Hastaların randevu çilesine çözüm şart…

Hastaların randevu çilesine çözüm şart…
12-12-2023

Hastalandığında zaten psikolojik ve ruhsal olarak iyi değilken, hastanede sıra alma zorluğu ve telaşı da insana hastalık kadar eziyet veriyor.  

Çünkü Batman’da hastanelerde randevu almak en basitinden, acil serviste yeşil alanda muayene olmak için dahi büyük bir sabır ve uğraş gerekiyor.

Kamuya ait hastanelerden randevu alabilmek için telefonda saatlerce uğraşmak, günlerce internette randevu kovalamak zorunda kalıyor insan.

Kimse keyfinden hastaneye gidip muayene olmak istemez.

Mutlaka bir rahatsızlığı, ağrıyan bir yeri vardır.

Özellikle kronik hastalığı olanlar ve hastalıklarına teşhis konulmamış olanlar, sıra alamamaktan yana çok dertli ve kederli.

Geçmişte gecenin karanlığında hastane kapılarında kuyruk bekleyenler, bir iki denemeden sonra bir şekilde sıra alabiliyordu.

Şimdi öyle değil.

Hastane randevu sistemi üzerinde randevu aldığın için internet veya telefonda hangi tarih verilmişse ona uymak zorundasın.

Randevu almak bazen aylarca sürebiliyor.

Ağrısı olanlar ve kronik hastalar için sıranın kendisine gelmesini beklemek, çoğu zaman işkenceye dönüşüyor.

Şehrimizde hastanelerdeki randevu sisteminde yaşanan gecikmeler ve aksaklıların nedeni tam olarak nedir?

Hastanelerde yeteri kadar uzman doktor mu yok?

Randevu sistemi sağlıklı işlemiyor mu?

MHRS (Merkezi Hekim Randevu Sistemi)’ni vatandaşlar boş yere meşgul edip aldıkları randevularını unuttuklarından, sıra mı kalmıyor?

Hastanelerde yeteri kadar cihaz olmadığından, muayene, tetkik ve teşhislerde gecikmeden kaynaklı az kişiye mi sağlık hizmeti verilebiliyor?

Hastanelerde görevli doktorların çalışma koşulları, yönetişim ve sistemden kaynaklı iyi değil mi?

En ufak ağrısı olan kişiler, koruyucu sağlık hizmetleri ile teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin bir arada verildiği birinci basamak sağlık merkezi yerine, 2 ve 3. basamak sağlık merkezlerini mi tercih ediyor?

Tüm bunlar hastanelerde randevu çilesinin elbette birer sebebi.

Ancak en önemli sorun, hastaların acil tıbbi müdahale gerektiren durumlarda bile MHRS üzerinden randevu almamasıdır.

Batmanda kamu hastanelerinde basit bir cildiye muayenesi için randevu almayı deneyin, bakın nasıl bir sonuçla karşılaşacaksınız.

İsterseniz 2 ay sonrasına randevu talep edin ‘kriterlerinize uygun randevu bulunamamıştır’ cevabı ile karşılaşıyorsunuz.

Telefonu düşürebilirseniz, orada da bir aydan önce randevu bulmanız mümkün değildir.

Vatandaş bu durumda tetkiklerle birlikte en az bin lirayı gözden çıkarıp muayene ve tedavi için özel hastaneye başvurmak zorunda kalıyor.

Vatandaşın hastanelerde randevu çilesine son vermek gerekir.

İlk tedbir olarak randevu sistemi, hastaların kolayca erişebileceği ve kullanabileceği şekilde yeniden düzenlenmelidir.

Vatandaşın hastanede sıraya girerek günlük randevu alabileceği sistem oluşturulmalıdır.

Mevcut şartlar, hastaları özel hastaneler gitmeye mecbur bıraktığı gibi randevu çilesi yüzünden sağlık hakkına erişimde de ciddi manada sorunlar doğurmaktadır.

Bu nedenle, öncelikle iktidar Milletvekili Ferhat Nasıroğlu olmak üzere diğer 4 muhalefet milletvekilinin bu soruna el atıp kalıcı bir çözüm bulmaları gerekmektedir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?