FUARLAR VE EKSİKLİKLER

07-10-2019

Petrolden başka öne çıkan bir sembolü, markası ve bir lobisi olmayan şehrimizde Ekim ayı içerisinde iki ayrı fuarın düzenlenmesi önemli bir gelişmedir.
Fuarlar günümüzde şehirlerin, sosyo-ekonomik kalkınmalarına ciddi katkı sağlamaktadır.
Tabi fuarın amacına ulaşması için zamanlama ve fuarın hitap edeceği kesim ve tanıtım çok önemlidir.
Fuarın hedefine ulaşması için doğru ve zamanında bir planlama ve iş birliği şarttır.
Planlaması doğru, içeriği zengin fuarların sadece ekonomik değil, sosyal ve kültürel anlamda da şehre katkıları tartışılmazdır.    
Bu nedenle şehrimizde Ekim ayı içerisinde iki fuarın düzenlenecek olmasını önemsiyor ve yerinde bir karar olarak görüyorum.
17–20 Ekim 2019 tarihlerinde ilk olarak Batman Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı ve Batman İnşaat Mobilya ve Dekorasyon Fuarı, Start Fuarcılık tarafından tertiplenecek.
Bu sene üçüncüsü düzenlenecek olan fuarın destekçileri listesinde Valilik, Belediye, Ticaret Borsası, Batman Ziraat Odası gibi kurumlar yer alıyor.
3.’sü düzenlenecek olan fuarın destekçileri arasında baş sırada olması gereken Ticaret ve Sanayi Odası (BATSO)’nın ismini görmeyince firma yetkililerini arayıp hem bu sorunun kimden kaynaklandığını hem de fuarın katılımcıları hakkında bilgi almak istedim. Sağda solda birkaç afişi bile asılıp Star Fuarcılığın internet sitesinde yayınlanan duyuruda bile destekçi kurumlar arasında BATSO’nun ismi olmamasına rağmen soruma net cevap veremediler.
BATSO’nun destekçiliği konusunda fuara katılacak firmalar hakkında da “henüz belli değil” cevabını verdi telefona çıkan ilgili.
Fuarın açılmasına 10 günden az süre kalmışken, halen belirsizlikler olması doğrusu beni endişelendirdi.
BATSO ile ilgili sorun nedir ve kimden kaynaklıdır bilemem ama ne olursa olsun bu sorun şimdiye kadar çözülmesi gerekirdi.
BATSO gibi önemli bir kurumun şehrimiz açısından faydalı bir organizasyonda mutlaka yer alamsı gerekirdi.  
Çünkü BATSO gibi kurumlar kentin ticaret ve ekonomisinde dinamo görevi görür.
Böylesi bir kurumun olmaması fuara gölge düşürecektir.
Diğer bir fuar ise 3. Batman Kitap Fuarı.
20–28 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan 3. Batman Kitap Fuarı, Batman Valiliği, Turizm İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi organizasyonunda gerçekleştirilecek.
Bu fuar da elbette şehrimiz açından son derece önemli ve gerekli.

Geçtiğimiz yıllarda yapılan fuarlar, yazar ve yayın evleri üzerinde çeşitli tartışmaların gölgesinde kaldı.
Ama şu bir gerçek ki tıpkı İnşaat ve Tarım Fuarında olduğu gibi fuarın destekçileri ve organizasyonunda yer alması gereken bazı kurumların isimleri yok sanki.
Bu fuar her ne kadar kültürel bir fuarsa da Tarım-İnşaat Fuarı gibi ticaridir, bu yüzden başta BATSO’nun bu organizasyonda isminin olmaması da eksikliktir. 
Eminim ki Batman Üniversitesi, Batman Belediyesi, Batman Her Yerde Okuyor Ekibi, yine bu alanda önemli çalışmaları olan Batman Kültür ve Sanat Derneği, Bin Kalp Bin Umut Ekibi, Gazeteci Cemiyetleri, eğitim alanında örgütlü sendikalar gibi sivil toplum örgütleri de organizasyonda yer almış olsaydı, eminim fuar daha renkli ve çok katılımlı olacaktı.  
Geçmişte hem Tarım-İnşaat hem de Kitap Fuarında yaşanan kısır çekişmeler ve bazı yanlışlıklar, fuarları gölgeledi.
Marifet eş dost ve öğrenci ile fuar alanını doldurmak değildir. 
Fuarın gerçek amacına ulaşması için geniş kitlelerin ilgisini çekecek şekilde içeriğini doldurmak, cazip ve çekici hale getirmek gerekir

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?