DİCLE MELÜL VE KİRLİ AKIYOR

19-08-2016

Yaklaşık iki bin kilometrelik nehrin 100 kilometre’lik bölümü Batman il sınırları içerisinde geçmektedir.

Hasankeyf antik Kentinin cazibesini artıran en önemli nedenlerden birisi olan Dicle Nehri Türkiye, Suriye Ve Irak topraklarından geçerek Basra körfezine kadar uzanır. Dicle nehri bu açıdan son derece Jeopolitik ve yaşamsal bir özelliğe sahiptir.

Nehir suları başta doğal yaşam ve insanlar için çok önemli bir ihtiyaçtır. Nehrin nimetlerinden milyonlarca canlı istifade etmektedir. Bu nehrin Eko sisteme olan katkısı da ayrıca çok büyüktür

Bu kadar önemli ve değerli olan Dicle Nehri’ndeki kirlilik her yaz ayında olduğu gibi yine tehlikeli boyutlara ulaştı.

Bu aralar yolunuz Hasankeyf’e düşmüşse mutlaka görmüşsünüzdür Mavi ve berrak Dicle artık melül ve kirli akıyor.

Sulama ve barajlarda su tutulması ile birlikte dereye kentlerin kanalizasyonundan bulaşan atık su debisi neredeyse temiz su debisini ikiye katlayacak duruma gelmiş.

Tabi Nehir kirliliğin birçok sebebi var, Hatalı sulama, Kum ocakları, dere yatağına atılan moloz ve çöplerden kaynaklıda bir kirlilik söz konusudur.

Hemen hemen her yaz aynı manzara ile karşılaşıyoruz.

Sorumsuzca bir şekilde Dicle nehrini kirletenlere yönelik ciddi tedbirlerde alınmıyor. Tabi Nehri kirleten sebepler sadece Batman il sınırları ile sınırlı değil nehir yatağı boyunca herkes adeta elbirliği yapmışçasına nehri kirletiyor. Nehir havzasını ve suyunu korumakla görevli kurumlar ise olup biteni izlemekle yetiniyorlar.

Formalite icabı her sene birkaç kuruma ve şahsa tutanaklar tutulup cüzi cezalar kesilerek sorun geçiştiriliyor.Oysa Dicle nehrindeki kirlilik çok önemli ve büyük bir problemdir. Bu sorunun acilen kapsamlı bir şekilde ilgili kurumlarla müzakere edilerek çözülmesi gerekir. Dicle nehrini kirletmek doğal yaşama darbedir.

Dicle Nehrini kirletmek geleceği yok etmektir. Böylesi hayatı bir meseleye karşı duyarsız kalmamak lazım.

Bilmiyorum son günlerde gördünüz mü Dicle nehri adeta lağım suyu rengine dönmüş.

Nehir adeta mikrop yuvasına dönmüş. Bu pis sulardan beslenen bütün canlıların yaşamı tehlikededir.

Bir taraftan şehrin atık suları, diğer bitarafta tarımda kullanılan kimyasal gübre ve ilaçlarlarla nehirdeki suyun hiçbir suretle kullanılmasına yol açıyor. Ama buna rağmen nehirden birçok canlı su ihtiyacını karşılamaktadır. Dicle’deki kirlilikten dolayı canlılar ölüyor. Bu yüzdende kirli akan Dicle Melüldür.  

Kırgın ve küskündür onu kirletenlere ve kirletmeye göz yumanlara! Sözün Özü; Dicle Nehrindeki Kirlilik bir bakıma genel anlamda doğamızda yarattığımız kirliliğin net olarak bir resmidir. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?