FATURA VE KESİNTİLER NEYİN NESİ?

12-05-2020

Bu zor süreçte insanları kaygılandıran, moral ve motivasyonunu etkileyecek en önemli unsur nedir?
Bu sorunun cevabı hiç de zor değil.
İki açıdan bu soru rahatlıkla cevaplandıracak olursak; 
Birincisi korona salgının seyri ile ilgili gelişmeler, 
İkincisi ise ekonomik durum.
Elbette önce sağlık ama emin olun ekonomi de en az sağlık kadar önemlidir günümüzde.
Çünkü parasal sıkıntı hem ruh sağlığını hem de beslenmeden kaynaklı olarak bağışıklık sistemini de ciddi manda etkilemektedir.
Bu nedenle bir taraftan korona virüsle mücadele edilirken, diğer taraftan da zor durumdaki vatandaşların ekonomik açıdan sıkıntı yaşamaması için tedbirler geliştirmek gerekir.
Vatandaşlara da Devlete de bu zorlu süreçte ciddi manada sorumluluklar düşüyor.
Mülk sahiplerinin sadece iş yeri kiraları ile ilgili değil, konut kiraları, geciken ve ödenemeyen kiralar konusunda da anlayış göstermeleri gerekir.
Korona virüs tehdidi sürdüğü sürece kira muafiyeti tanımak veya indirim yapmak, dayanışma ve yardımlaşma göstermek gerekir.
Devlet de aynı şekilde vergi, kredi, elektrik, doğalgaz ve su faturaları ödemesi ile ilgili kolaylaştırıcı yöntemler geliştirmelidir.
Korona virüsün ülkemizde yayılmaya başlamadığı Mart ayı başında yetkililer yaptıkları açıklamada, su, elektrik ve doğalgaz faturalarının üç ay süre ile ertelendiğini duyurmuştu.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ise elektrik ve doğalgaz faturaları için 3 ay boyunca sayaç okuması yapılmayacağı, söz konusu dönemde kıyas fatura uygulaması yapılacağını belirtmişti.
Ancak daha önce özelleştirilen doğalgaz ve elektrik firmaları, korona virüsü tehdide de vatandaşın yaşadığı ekonomik sıkıntıya da aldırış etmeden bildiklerini okuyorlar.
Sayaç okuma personellerini de sağlığını tehlikeye atarak kapı kapı dolaştırıp, tüketilen elektrik ve doğalgazı faturalandırıyorlar.
Bu ara hangi kapıyı açarsan şehrimizde Dicle EDAŞ ve SİBADAŞ’ın kabarık faturaları ile karşılaşıyorsun.
Ekonomik sıkıntı yaşayan vatandaşların bu kabarık faturalardan dolayı moralleri bozuluyor.
Zaten ertelense de, sayaçlar okunmasa da bir şekilde abonelerin tükettiği kilowata göre hakkını güncel fiyatla tahsil edecekti, bu acele ve bu telaş neyin nesi?
Elektrik ve doğalgaz faturaları ekonomik sıkıntıda olan vatandaşın moralini bozuyor.
Tabi sadece ödenmesi yapılmak üzere faturalar yollanmıyor bir de borcunu ödemeyenlerin elektriklerini kesmek için de ekiplerin dolaşmaya başladığı duymunu da aldık.
Salgın süresinde bu duyum doğruysa bu son derece haksızlık olur.
Herkes de biliyor korna virüs krizi en çok ekonomiyi vurdu.
Dünyanın en güçlü ülkeleri bile bundan etkilenirken, asgari ücretle geçinenler, işsizler,  güçsüzler, emekliler ve çiftçi bundan hayli hayli etkilenmiştir.
Bu nedenle doğalgaz ve elektrik faturalarının ödenmesine ilişkin kişinin ekonomik olanaklarına göre düzenlenme yapılması gerekir.
Hele hele borç ödenmemesinden kaynaklı kesinlikle kesinti yapılmamalıdır.
Bu zor süreçte fatura ve kesintilere bir mola verilsin.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?