HAVAİ FİŞEK İZNE Mİ BAĞLI, YASAK MI?

HAVAİ FİŞEK İZNE Mİ BAĞLI, YASAK MI?
10-08-2021

İnsanlığın başında bu kadar çok bela ve musibet varken halen bunlardan ders çıkarılmamasına şaşıyorum.

Halen insanlar doğaya zarar veren faaliyetler içerisinde.

Ormanlarımız ve geleceğimiz yanarken ve korona belası her gün çevremizden birilerini alıp götürürken insanlar çılgınca havai fişek patlatıyor.

Gece yarısından yataklarımızdan havai fişek sesleri ile biz bile korku ile uyanırken çocuklar ve  bebekler kim bilir ne kadar korkuyordur.

Gece yarısı şehrimizde sanırsın her tarafta bombalar patlıyor.

Kulakları sağır edercesine bir ses.

Hastaları, yaşlıları ve çocukları önemseyen yok.

Kuşları ve sokak hayvanlarını düşünen yok.

Havai fişeklerin doğaya verdikleri zararı düşünen yok.

Bir maytap ve havai fişek çılgınlığıdır gidiyor, yıllardır.

Bu beladan kurtulmak için çevreciler yıllardır mücadele ediyor.

Toplum bir türlü bu konuda bilinçlenmiyor.

Kamu kurumları defalarca bu meseleye ilişkin önlemler aldı.

Artan tepkiler üzerine Batman Valiliği 09/08/2021 tarih ve  2021/3 sayılı kararla ilimizde milli ve dini bayramlar ile düğünler, özel günler ve kutlamalar gibi yapılan etkinlik ve şenliklerde halk arasında korku, heyecan ve panik yaşanması, meydana gelen yüksek ses ve gürültü nedeni ile  insanlarda işitme sağlığının bozulması gibi kritik etkilere neden olması dolayısı ile ve toplumun can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürmesinden dolayı  işaret fişekleri  (havai fişek vb.) diye tabir edilen piroteknik maddeler ile torpil, maytap, çatapat vb. maddelerin izinsiz kullanım ve satışını yasakladı.

Yani havai fişek kullanımı ve satışı izine bağlandı.

Alınan karar, Batman il sınırları içerisinde eğlence amacıyla şenlik ve işaret fişeklerinin (havai fişek vb.) izinsiz, kontrolsüz ve denetimsiz kullanımının önlenmesi, ilgililerin bilgilendirilmesi ve emre aykırı davrananlara gerekli cezai müeyyidelerin uygulanması hususlarını kapsamaktadır.

Kararın 5. Maddesi a-)bendinde ise ”Piroteknik madde olan şenlik ve işaret fişeklerinin (havai fişek vb.) düğünler, sosyal etkinlikler, resmi günler, dini ve milli bayramlar, yerel milli günler, festivaller ve çeşitli eğlence dönemlerinde, kişilerin, resmi kurum ve kuruluşların Yerel Mülki Amirliklerden izin alınmadan kullanılması ve ateşlenmesi yasaktır” denilmektedir.

Bundan anlaşıldığı kararı ile Batman’da havai fişek gösterisi kolluk kuvvetlerinin iznine bağlanmış.

İzin alan, yine dilediği saatte havai fişek patlatacak.

Tabi bir de Batman Valiliğinin geçmişte aldığı bir yasaklama kararı var.

09.09.2016  (a) sayılı Valilik Kararı ile ilimiz sınırları dâhilinde satışı yapılmakta olan proteknik patlayıcı madde mamullerinin satışının ve kullanılmasının yasaklanması, halen mevcut bulunanların toplatılması kararı verildiği ‘emre aykırı hareket etmeleri’ halinde 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. ve 36. Maddelerine göre işlem yapılması gerektiği karara bağlanmıştır.

 2016 yılında alınan kararda Ülkemizde resmi ve milli bayramlar ile çeşitli açılışlarda, özel günlerde ve kutlamalarda havai fişek diye tabir edilen proteknik maddelerin kullanımında önemli miktarda artış olduğu, bununla birlikte bu maddelerin satış ve kullanımına ilişkin usul ve esasların mevzuatta açıkça belirlenmiş olup izinsiz ve usulüne aykırı kullanım güvenlik önlemlerinin alınmaması gibi nedenlerle proteknik maddelerden kaynaklanan yaralanma ve ölüm olaylarında artış olduğu gözlendiğinden söz konusu maddelerin izinsiz zamansız veya uygun yerlerde kullanımından ötürü halkımızda korku heyecan ve panik yaşanmakta halkın can ve mal güvenliği tehlikeye girdiğinden satış ve patlatılmasının yasak olduğu belirtiliyor.

Bu durum karşısında vatandaşın kafası karıştı.

Batmanda havai fişek  izne mi bağlı, yasak mı?

Kamuoyunun bu noktada bilgilendirilmesi gerekir.

Bana göre ise tümden ve istinatsız havai fişeklerin yasaklanması lazım.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?