MEMURA HER TÜRLÜ BASKIYA HAYIR MI?

21-04-2019

Seçimden sonra bazı belediyelerin el değişmesi ile birlikte Türkiye genelinde konuşulan konulardan biri de sendikal değişiklikler oldu.

Batman Belediyesinde de kayyum sonrası iş başına gelen yönetimden en çok konuşulan sorunların başında memurların sendikal meselesi geldi.

Batman Belediyesinde kayyumun göreve başlaması ile birlikte bir anda Tüm-Bel Sen Üyesi memurların yüzde 70’i Hükümete yakın Memur-Sen Sendikasına geçmişti.

Batman Belediyesinde kamu çalışanlarının sendikal hareketliliğin, fiilen içerisinde olan biri olarak, 1990 yılından bu yana yakından izliyorum.

1990 Yılında Belediyede sadece işçi sendikası olan Belediye İş vardı.

1993’te memurlar da Tüm-Bel çatısı altında örgütlendi.

Ta ki 1994’te Refah Partisi Belediye Başkanlığı kazanana kadar.

1994 yılında Belediye’de Hak-İŞ’e bağlı Hizmet İş ve Memur-Sen’e bağlı Bem-Bir-Sen, belediye yönetiminin baskıcı gücünü de arkasına alarak çoğunluğu ele geçirdi.

Hatta sendika değişimine karşı çıkan dönemin Belediye-İş Sendikası Başkanı Osman Kündeş kaçırıldı ve yıllarca kendisinden haber alınmadı.

Bu kaçırılma olayından sonra bütün memur ve işçiler sendikalarından istifa ederek mevcut yönetimin desteklediği sendikaya geçtiler.

Ta ki 2000’li yıllarda HADEP’li belediye yönetimi başa gelene kadar.

O dönemde de bu kez İşçiler DİSK’e bağlı Genel İş-Sendikası, Memurlar da tekrardan Tüm-Bel Sen Sendikasına üye oldu.

11 Eylül 2016 yılında Kayyumun Belediye Yönetimine gelmesinden birkaç ay sonra bu kez yine Belediyede sendika hareketliliği başladı.

Kayyum dönemindeki bir başkan yardımcısı da Memur-Sen’e bağlı Bem-Bir-Sen’i Belediyede örgütlemeye başladı.

Memurların yüzde 70’inden fazlası Bem-Bir Sen’e geçti.

31 Mart 2019 tarihinde HDP nin tekrar yönetime geçmesi ile 70 üyeye sahip Tüm Bel Sen, belediyede geçmişte elinde olan sendikal yetkiyi tekrar almak için harekete geçti.

Kısa sürede memurların önemli bir kesimi bu kez Tüm Bel Sen’li oldu ve sendikalar arasında yetki yine el değiştirdi.

Bu gelişmelerden sonra da Memur-Sen Temsilciliği, Batman Belediyesinde memurların sendika değiştirmesi yönünde baskı altında tutulduklarını iddia eden bir basın açıklaması yaptı.

Hatta Belediyede sendika değişikliği için ikna odalarının kurulduğu da iddia edildi.

Bu iddialar üzerine Belediye Eş Başkanı Mehmet Demir, basın açıklaması yaparak çalışanlara sendikal değişiklik için herhangi bir baskının söz konusu olmadığını belirtti.

Bem-Bir Sen, bu kez Başkan Demir’e duyarlılığından dolayı teşekkür etti.

Kamu çalışanlarının sendikal tercihlerinin, Belediye Yönetimine göre şekillenmesi elbette son derece yanlıştır.

Bu resmen çalışanlarının kişiliğinin ve onurunun zedelenmesine neden oluyor.

Kim ki memur ve işçiye sendikal değişiklik için baskı yapıyorsa onun demokratlığından şüphe ederim.

Ancak bu gün “üyeler istifa ediyor” diye mazlum rolünü oynayan bazı sendikalar, geçmişte sırf sendikal tercihlerinden dolayı her türlü baskıya maruz kalan, hatta işinden olanları ne kadar sahiplendi onu da açıklasalar iyi olur.

İğnenin ucu onlara değince feryat figan edenlerin, memur ve işçiye ne gerekçe ile olursa olsun her koşulda karşı çıkmaları gerekir.

İl Özel İdaresi’nde tüm memur ve çalışanların Bem-Bir Sen’li olmaları ne kadar yanlışsa tüm memurların Tüm Bel Sen’li olmaları da o kadar yanlıştır.

Sendikalar şayet samimi iseler birbirlerini bitirmek yerine demokrasinin gereği olarak sadece üyelerinin değil, her memurun hak ve hukukunu savunmalıdır.

Kısacası, çalışana nerden gelirse ve ne gerekçe ile olursa olsun her türlü baskıya karşı çıkılmalıdır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?