HAMİDİ, ASLAN VE BECEREK’Lİ NEDEN ADAY YAPILMADILAR?

11-07-2018

Milletvekili sayısı 5’e çıkan Batman’ın bir önceki dönem dört vekilinden sadece Ayşe Acar Başaran son seçimde aday gösterildi ve tekrar seçilmiş oldu.

Ak Parti Milletvekili Ataullah Hamidi, HDP Milletvekilleri Sadet Becerikli ve Mehmet Ali Aslan ise partileri tarafından aday gösterilmediler.

AK parti Milletvekili Ataullah Hamidi önümüzdeki dönem için Milletvekilliği adaylığına başvurmuş ve isminin listede olacağına kesin gözü ile bakıyordu.

Adaylar belirlendikten sonra Ataullah Hamidi ve çevresi büyük bir şok yaşadılar, çünkü ilk beşte tecrübeli Milletvekili Hamidi’nin ismi yoktu.

Bu beklenmedik sonuç Hamidi ailesini üzdü ve seçim boyunca da Batmandaki seçim çalışmalarında Milletvekili Hamidi çok aktif bir şekilde katılmadı.

Çünkü neden aday gösterilmediğine dair kendisine ikna edici hiçbir şey söylenmedi ve bu yüzden de aday gösterilmemesini gururuna yedirmedi.

Tam olarak yeniden neden aday gösterilmediği açıklanmamışsa da sayın Hamidi Milletvekilliği döneminde bazı çevreler tarafından çok yıpratıldı.

İl teşkilatı ile çok koordineli çalışamadı, başta mevcut Belediye yönetimi ve il yönetimi ile de sürekli araları açıktı bütün bu faktörler üst üste binince listede yer verilmedi.

***

HDP Milletvekillerine gelecek olursak.

Saadet Becerekli insan hakları ve aktif siyasette yıllarca emek verdikten sonra Batman Milletvekilliğine aday gösterildi.

Siyasette ahde vefa varsa şayet Saadet Becerekli gibilerin partileri tarafından aday gösterilmesi gerekir.

Yani fazlası ile aday gösterilmesini hak ediyordu 7 Haziran ve akabinde 1 Kasım seçimlerinde nitekim partisi tarafından aday gösterildi de.

Saadet Abla 3 yıllık milletvekilliği süresince gücünün yettiği kadarı ile muhalefet görevini yerine getirmeye çalıştı. Batman’ın sorunlarını meclise taşıdı. Bir takım sağlık sorunları nedeni ile kendisine yeniden görev verilmediği yönünde duyumlar aldık.

Ancak buna rağmen Saadet Becerekli tekrar adaymış gibi seçim süresince köy köy sokak sokak çalışmalara katarak HDP’ye oy istedi.

***

Meclisin en renkli adaylarından birisi olan HDP Batman Milletvekili adaylarından M. Ali Aslan ise yeniden aday olmak için çok istekliydi ve epey de uğraştı ancak partisi ilgili organları tarafından aday gösterilmedi.

HDP’nin tek Arap kökenli vekili olan Aslan, Milletvekili adaylığı süresince görevini en iyi şekilde yapmaya çalıştı.

Ancak, HDP siyasi geleneğinden gelmediği için partisinin tabanı ve yönetimi ile  uyum sorunu yaşandı.

Çoğu kez halkın yararına olduğuna ve kendince doğru bulduğu yoldan bağımsız bir şekilde yürüdü.

Mesela Hasankeyf’te zincirli eylemi gibi fevri çıkışları, meclis kürsüsünde HDP’lileri şaşkına çeviren bazı konuşmaları parti organlarında yeteri kadar kendisini örgütlememesi onun aday gösterilmesini engelledi.

Seçim öncesi Adana ve Mardin’den aday gösterileceği yönünde söylentiler vardı onlarda gerçekleşmeyince M. Ali Aslan ile HDP’nin yolları ayrılmış oldu bir yerde.

Çünkü seçim süresince M. Ali Aslan’da HDP’nin seçim çalışmalarına katılmadı.

Büyük ihtimalle yeniden öğretmenlik mesleğine geri dönecektir.

Üç eski Milletvekilinin yeniden aday gösterilmemesi serüveni bence kısaca bundan ibarettir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?