NE AÇILIŞ, NE DE BAYRAM!

03-05-2015

Batman’da hafta sonu meydanlar hareketliydi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplu açılışlar adı altında valilik önünde miting düzenledi. Bölgesel 1 Mayıs bayram kutlaması ise Basın kavşağında yapıldı. Her iki meydan etkinliğinde de beklenen ilginin olmadığını peşinen söyleyeyim.

 1 Mayıs ile HDP, toplu açılışlarla Ak Parti’nin 7 Haziran seçimleri için kazanç sağlaması bekleniyordu, bu sadece hayallerde kaldı.

Kısaca 1 Mayıs kutlamalarına değinecek olursam, Endüstri Meslek Lisesinin önünde başlayan ve basın kavşağına kadar devam eden yürüyüş korteji hariç diğer bütün etkinlikler beklenenin çok altındaydı.

İl dışında gelenlerle 10 bini aşan emekçiler, omuz omuza meydanda durmadılar bunun yerine piknik havasında çarşı pazarda ve parklarda zaman geçirdiler.

Meydanda sayı 3-5 binle sınırlı kaldı. Geçmiş 1 Mayıs’larda bile Batman özelindeki kutlamalarda neredeyse katılım bu düzeylerdeydi.

Daha önce 1 Mayıs’a katılacakları söylenen başta PYD eş genel başkanı Müslim ve birçok siyasetçi etkinliğe katılmadı.

Anlayacağınız Batman Bölgesel 1 Mayıs kutlamalarında arzulanan coşku ve verilmek istenen mesajlar noktasında iyi bir sınav verilemedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mitingine, pardon toplu açılış törenine gelince; mitinge damgasını vuran hadise katılımın az olmasıydı. Bu Cumhurbaşkanını sinirlendirdi. Bu sinirle cumhurbaşkanın işten atılan TİPİC emekçilerini azarlaması ise meydanda bulunan herkesin moralini bozdu.

Meydandaki tabloya gelecek olursak günlerdir Valilik ve Ak Parti Cumhurbaşkanına yakışır bir karşılama için çalışıyordular. Ancak pekte başarılı oldukları söylenemez. Meydandaki görevlilerin sayısı sivillerin sayısından daha fazlaydı neredeyse.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’da bunu fark edince de konuşmasında daha çok kamu çalışanları ve üniformalılar ve kemikleşmiş Ak Partililere hitap eden bir üslup kullandı.

Kendisinden yardım isteyen mağdur TİPİC işçilerini azarladı, makül gerekçelerle kendisini karşılamaya gitmeyen HDP li eş Belediye başkanlarını PKK den talimat almakla suçladı. 12 bin yıllık tarihi Hasankeyf’i yok edecek Ilısu barajını bir nimetmiş gibi anlattı. Kürtler ilk kez Kürtçe Kuran meali görmüşçesine, Diyanettin Kürtçe mealini müjdeledi. Kürt siyasi hareketini Zerdüştlükle itham etti ve daha birçok konuda verdi veriştirdi.

Bir de Başbakanlığı döneminde tekrarladığı, “Tekçiliği de” teğet geçmedi. Batman meydanında bir Kürt şehrinde de yine tekrarladı “ Kürt sorunu var demek ayrımcılıktır” dedi.

Sayın Cumhurbaşkanından Batmanlıların beklentileri çok farklıydı.

Beklenti seçimler dolayısı ile tüm Türkiye de olduğu gibi Batman’da da yükselen tansiyonu düşürecek sözler söylemesiydi. Seçim güvenliğinden, adil bir seçimden, çözüm sürecinden, barıştan kardeşlikten birlik ve beraberlikten söz etmesi gerekirdi.

Ancak tam da tersini yaptı.

Üslup ve yaklaşımı, gönlünden geçen partiye kazandırmaktan çok kaybettirdi

TİPİC işçilerinin şahsında bütün Batmanlıları azarladı bir bakıma.

Yani anlayacağınız ne Cumhurbaşkanı Erdoğan ne de 1 Mayıs Tertip Komitesi Batman da başarılı bir sınav vermediler.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?