İŞKUR’DA İŞE ALIM VE YÖNTEM

05-11-2016

 “Toplum Yararına Çalışma Projesi” kısa adı “TYÇP”, halk arasında ise “İŞKUR elemanları” olarak bilinen işçi alımları, şehrimizde ciddi tartışma konusudur.

İşsizlikle mücadele için çeşitli projeler geliştiren İŞKUR, bu amaçla 4 yıldan bu yana binlerce kişiye iş imkânı sunuyor.

TYÇP, iş arayan kişiler için geçici de olsa çözüm olan bir umut kapısıdır.

Bu sene her nedense Batman’da bu kapsamda işe alınan kişi sayısı, geçen senelere rağmen çok sınırlıdır.

TYÇP her ne kadar en fazla 9 ay süreli bir istihdam yaratıyorsa da Batman’da binlerce işsiz, çalışmak için müracaatta bulunuyor.

Milli Eğitim’de çalıştırılmak üzere 370 kişinin işbaşı yapacak olması ile birlikte kamuoyunda spekülasyonlar yapılmaya başlandı.

Şehrimizde halk arasında TYÇP ile ilgili tartışmalar iki konu üzerinde yürütülüyor.

1.’si Batman’da işe alınanların sayısının neden az olduğu, 2.’si ise Milli Eğitim’de başlatılan TYÇP elemanlarının işe alınması yöntemine ilişkindir.

Batman, Türkiye’de işsizliğin en çok olduğu kent olmasına rağmen sadece 370 kişiye TYÇP kapsamında iş olanağı tanınması, genel anlamda tepkiye yol açıyor.

Bu sayının mutlaka artırılması gerektiğine ilişkin talepler, yüksek sesle dillendiriliyor.

Tabi sadece işsizlerin değil, kurumların umudu haline de gelmiş İŞKUR.

Özelikle Belediyeler, Gençlik Spor Müdürlüğü, Müftülük gibi kurumlar, işçi ihtiyacını TYÇP çerçevesinde çözmeyi düşünüyor.

Kamuoyunda İŞKUR’un TYÇP çerçevesinde aldığı işsizlerin belirlenmesi yöntemine gelince;

Geçmişte de zaman zaman işe yerleştireceklerin kimliği ve yöntemi ile ilgili ciddi tartışmalar oluyordu.

En son Milli Eğitim’e personel alımı ile ilgili söylentiler ve iddialar var.

Hamidi Ailesinin önemli şahsiyetlerinden biri olan Sabahattin Hamidi de sosyal medya üzerinde bu tartışmalara dâhil oldu.

Hamidi sosyal medya hesabında “Milli Eğitim için İŞKUR üzerinden alınan alımlarla ilgili, kamuoyunda çok ciddi ve çirkin duyumlar dolaşıyor. Yetkililerin ve özellikle teşkilatın dava adına bu iddiaları ve şaibeleri ciddi bir şekilde dikkate alması, gerekli araştırma ve tahkikatları yapmaları gerekiyor” şeklinde bir paylaşımda bulundu.

Sabahattin Hamidi’nin 31 Ekim tarihli paylaşımı üzerine TYÇP kadroları ile ilgili tartışmalar başladı…

***

Hamidi’nin sosyal medya hesabındaki paylaşımına ise şu yorumlar yapıldı:

Şehmus Kartal: Umarım bu ikazınız göz önünde bulundurulur.

Sabahattin Hamidi: Dikkatleri bu noktalara çekmek istiyorum. Vurdumduymaz hareketlerden silkinmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Zararı görecek tek yer dava olacaktır.

Baran Şimşek: Anladığım tek şey var ağzınla kus tutsan yalaka ve çıkarcı olmadın mı ne sana ne de çevrene yağmurlu havada sana damla su yok, gene de biz dürüstlükten ve değerlerimizden ve değerli Sabahattin Amca ve onun gibiler kalmışsa vazgeçmeyiz varsın İŞKUR’a yazmasınlar ihtiyacı olanları!

Eşref Koluman: Benim dediklerim duyumlarım kuvvetlidir, AK Parti içinde, meydanda darbeye karşı günlerce durana yok bu hükümet görmezden gelmez inşallah.

Hikmet Yalçın: Abdulhakim Bey siz de haklısınız. 400 değil 4 bin olmalı. Memleketimize layık görülen ancak bu kadar cüzi bir rakam. Oda hak sahiplerine yetişmeden havada bitiyor. Yetkililerin seçildikten sonra saltanat süreceği yerde, memleketimizin genç ve işsiz kitlesine odaklanıp ilgilenilmiş olsaydılar, bu işsizlik sorununa çözüm bulmuş olacaklardı.

Abdulhakim Ayana: 370 kişinin alımına 12 bin kişi başvuruyorsa Batman sahipsiz demektir

Ve bu 380 kişi yi de alımlarda torpil ve benzeri pislikler dönüyorsa vay Batman’ımızın haline

Hikmet Yalçın: Halka değer vermeli, şahıslara değil. Halkın desteğiyle şahıslar güç ve lüks hayat sahibi olurlar. Bu gerçeğe rağmen halka reva görülen iş imkânı ya temizlik işçiliği ya da belediyede çöpçülük, bunu bulanı görmedim, göreniniz var mı?

Eşref Koluman: Bir grup insan köye zarar veren ayinin peşine düşmüş, bazıları işte ayı deyip ayıyı gösteriyormuş, bazıları da işte ayak izi diyormuş. Eeee bizimki de öyle oldu, sonuç kaç kişi alınırsa alınsın fark etmez, hak edene verilsin mensubu olmadığımız kişi ve kurumlardan asla is talep etmedik o kadar

Mehmet Sait Ekmen: Maalesef… Adam kayırma,

Abdulhakim Ayana: Bir de geçici değil de kadro olsaydı ne olacaktı.

Abdulhakim Kangül: En çok işsizliğin olduğu ve genç nüfusun olduğu genç Batman' a 400 civarı İŞKUR işçisinin alınıyor olması çok çok trajikomik bir olaydır. Ben olsaydım bu oranı kesinlikle kabul etmezdim... Koku varsa iddia olmaktan öte bir durum var demektir... Derhal bu konu açıklığa kavuşturulması gerekir.

***

Tabi söylentiler ve iddialar sadece bunlardan ibaret değil.

Sosyal medyadaki bazı yorumlar çok ağır suçlamalar ve hakarete vardığı için yayınlamıyoruz.

Tabi eleştiriler sadece İŞKUR’a değil, siyasilere de var.

Çünkü hem istihdam yaratılması hem de iş yerleştirmede siyasileri çok büyük rol oynadığını herkesçe biliniyor.

Umarız başta Sayın Hamidi’nin çağrısına olmak üzere kamuoyundaki İŞKUR istihdamı ile ilgili beklentilere biran önce cevap olunur.

Bir de İŞKUR’da işe alımlarda mağdura öncelik ve şeffaflık ilkesi göz önünde bulundurulur.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?