HDP’LİLERİN SEÇİM VE SEÇİM SÜRECİ DEĞERLENDİRMESİ

18-10-2015

Batman Sonsöz Gazetesi olarak 7 Haziran seçimlerinden bu yana ara verdiğimiz “Cumartesi Buluşmaları”na bu hafta başlamış olduk.

Seçimlere 15 gün gibi kısa bir süre kalmasına rağmen seçim çalışmaları noktasında sessiz ve hareketsiz gibi görünen HDP İl Eş Başkanı ve Milletvekili Adaylarını bu hafta konuk ettik.

Eş Başkan Rojda Sürücü’nün cezaevinde, HDP Milletvekili Sadet Becerikli’nin ise Ankara’da olduklarından dolayı katılamadıkları programımıza İl Başkanı Abdülbari Karaağaç, Milletvekili Adayları Ayşe Acar Başaran, Mehmet Ali Aslan ve Kadir Tunç katıldı.

Seçim çalışmaları noktasında yoğun olmasa da, seçilmişlerin görevden uzaklaştırmaları, tutuklanmalar, ardı arda gelen cenazeler, çatışma ve operasyonlardan dolayı bir hayli yoğun olan HDP’liler bu sıkıntılı ve zor süreçte önemli saatlerini bize ayırdı.

Öncelikle davetimizi kabul ettikleri için kendilerine teşekkür ederiz.

Konuğumuz olan aday ve İl Eş Başkanı seçim çalışmalarından daha çok 7 Haziran seçimlerinden sonra yaşanan çatışmalar, ölümler ve hak ihlallerini, öz yönetim modeli ve Türkiye’nin geleceği ile görüş belirttiler.

HDP’li vekil adayları ve İl Eş Başkanı söz seçimden açılırken AK Parti ve Adayları ile ilgili eleştirilerde bulundu. 

HDP’nin dört adayından 3’ü 7 Haziran seçimlerinde milletvekili olarak Meclise girmişti.

İkisinin hazır olduğu Cumartesi Buluşmasında vekiller 4,5 aylık vekillik dönemlerindeki icraatlarını anlatılar bize.

TBMM’de onlarca soru önergesi verdiklerini, hak ihlallerine karşı çıktıklarını, Cudi Dağına kadar gidip canlı kalkan olduklarını ama buna karşı AK Partili vekillerin ise bu dönemde hiçbir şey yapmadıklarını söylediler.

7 Haziran seçimlerinden çıkan sonuca göre seçimin yenileneceğini ilk günden biliyorduk, bu yüzden Ankara’da ev kiralama arayışına dahi girmedik” diyor vekiller.

Seçimin yenilenme sebebini de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı başkan yapacak tablonun oluşmamasına bağlıyorlar.

Ayrıca mecburi seçimin diğer gerekçesini de “HDP nin 80 milletvekili ile TBMM’de temsiliyetini kabul edemediler” sözleriyle açıklıyorlar.

AK Parti’liler seçim öncesi “20–30 kişilik bir gurup neyinize yetmez?” diyormuş.

Hatta seçim öncesi AK Parti’nin kurmaylarından Yalçın Akdoğan’ın “seçime yine bağımsız seçime girin” önerisinde bulunduğunu belirtiyorlar.

İddialarına göre AK Parti’liler seçim öncesi de biliyorlarmış 80 milletvekilli bir HDP’nin, tüm hesapları alt üst edeceğini.

Bir de HDP’nin meclise sadece Kürtleri değil, sistemin ötekileştirdiği bütün inanç ve kimlikleri de taşımasının, AK Parti ve sistemin diğer partilerini rahatsız ettiğini belirten HDP’liler “Sistem, çok çeşitliliği bir kazanımdan ziyade bir tehdit olarak karşılıyor” mesajını veriyorlar.

7 Haziran seçimleri aday listesinde yapılan 2 isim değişikliği ile ilgili konuşan HDP İl Eş Başkanı Abdulbari Karaağaç “Halkımızın önerilerini dikkate alınarak listeler oluşturuldu, AK Parti listesine bakarak listemizi şekillendirmedik, AK Parti’yi Batman’da siyasi rakip olarak görmüyoruz” ifadelerini kullanıyor.

HDP’lilerin açıklama ve duruşlarına bakılırsa, tıpkı 7 Haziran öncesi gibi seçimi ciddiye alıyorlar.

Hatta önümüzdeki seçime daha fazla misyon yüklüyorlar.

Çünkü HDP’yi Türkiye’nin geleceği açısından kilit parti olarak görüyorlar.

HDP 7 Haziran’da aldığı oy oranının üstünde bir oy alması gerekir ki silahların susması, barışın sağlanması yönünde toplumsal mutabakat sağlansın” diyorlar ve erken seçimin HDP’nin önünü kesmek için alınan bir karar olduğu konusunda hemfikirler.

Ve ekliyorlar “AK Parti sadece HDP’li milletvekillerini değil, seçimle elde edilen bütün kazanımları bir bakıma yok etmek için 7 Haziran’dan sonra tetiğe bastı” diyorlar.

Çözüm sürecinin derin dondurucuya kaldırılması kararının da HDP’nin güçlenmesinden korkulduğu için alındığına inanıyorlar.

“Şayet savaş yeniden başlatılmasaydı yapılacak ilk seçimde HDP’nin  % 20’lik bir oy alması sürpriz olmazdı” diyen Vekil Adaylarına göre HDP’nin 6 milyon kişinin oyunu almasını, Rojava kazanımları, HDP’nin Türkiye partisi olmasını hazmedemeyenler savaşı devreye koydu.

Seçimden bu yana baskı gördüklerini söyleyen HDP’liler “Kardeşçe yaşama yönünde bizler çabalarken bize ölümle, tutuklamalarla, su ve gazla karşılık veriliyor” diyorlar.

3 saatlik sohbetimiz süresince AK Parti’nin Milletvekilleri Adayları içerisinde en çok Ataullah Hamidi ile ilgili eleştiriler yapılıyor.

Ataullah Hamdi’yi kast ederek “Daha düne kadar AK Parti’ye en ağır eleştirileri yapan biriydi, ne oldu da bu gün AK Parti’den aday gösterildi?” diye soruyorlar.

Diğer partilerin seçim çalışması ile ilgili start verdiğini ancak HDP’nin meydanlarda görünmediği ile ilgili sorularımıza da “Diğer partiler halktan izole olmuş şekilde seçim çalışması yapıyorlar. Seçim çalışması dedikleri, kurum ziyaretlerinden ibarettir” şeklinde yorumluyorlar.

AK Parti’lilerin Ankara katliamından 2 saat sonra seçim lokalini açmasını da eleştiren HDP’li Vekil Adayları “Açılış programını iptal ettik diyorlar o zaman fiyakalı bir şekilde lokalin önünde ne işleri vardı?” diye soruyorlar.

Memlekette adeta yas havasında bir seçim süreci yaşandığına dikkat çeken Milletvekili Adayları ve İl Başkanı, bunun tek sorumlusunun AK Parti olduğunu söylüyorlar.

“Seçim çalışmaları hakkında ne zaman kapsamlı bir şekilde çalışmalara başlayalım dediysek, bombaların patladığı haberleri geliyor, sokağa çıkma yasakları ilan ediliyor, çatışma haberleri geliyor, yaşanan acılar bize çalışma olanağı sunmuyor ne yazık ki” diyerek durumu özetliyorlar.

Yas varken, her gün cenazeler gelirken hiçbir şey olmamış gibi gidip seçmenlerden oy isteyemeyiz” şeklinde görüş belirtiyorlar.

HDP’lilerle yaptığımız sohbet, Gazetemiz Sahibi Ercan Atay’ın Batmanlı seçmen size neden oy vermelidir?” sorusuyla sona erdi.

Bunu da Adaylar ve İl Başkanı neden oy vermeleri gerektiğini detayları ile anlattı.

Cumartesi Buluşmasında konuşulanların hepsini gazetemizin diğer sayfalarında bulacaksınız.

Gelecek Cumartesi de AK Parti Milletvekili Adaylarını konuk edeceğiz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?