Kelimelerin Zincirlerini Kıran Ses

Kelimelerin Zincirlerini Kıran Ses
04-04-2023

Kelimelerin Zincirlerini Kıran Ses: "İçimdeki Müzik'in Engelli Kahramanının Umut Dolu Hikayesi"

Kelimeler… Etrafım binlerce kelimeyle çevrili. Belki de milyonlarca.

Kelimeler kar taneleri gibi etrafımda uçuşuyor. Her biri narin ve eşsiz, yere düşmeden avucumda eriyip gidiyor. İçimde derinlerde kocaman bir yığın halinde birikiyorlar.

Düşünce ve kelimelerin karmaşık işleyişini nasıl çözdüm bilmiyorum ama bu kendiliğinden ve hızlıca oldu. İki yaşına geldiğimde tüm anılarımda kelimeler, tüm kelimelerinde bir anlamı vardı. Ama sadece zihnimin içinde.

Şimdiye kadar tek kelime konuşmadım. Neredeyse on bir yaşındayım…

Böyle başlar, engelli bir çocuğun hayatındaki zorlukların ve zaferlerin anlatıldığı duygu yüklü bir hikâye… “Melody Brooks'un Hikayesi…”

Sharon M. Draper” tarafından kaleme alınan “İçimdeki Müzik” adlı kitapta “Serebral Palsi” hastalığına sahip11 yaşındaki kız çocuğu “Melody Brooks” kendi hikayesini anlatır.

Doğuştan gelen hastalığı yüzünden hiçbir şekilde hareket edemeyen “Melody” bütün hayatı boyunca bununla mücadele etmek zorunda kalmıştı. Ne yazık ki, Melody'nin hastalığı yalnızca hareket etme özgürlüğünü değil, aynı zamanda konuşma yeteneğini de engelliyordu. Bu yüzden, düşüncelerini hiçbir zaman ifade edemiyor ve diğer insanlarla etkileşim kuramıyordu.

Doğuştan gelen bir engel, hayatı Melody için imkânsız hale getirmişti. Ancak, onun için yüreğinde daima sevgi dolu bir liman oluşturan anne ve babası, zor zamanlarda yanında yer alarak ona destek olmuşlardı.Ne var ki Melody,hiçbir zaman anne ve babasına sevgisini tam olarak ifade edemiyordu. Dilindeki engel, onun içindeki sevgi dolu hisleri sözcüklere dökememesine sebep oluyordu. Kalbindeki sıcaklığı dışa vuramadığı için kahrolduğu anlar, onun yüreğindeki en derin sızıydı.

Melody için hayatın en doğal şeyi bile bir hayal olmuştu. Ama özel bir bilgisayar sayesinde, düşüncelerini sonunda seslendirebilme imkânı bulmuştu. İlk sözleri ise doğal olarak, yıllardır içinde biriktirdiği sevgisini ifade etmek oldu:“Anne, baba...Sizleri çok seviyorum."Melody'nin bu sözleri, uzun yıllardır sessiz kalan kalbinin atışları gibiydi. Belki de hayatta yaptığı en doğal ve en samimi hareket buydu. Ve şimdi, dilinden dökülen her kelime, içindeki sevginin ve minnettarlığının yankılarıydı.

Melody'ın bedensel engeline rağmen, bu özel bilgisayar sayesinde eşsiz bir zekaya sahip olduğu ortaya çıktı. Eşsiz zekasıyla, imkansızlıklara meydan okuyarak başarılı bir geleceğe doğru yükselişi başladı. Artık Melody içinsınırların ötesinde bir dünya vardı: “Başarı dolu ve engelsiz bir hayatın mümkün olduğu bir dünya…

Melody'nin yaşamı, engelli insanların toplumda karşılaştığı zorlukları ve bu zorluklarla mücadele etmek zorunda kalanların potansiyellerini ortaya koymaktadır."İçimdeki Müzik" adlı eserde, Melody'nin başarısı, engellilikle ilgili olan önyargıları ve ayrımcılığı gözler önüne sermektedir.Kitap, engelli bireylerin hayatta başarılı olabileceklerini ve toplumun bu kişilere fırsat vermesi gerektiğini vurgulamaktadır.Bu nedenle, "İçimdeki Müzik" hem engelli bireylerin yaşadığı zorlukları anlamak hem de onlara destek olmak isteyen herkes için önemlidir. Kitap, toplumun farklılıklara saygı göstermesi gerektiğini hatırlatırken, her çocuğun özel olduğunu ve herkesin potansiyelini keşfetme şansı olduğunu da göstermektedir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Seyfettin
Seyfettin 1 yıl önce
Bazen dünyadaki bütün bilgilerden daha güçlü olabilen bir kelimenin senle olan yolculuğunda başarılar dilerim sayın hocam...