KAMU ARAÇLARINDAKİ SAVURGANLIĞA SON VERİLSİN

12-04-2019

En lüks arabalara biniyor birçok kurum müdür ve yöneticisi.

Nasıl olsa her şey beleş ve doğru dürüst denetleyip hesap soran da yok.

Bazen düğün konvoyunda, bazen gezilerde resmi araçlar sıra sıra...

Yakında gelin arabası yapsalar vallahi şahsen hiç şaşmam.

Kamu araçlarının bu denli hoyratça kullanılmasının nedenini sanırım hepimiz çok biliyoruz.

Balık baştan kokar misali.

Baştakiler, bu konuda tasarruf uygulamasalar, her biri bir yere gittiğinde üç-beş araçla giderse, aile bireylerine resmi araçları tahsis ederlerse, herkes bu durumdan cesaret alıp faydalanır elbette.

Hem öyle faydalanıyorlar ki çarşı pazar alışverişine, dost-akraba ziyaretlerine de bu araçlarla gidiliyor.

Bizim dikkatimizi çeken resmi plakalı araçlardır.

Bir de sivil plakalı kiralık araçlar var, onların resmi kurumlara tahsis olduğu da pek anlaşılmıyor.

Çünkü üzerlerinde kamu idaresi hizmetinde olduğuna dair hiçbir ibare yok.

O tür araçlar, resmi plakalı araçlardan daha fazla hoyratça kullanılıyor.

Kamu araçlarının amacına yönelik kullanılması, araçlarda gerekli tasarrufun sağlanması için şimdiye birçok genelge yayınlandı.

Resmi araçların kullanımı ile ilgili çok değil, bir sene önce 81 ilin valiliklerine gönderilen "Resmi Taşıt Denetimleri" konulu genelgede, kurumlardaki resmi taşıt sayısının her geçen gün arttığı bildirilerek, uygulanması gereken konular hatırlatıldı.

Genelgede konunun, trafik güvenliğinin sağlanmasının yanısıra kamu kaynaklarının etkin kullanımının, verimlilik yönünden önemli olduğuna da dikkat çekilmişti.

Görevlilerin araçları dikkatli ve itina ile kullanmaları, kendilerine teslim edilen devlet malını korumaları ve her an hizmete hazır halde bulundurmaları için gerekli tedbirleri almak zorunda oldukları belirtilmiştir,

Kasıt, kusur, ihmal veya tedbirsizlik sonucu idare, zarara uğratılmışsa bu zararın ilgili kamu görevlisine ödetilmesi gerektiği de belirtiliyordu.

Ayrıca makam araçları dahil tüm hizmet araçlarının mesai dışında kurumlara ait binalarda bırakılması gerektiği de belirtiliyordu.

Ama gel gör ki hiç kimse kararnameyi takmadığı gibi şehrimizde kamu araçlarının kullanımı noktasında büyük bir savurganlık olduğuna da inanıyorum.

İl ve İlçe Belediyelerin araçların, diğer kamu araçlarından daha fazla kullanıldığına da şahit oluyoruz.

Yeni göreve seçilen Belediye Başkanlarının bu hususu gözardı etmemelerini diliyorum.

Resmi araçlarda kullanılan motorin ve benzin fiyatının 6 bin tl’yi bulduğu bir dönemde, yeni başkanların, şayet israfı önleme gibi  bir düşünceleri varsa makam aracı ve binek resmi araç sayısını azaltarak amaç dışı kullanımlarının önüne geçmeleri gerekmektedir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?