HÜDA PAR’IN SEÇİM İLE İLGİLİ KARARI

14-01-2019

Hüda Par’ın 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerine katılmama kararı, özelikle bölgemizde seçim sonuçlarına dolaylı olarak yansıyacaktır.

Parti yönetimi, bu kararı açıklarken kararın bir boykot olmayıp, ileriye yönelik hedeflere ulaşılması için bir strateji olduğunu belirtti.

Seçimlere katılmama kararının bir diğer önemli gerekçesi ise 31 Mart Yerel Seçimlerinin, kendilerine maddi anlamda yaratacağı yük olarak açıklandı.

2012 yılında kurulan Hüda Par, teşkilatlandırmasını kısa sürede tamamladıktan sonra ilk olarak 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerine bazı il ve ilçelerde, 7 Haziran 2015 Genel Seçimlerine ise yine birkaç ilde bağımsız adaylarla katıldı.

Son olarak 24 Haziran Genel Seçimlerine Diyarbakır ve Batman’da bağımsız adayları destekleme şeklinde, geri kalan 79 ilde ise parti adına tüm Türkiye’de seçimlere katıldı.

Parti olarak teşkilatlandırma ağlarını genişletip her seçimde oylarını arttırsalar da halkın oyları ile seçilmiş bir üyeleri henüz yok.

Her ne kadar bölgenin birçok il ve beldesinde HDP, AK Parti’den sonra üçüncü parti konumunda ise de 31 Mart Seçimlerinde tek başına Belediye Başkanlıklarını kazanması imkânsız gibi görünüyor.

Kaybedeceğini bile bile de seçim yarışına girmek, maceraperestlikten başka bir şey değildir.

Bu nedenle verilen karar, son derece yerindedir.

Peki, 31 Mart Mahalli Seçimleri için bundan sonra HÜDA PAR nasıl bir yol izler?

Başta da belirttiğim gibi HÜDA PAR’ın bu kararı ve bundan sonraki tutumu, bazı il ve ilçelerde seçim sonuçlarına etki edecektir.

Seçime katılmama kararının hemen ardından katıldığı özel bir TV programında kararı değerlendiren HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Zekeriya Yapıcıoğlu’nun, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere yönelik, ilkeler bazında anlaşma olursa ittifak yapabileceklerini söylemesine şahsen şaşırmadım.

Ben bu ihtimali, AK Parti’de Murat Güneştekin’in aday gösterilmesi ile ilgili bu köşede yaptığım değerlendirmede de belirtmiştim.

AK Parti’nin Cumartesi günü Batman’da yapmayı planladığı Belde ve Belediye Başkan Adayları Toplantısını ani olarak ertelemesi, HÜDA PAR’ın kararından sanki daha önce haberdarmış gibi bir ihtimali akla getirdi.

HÜDA PAR’ın ilkeler bazında ittifak ihtimaline en yakın parti, Ak Parti görünüyor.

Ve yakın zamanda sadece HDP’nin güçlü olduğu merkezlerde bir ittifak yapılması da sürpriz olmayacaktır elbette.

İttifak gerçekleşmese bile HÜDA PAR seçimi boykot etmediği için tabanın kullanılacağı oylar, Ak Parti’ye gider.

Dolayısı ile sadece Batman için bir değerlendirme yapacak olursak;

Batman Merkezde Ak Parti, HDP yi zorlar,

Beşiri, Gercüş ve Balpınar Beldesinde ise güçlü adaylarla seçime katılırsa seçimi kazanabilir.

Bu sonuca göre de HÜDA PAR’ın seçimlere katılmaması en çok Ak Parti’nin işine yarayacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?