HAVAİ FİŞEKLER NİHAYET YASAKLANDI

10-12-2017

Düğünlerde sadece ve sadece gösteriş amaçlı olarak gökyüzüne bırakılan havayı fişeklerin önüne geçmek için çok önemli bir karar alındı.

Şehrimizin her noktasında, hemen hemen her gece, zamansız bir şekilde patlama sesleri geliyordu.

Patlama ile birlikte uykularından uyananlar, evlerinin camlarında ışıklar belirince havai fişeklerin patlatıldığına tanık oluyordu.

Doğayı kirleten, yüksek derecede gürültü kirliliğine neden olan bu mantıksız uygulamaya uzun yıllar katlanmak zorunda bırakıldık.

Adeta bir işkence türüydü bizim için.

Zararları anlatmakla bitmeyen havai fişeklerin patlama ve alev çıkarmanın yanı sıra insana ve doğaya inanılmaz derecede olumsuz etkileri söz konusudur.

Başta barut olmak üzere fişek patladıktan sonra etrafa yayılan zararlı maddelerdeki tozlar, solunum yolu ile insan ve hayvanların bedenine sirayet etmektedir.

Ayrıca bitkilerin de metabolizmasına karışıyor ve oradan tekrar bizim vücudumuza besin yolu ile ekleniyor.

Özelikle bebek ve hamile kadınlarda ölümcül riske nenden olan maddelerin vücutta birikmesi, sinir tahribatlarına yol açmaktadır.

Bir de bilimsel bir çalışmaya göre, havai fişeklerin patlatılması ile birlikte birçok kuş ölüyor.

Doğal hayatı ciddi manada olumsuz etkilediği de biliniyor.

Zararları anlatmakla bitmeyen sadece ve sadece gösteriş amaçlı bu illeti Batman’da yasaklayan önemli bir adım atıldı.

Geçtiğimiz hafta Batman Valiliği internet sitesinde  “ilimiz sınırları dâhilinde satışı yapılmakta olan proteknik patlayıcı madde mamullerinin satışının ve kullanılmasının yasaklanması, halen mevcut bulunanların toplatılması kararı verildiği “emre aykırı hareket etmeleri” halinde 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. ve 36. Maddelerine göre işlem yapılması gerektiği karara bağlanmıştır” duyurusu yapıldı.

Yasaklanmasına gerekçe olarak “Ülkemizde resmi ve milli bayramlar ile çeşitli açılışlarda, özel günlerde ve kutlamalarda havai fişek diye tabir edilen proteknik maddelerin kullanımında önemli miktarda artış olduğu görülmektedir. Bununla birlikte bu maddelerin satış ve kullanımına ilişkin usul ve esasların mevzuatta açıkça belirlenmiş olup izinsiz ve usulüne aykırı kullanım güvenlik önlemlerinin alınmaması gibi nedenlerle proteknik maddelerden kaynaklanan yaralanma ve ölüm olaylarında artış olduğu gözlemlenmektedir. Bu maddelerin izinsiz zamansız veya uygun yerlerde kullanımından ötürü halkımızda korku heyecan ve panik yaşanmakta halkın can ve mal güvenliği tehlikeye girmektedir” denildi.

Bu gecikmiş karar, son derece yerinde bir karardır.

Bu karar alındıktan sonra çok şükür artık gecenin bir yarısında şiddetli patlama sesleri de kesilmiş oldu.

Defalarca bu meseleye dikkat çeken biri olarak bu önemli karara çok sevindim.

Bu fuzuli anlamsız eğlence ve gösterişi hayatımızdan çıkarmak için atılan bu kararlı adımın, sürdürülmesi gerekir.

Havai fişekler en çok düğünlerde kullanılıyordu.

Daha önce bu köşede yaptığım bir öneriyi yeniden hatırlatmakta yarar görüyorum;

Yeni evlenecek çiftler, şayet ilk günlerini ölümsüzleştirmek ve anlam kazandırmak istiyorlarsa;

Evlenecekleri gün, ormanlık alanda bir fidan diksinler.

Tabi sadece evlenenler değil, yeni çocuğu olanlar, evlenecekler, doğum gününü kutlayacaklar ve diğer özel günlerde de fidan dikmekten daha hayırlı bir şey olamaz.

Batman Belediyesinin, bu hayırlı işe niyetlenenler için yeşillendirilecek bir alan belirlemesi, yerinde bir karar olacaktır. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?