HEPİMİZİN CUMHURİYETİ

29-10-2018

İnsanlık tarihi açısından kadim bir geçmişe sahip, jeopolitik değerler açısından da içinde büyük zenginlikler barındıran Anadolu’nun yiğit evlatlarının birlikte kurduğu Cumhuriyet’in bu gün 95 yılı.

Türkiye’nin tarihi ve kültürel özelliklerini ve inanç yapısını kardeşçe bir arada yaşatabilecek en ideal yönetimdir Cumhuriyet.

95 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde bu toprakları işgalcilerden kurtararak Türk’ Kürt’, Sünni ve Alevi’si ile Cumhuriyet’i birlikte kurduk,

Buna inanmayanlar varsa şayet, Çanakkale’de Gaziantep’teki şehitliklere baksınlar.

Bu nedenle Cumhuriyet, hepimizindir.

Cumhuriyet’i değerli kılan bir özelliği de halkın egemenliği manasına gelmesidir.

Muhtardan, Belediye Başkanına, Milletvekili ve Cumhurbaşkanına kadar bu ülkeyi yönetenlerin halk tarafından seçildiği yönetim şeklidir.

Bu ülkede yaşayan tüm vatandaşların hak ve özgürlüklerinin anayasa ve yasalarla korunması, halkın kendini ifade edebilmesinin en yegâne örneğidir Cumhuriyet.

Günümüzde Cumhuriyet’i gerçek anlam ve önemine göre yaşatan ve uygulayanların, kültürel, sosyal, ekonomik bakımdan en gelişmiş ülkeler olduğunu görüyoruz.

Huzurun hâkim olduğu, sürekli gelişmekte olan ülkelerin genel anlamda yönetim şekli de

Cumhuriyet’tir.

Sancılı Ortadoğu Coğrafyası ile kıyasladığımızda bu gün ülkemizi tüm sıkıntılara rağmen hala ayakta tutan birleştirici olan temel unsur da elbette Cumhuriyet’tir.

Bu topraklarda çok zor şartlarda kurulan Cumhuriyetin 95 yıllık süreç içerisinde yaşanan yanlış ve haksızlıklar, tümü ile bu ülkeyi yönetenlerin anlayışından kaynaklanmıştır.

Çünkü Cumhuriyet, eşitlik esasına dayalı, her şart ve koşulda demokrasi ve hukukun üstünlüğüne dayalı bir sistemdir.

Yanlış uygulamalar tümü ile siyasi iktidar ve yönetim biçiminden kaynaklıdır.

Cumhuriyet’in ne inançla ne kültürel zenginliklere ters düşebilecek hiçbir yanı yoktur.

Cumhuriyet’le yönetilenlerde, kimsenin inancını özgürce yaşamasına, dilediği şekilde kültürünü yaşatıp sahiplenmesine müdahale, asla söz konusu olamaz.

Ancak geçmişte 95 yıllık Cumhuriyet döneminde başörtü meselesi ve Kürtçe dilinin yasaklanması gibi birçok keyfi ve anti demokratik uygulamaya maruz kalındı ve bu yüzden büyük mağduriyetler yaşandı.

Ancak Cumhuriyetin 95 yılında birçok anti demokratik yöntem ortadan kaldırılmıştır.

Buna rağmen ülkemizde hala aklın, mantığın, vicdanın tam olarak Cumhuriyet’in ilkeleri ile ortaklaştığını söylemek mümkün değildir.

İçinde evrensel değerleri barındıran Cumhuriyet, bu ülkede yaşayan 80 milyon insan için eşit bir şekilde işlemiyor maalesef.

Siyasi alandaki ideolojik ayırım ve hesaplar, din ve devlet ilişkilerindeki eksiklikler ve yanlışlar, ne yazık ki bir takım sorun ve sıkıntılara neden olmaktadır.

Yani kişilerin kusur ve hesapları, Cumhuriyetin egemenlik ve adalet ilkelerini olumsuz etkilemektedir.

Cumhuriyet’in 95 yıllık sürecinde yapılan darbeler ve demokrasi işleyişindeki aksaklıklar, hep aynı sebepten olmuştur.

Geçmişte yaşanan sıkıntıların bir daha yaşanmaması için geçmişten dersler çıkarmak gerekir.

Hele hele yakın tarih olarak 15 Temmuz’da kirli ve büyük bir organizasyonla gerçekleştirilen darbe girişiminden alınacak çok büyük dersler var.

Şunu da hiçbir zaman unutmamak gerekir ki darbenin amacı sadece siyasal iktidarı devirmek değildi, aynı anda Cumhuriyet rejimini de ortadan kaldırmaktı.

Tıpkı Futhullahçı darbeciler gibi Cumhuriyet rejimini din düşmanı olarak gören anlayışılar var hala ülkemizde.

Oysa adı ne olursa olsun; bir yönetim adalet ve eşitliğe dayalıysa, halkın geleceği, huzuru, güvenini esas alıyorsa ve insanın onuruna yaraşır bir yaşam sunuyorsa onu din ve farklılıkların düşmanlığı ile itham etmek yanlıştır.

En yüce ve en değerli yönetimler hiç kuşkusuz ki hakkaniyete ve adalete dayalı olanlarıdır.

95 yılındaki Cumhuriyet’in, herkesin ve hepimizin olabilmesi için, medeni toplumların sahip olduğu yüce değerlerle donatıp taçlandırmak gerekir.

Çünkü Cumhuriyet’in tüm erdemleri hayata geçirilirse Cumhuriyeti herkes sahiplenir ve yüceltir de.

Bu topraklarda yaşayan halklar, Öncüsü ve Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte Cumhuriyeti kolay kurmadılar.

95 yılında, hepimizin Cumhuriyeti anlayışı ile sahiplenmek gerekir onu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?