÜBBELİ NEDEN BATMAN’I İŞARET ETTİ?

13-09-2020

Geçtiğimiz hafta CNN ekranlarında Batman’la ilgili daha önce duymadığımız bir iddia gündeme geldi.
Cübbeli Ahmet Hoca olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü’nün “Türkiye’de selefiler gitikçe örgütleniyorlar özellikle Batman, Adıyaman taraflarında çok selefi akım var” sözleri ile dikkatler Batman’a çekildi.
CNN Türk ekranındaki konuşmasında Cübbeli, Türkiye’deki selefi grupların silahlandığını söyleyip "İnsanları alenen ölümle tahdit ediyorlar,  Şahıslar pompalı mompalı. İç savaşa hazırlanıyorlar. Özellikle Batman, Adıyaman taraflarında çok selefi akım var. Selefi tarafıyla İran yanlısı Şii tarafın çatışması hazırlanıyor. Barut gibi. Bu silahlanmayı durdurun. Yarın bu işin önünü alamayız. Birisi 'şeyhim ' diye cihat ilan edecek öbürü mehdiyim diyecek. Birbirine öldürür bu Müslüman millet. Asker bunları vurmak zorunda kalacak. İzmir kaynıyor. Bunlar nasıl müsaade ediliyor. Mutlaka kontrol edilmesi lazım” İddialarında bulundu.
Böylece bir anda Selefilikle birlikte Batman da tartışmaların odağında yerini aldı.
Doğrusu iddia edildiği gibi Türkiye’de radikal bir İslami akım başlamışsa şayet Batman’da örgütlenmesi beni beklenen bir durumdur.
Türkiye’de ortaya çıkan cemaat ve örgütlerde İslami Haraket’ten tutun Hizbullah’a kadar, 80 öncesi Türk Talebe Birliği, Nur Cemaati, Süleymancılar, Fethullahçılar’a kadar bütün yapılar Batman’da ciddi manada taban bulmuş ve güçlü bir şekilde örgütlenmişlerdir.
Batmanı’n muhafazakâr ve dindar yapısından, sosyo-ekonomik durumundan istifade ederek rahatlıkla eleman bulabiliyorlar.
Geçmişteki örneklerde bunu net bir biçimde görebiliyoruz.
Bu yüzden Batman’da yeni bir akımın başlaması bana sürpriz olmayacaktır.
Temeli Avrupa ülkelerinde atılan Selefi akımı ile ilgili çok da bilgi sahibi değiliz.
El Kaide ve IŞİD ile gönül bağlarının olabileceğini ve tabanından bu iki radikal yapıya katılımların olduğu da iddia edilmektedir.
Türkiye'de Selefilerin önde gelen ismi Ebu Said Yarpuzlu (Mehmet Balcıoğlu)’dur.    
Selefilik temellerinin 13. yüzyılda Mardin’de yaşamış olan İbn-i Teymiye adlı din adamı tarafından atılmış bir mezhep olduğu belirtiliyor.
Tabi bu mezhep din adamlarınca kabul edilmiyor. 
Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de Gazeteci Ruşen Çakır’a 8 Aralık 2014 yılında verdiği röportajda Selefilikle ilgili “Selefilik pratikte içinde bir taassubu ve bağnazlığı barındırmaktadır. Kendi hakikatini herkese dayatmaya çalışmaktadır” iddiasında bulunmuştu.   
Eski Diyanet İşleri Başkanı’nın sözlerine bakıldığında Selefiliği radikal ve yeri geldiğinde zorbalık yapabilecek bir yapı olarak gösteriyor.
Gel gelelim Cübbeli Ahmed’in iddia ettiği gibi Batman’da Selefilikle ilgili bir oluşum var mıdır?
Doğrusunu söylemek gerekirse Batman’da şu ana kadar ne açık ne de gizli bir yapılaşmadan pek haberdar olmadık.
Varsa böyle bir yapı, faaliyetlerini de sivil toplum temelinde yürütüyorlarsa ve yeni mezhep veya bir cemaat ise kamuoyunun önüne çıkıp Cübbeli Ahmed’in iddialarına cevap vermeleri gerekmektedir.
Ama demokratik yöntemler dışında bir yapılanmanın içerisinde iseler ve gerçekten iddia edildiği gibi silahlanmış ve tehlike oluşturuyorlarsa burada iş Emniyet ve Savcılara düşüyor.
Biz gazetecilerin bu meseleleri araştırıp açığa çıkaracak ne imkânı ne de bize yardımcı olacak bir mekanizma vardır.
Bu nedenle Batmanla ilgili bu ciddi iddianın doğru olup olmadığını kolluk kuvvetleri ve yargı acilen ortaya çıkarması gerekir.
Cumhuriyet Savcılarının derhal Cübbeli Ahmed’in ifadelerine başvurup varsa bildiği bir şey, bu bilgiler doğrultusunda gerekli soruşturmayı başlatmaları gerekmektedir.
Yok, gereği yapılmayacaksa, vatandaş Selefi korkusu ile yaşayıp her gördüğü sakallı ve çarşaflı kişiyi selefi sanacak.
Bu yaklaşım da İslama zarar vereceği gibi tıpkı 90’larda olduğu gibi ileride bir kutuplaşmaya ve toplumsal çatışmaya da yol açabilir.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?