DEM parti ile Mehdi Öztüzün arasında neler yaşandı?

DEM parti ile Mehdi Öztüzün arasında neler yaşandı?
14-03-2024

HEP’le başlayan ve DEM’le devam eden partinin 34 yıllık siyasi geçmişinde bugüne kadar rastlanmamış bir gelişmeye tanık oluyor Batman.

Tarihte ilk kez seçimlere 20 gün kala DEM partisinde bir belediye eş başkan adayı partisinden ihraç ediliyor ve kendisi hakkında soruşturma başlatan partisine karşı isyan başlatıyor.

DEM Eski Belediye Başkan Adayı Mehdi Öztüzün ile partisi arasında yaşanan sert tartışmalar Batman gündemini meşgul etmeye devam ediyor.

Sadece DEM partililer değil, siyasi rakipleri olan AK Parti ve Hüda Par başta olmak üzere tüm Batman, gelişmeleri yakından izliyor.

Batman’da DEM parti cephesinde yaşanan kriz Türkiye’nin de gündemine girdi.

Mehdi Öztüzün’ün DEM partiden ihraç edilmesi ve ihraç sonrası “bu kavga burada bitmedi” sözlerini kullanması, gündeme damgasını vurdu.

Yaşanan bu krizin evveliyatı da var tabi.

Öncelikle şunu hatırlatayım;

Mehdi Öztüzün aday adayı olduğu günden beri DEM partisi cephesinde tartışma konusuydu.

Aday adaylık başvurusunun parti seçim komisyonu tarafından kendisine iade edileceği ve adaylığının kabul edilmeyeceği kulislerde konuşuluyordu.

Çeşitli spekülasyonlarla ismi ön planda çıktı ve gündemden hiç düşmedi.  

Partide Mehdi Öztüzün’ün adaylığını destekleyenler de vardı, kendisine karşı olanlar da…

Bu delegelere ve partiye sözde yapılan baskılar ters tepti.

Ön seçimde Mehdi Öztüzün’e destek daha da artı.

Hatta bazı kurum ve siyasi aktörler tarafsızlıklarını bir taraf bırakıp Mehdi Öztüzün için açık açık çalışmaya başladı.

Rüzgârı arkasına alan Mehdi Öztüzün ve Gülistan Sönük ilk turda %51’lik oya ulaşamayınca aday belirleme süreci ikinci tura kaldı.

Birinci turda kadın ve erkek adaylar arasında en çok oyu Gülistan Sönük almıştı, ikinci turda ise Mehdi Öztüzün delegelerin en çok oyunu alarak eş başkan adaylığına seçildi.

Eş başkanlar belirlendikten sonra bu kez kimin imzacı, yani seçim kuruluna resmi başkan olarak bildirileceği tartışması başladı.

Batman’da resmi başkan adayının kadın olacağı söylentisi yayıldı.

Bunun, Mehdi Öztüzün’ü engellemek için alınmış bir karar olduğu algısı yaratıldı.

Mehdi Öztüzün’ün bu durumdan rahatsız olduğunu hissettirmesi üzerine kamuoyu oluştu.

İmzacı başkanın kim olacağı belirleninceye kadar bu tartışma ve tepkiler devam etti.

Belli bir kesimin tepkilerine rağmen DEM partisi Batman’da imzacı resmi adayın kadın olmasına karar verdi.

Mehdi Öztüzün ile partisi arasındaki büyük gerilim de bu kararla birlikte başladı.

Öztüzün, DEM partinin Diyarbakır’da düzenlediği aday tanıtım toplantısına sağlık sorunlarını gerekçe göstererek katılmadı. Bu durum parti içinde rahatsızlığa neden oldu.

Listeler seçim kuruluna verilince Öztüzün ve onu destekleyenler yüksek seslerle DEM partisi yetkililerine tepkilerini ortaya koydu.

Öztüzün’ün eş başkanlık adaylığından çekileceği de bu sırada gündeme geldi.  

Araya genel merkez yeticileri ve kendisini destekleyen kurumlar girince Mehdi Öztüzün, Eş Başkan Adayı Gülistan Sönük ile birlikte basın karşısına çıkarak, kırgınlığı ve küskünlüğü bir tarafa bıraktıklarını ve seçim çalışmalarına başladıklarını duyurdu.

Bu açıklamadan sonra aday karşılama ve halkı selamlama törenine birlikte katıldılar.

Ama yaşananlardan dolayı Öztüzün ile partisi arasındaki soğukluk hiçbir zaman bitmedi.

Öztüzün tüm ısrarlara rağmen DEM Partisi Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları’nın 2 günlük Batman ziyaretine eşlik etmedi.

İddiaya göre DEM parti tarafında oluşturulan seçim komisyonları ile tüm çağrılara rağmen mahalle ve esnaf ziyaretlerine katılmadı.  

Petrolspor maçı esnasında Hüda Par Belediye Başkan Adayı Serkan Ramanlı ile fotoğraf karesinde yan yana gelmesi ise DEM parti yönetimi tarafından rahatsızlığa neden oldu.

Fotoğraftan sonra Mehdi Öztüzün ile işin iç yüzü konuşulmadan, konu ile ilgili basın açıklaması yapıldı.

Bu durumda Öztüzün ile partisi arasında ipler tümden koptu.

Soruşturma konusu muğlakta kalınca Mehdi Öztüzün sosyal medya üzerinden, fotoğraf meselesi ile ilgili paylaşım yaparak “halkı bilgilendirmek gerekir açıklama yapılmayacaksa ben açıklama yapmak zorundayım” dedi.

DEM partisi cephesinde bu imalı mesaja herhangi bir cevap verilmeyince 20 dakika süren ve parti yönetimini eleştiren bir konuşmanın videosunu sosyal medyada paylaştı.

Bu vidodan sonra Mehdi Öztüzün partisi tarafından ihraç edildi.

Mehdi Öztüzün’ün haksızlığa uğradığı gerekçesi ile sosyal medyada hakkını aramak ve kamuoyunu bilgilendirmek için izlediği yol ve yöntem, bu güne kadar HEP ile başlayan DEM’le devam eden siyasi anlayış içerisinde pek rastlanmamış bir durumdu.

Seçim kurulu kesin listeleri açıklamış olmasına ve Mehdi Öztüzün isminin belediye meclis üyesi olarak başkan kontenjanında yazıyor olmasına rağmen bu meselenin çözülmesi biraz imkansız gibi görünüyor.

Ama hiçbir zaman siyasi partilerde de siyasetçilerde de tüm kapılar sonuna kadar kapatılmaz.

Ancak şu da bir gerçek, seçim arifesinde yaşanan bu kriz DEM parti için de Mehdi Öztüzün için de iyi bir sınav ve kazanım olmadı.

Bu sıkıntı ve sorunlar aşılamazsa seçim sonuçlarına az veya çok bir yansıma olacağını tahmin ediyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
taner
taner 1 ay önce
Mehdi öztüzün bu partinin değeridir.Yeni yetmelerin çıkarları için genel merkeze yanlış bilgi verdiğini düşünüyorum.Mehdi Öztüzüne yapılan haksızlığı millet görüyor sandığa da yansıyacaktır.Bu dava için mehdi varken hepiniz süt içiyordunuz.Rantçılar sizleri..
asayı musa
asayı musa 1 ay önce
Mehdi iyi bir insan, iyi bir dinleyici, iyi bir analizci, iyi bir kürt. ama ne yazık ki böyle tarafsız ve adil olacak insanlara yer yok o partide. adaylar onları dertekleyenler tarafından seçilmez, emri vaki olarak ahan da adayınız budur denilir, halkı öküz yerine koymuşlardır. kendi menfaatleri için insanla
Boş ver
Boş ver 1 ay önce
Mehdi öztüzün ılımlı davranınca şahinlerin hesabınw gelmedi adalet aramak zaten akıl işi değil