MİLLETİN Mİ, PARTİNİN Mİ VEKİLİ?

26-11-2014

Genel seçimlerin yapılacağı tarih yaklaştıkça HDP ve AK Parti de aday olmak isteyen isimler yavaş, yavaş kendilerini belli etmeye başladılar.

Her iki partide bu seçimlerde milletvekilliği adaylığı için kıyasıya bir yarış olacak kuşkusuz.

Diğer siyasi partilerin Batmanda milletvekili çıkarabilme şansları olmasada AK Parti ve HDP den adaylık şansı olmayanlar “ya tutarsa” deyip aday olacaklar.

Saadet Partisi ve Hüda-Par gibi dava partileri ise partilerinin oyunun artması için aday olup davalarına hizmet edecekler.

Tabi konumuz hangi partinin milletvekili kazanacağı veya kimin milletvekili olacağından ziyade siyasi partilerin milletvekili adayı olarak göstereceği kişinin özelikleridir.

Ancak şöyle bir gerçekte var ki geçen seçimde olduğu gibi Batmanda AK Parti ve HDP’nin milletvekili çıkarabilme şansı daha yüksek görünüyor.

Bu yüzden “nasıl bir aday” değerlendirmemiz daha çok AK Parti ve HDP üzerinden olacak.

AK Parti ve HDP zıt görüşlü partiler olmasına rağmen milletvekili adaylarının belirlenmesinde aranan kriterler birbiriyle örtüşüyor.

***

Nedir birbiri ile örtüşen kriterleri derseniz?

İki partide milletvekili adayında aranan, öncelikli “lidere ve partiye sadakat”.

Milletvekili seçilence de bu anlayışla görev yapıyor.

Hal böyle olunca da Milletin vekili sıfatlı kişiler liderin, partinin vekili oluyorlar.

Önümüzdeki seçimlerde aday olacak kişilerde vekil olduklarında millete ne vereceklerinden ziyade partilerine ne verecekler o uğraşı içerisinde olacaklardır.

Umarım önümüzdeki seçimlerde siyasi partiler bizi yanıltır.

***

Milletin çıkarlarını düşünen, pratikte de milletim vekilleri olacak dürüst, özgüveni olan, bilgili, deneyimli, halkçı kişilerden oluşan isimler aday gösterilir.

Bunun gerçekleşebilmesi için de bu seçimler için siyasi Partiler aday belirleme kriterlerinde değişikliğe gitmeleri gerekir.

Daha çok halkın istediği özelikleri taşıyan temsil kabiliyeti yüksek sorumluluğunun farkında olan, çalışkan kararlı kişiler aday gösterilmelidirler.

TBMM üyesi vekillerin,  milletvekilin olabilmesi için sorunlara duyarlı çözümü Problemleri, krizleri ve bağımsız düşünebilen, Vizyon sahibi, ileri görüşlü, dünyayı ve gelişmeleri takip eden, eleştiriye tahammülü olan, hoşgörülü, tutarlı olma özelliğine sahip olmaları gerekir.

***

1990 yılında il olan Batmanın ilk milletvekilleri 20 Ekim 1991’de yapılan seçimlerde Abdulkerim Zilan, Nizamettin Toğuç ve Adnan Ekmen olarak belirlenmişti.

O dönemden sonra 4 dönem daha milletvekillerimiz seçilmişti.

Hepsi için “milletin önceliklerinden ziyade lider ve partilerin çıkarlarını savundular” demek haksızlık olur.

Elbette; Faris Özdemir gibi milletin vekili olabilenlerde arada çıktı. Ama genel için konuşmak gerekirse daha çok lidere ve partiye bağlı vekillerimiz oldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?