NEWROZ BELİRSİZLİĞİ...

16-03-2016

Newroz’un yapılıp yapılmayacağı günlerdir tartışılıyordu.

Çünkü bu kadar yaşanan acılar, ölümler ve şiddet sarmalı içerisinde kutlamaların yapılıp yapılmayacağını merak ediyordu.

Sosyal medya ve kamuoyunda bu yönde ciddi manada tartışmalar yürütülüyor.

“Yapılmasın kederliyiz, yaslıyız” diyenlerde var.

“Newroz’u Devrimci Kawa ruhu ile her şeye rağmen “ kutlayalım diyenler de var.

Birde Newroz’un sadece şenlik amaçlı olmadığını söyleyenlerde var tabi.

Bu tartışmaların gölgesinde bu seneki Newroz kutlama tarihleri ile ilgili açıklama yapıldı.

HDP ve DBP’nin de aralarında olduğu Demokrasi Platformu bileşenlerinin yer aldığı tertip komisyonu bu sene Newroz’un Batmanda 20 Mart Pazar günü kutlanacağını kamuoyu ile paylaşmış ve bu yönde hazırlıklara başlamıştılar.

Newroz kendisi özel bir gün olarak kabul hemen hemen bütün halklar 21 Mart’ta kutlama yapıyorlar.

HDP, DBP ve diğer Newroz tertip komitesinde yer alanlar Newroz kutlamalarını bir haftaya yayıyorlar.

Bunun gerekçesini de Newroz’a katılım sağlayacak siyasileri, komcuklar ve sanatçıların aynı gün içerisinde Bütün Newrozlara katılmayacağından böyle bir yönteme başvurduklarını söylüyorlar.

İki binli yıllardan buyan bu yana da Batmanda her sene Newroz 17 ile 21 tarihleri arasında günü hep değişiyor.

Nitekim bu sende 21 Mart’ta değil 20 Mart’ta kutlanması yönünde karar alındı.

Bu karar’ın hemen ardından bu kez Valilik bir açıklama yaparak 20 Mart’ta Newroz’a izin vermeyeceklerine dair bir açıklama yapıldı.

Batman Valiliği tarafından yapılan açıklama şöyle; “Bilindiği üzere “Nevruz” Orta Asya’dan Balkanlara kadar geniş bir coğrafyada her yıl ‘Bahar Bayramı’ olarak kutlanmakta, ülkemizde de kutlamalar 21 Mart’ta yapılmaktadır.  Bu bağlamda, 21 Mart günü dışında yapılmak istenen açık hava toplantısı, yürüyüş ve benzeri etkinliklere 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu uyarınca kamu düzeni, genel asayiş ve başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla izin verilmemiş olup, 21 Mart günü için yapılacak müracaatlar ise 2911 sayılı kanun kapsamında değerlendirilecektir. Yasal olmayan toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkında adli ve idari işlem yapılacaktır.” 

Valiliğin kararı, Newroz’un anlamı ve kimler tarafından kutlandığına kadar söylenecek çok şey var ama konuyu dağıtmama adına işin o boyutuna değinmeyeceğiz.

Newroz tarihi ile ilgili geçmişte de Batmanda böyle bir hadise yaşanmıştı.    

2012 Yılı Newroz’u yine 20 Mart’ta kutlanması yönünde karar alınmış ve bu gün olduğu gibi valilik izin vermemiş o zamanın tertip komitesi de 20 Mart gününde ısrar etmişti.

20 Mart günü Newroz alanına girmeye çalışanlar ve Polis arasında çatışma yaşanmış HEP milletvekili ve birçok kişi sert cisimlerden aldığı darbelerle yaralanmıştılar.

Polis ve göstericiler arsasında saatlerce süren çatışmalar yaşanmıştı.

Malum gerilimin çok yüksek olduğu bir dönemden geçiyoruz.

Umarız bu sorun karşılıklı görüşme ve diyalogla çözülür.

Valiliğin 20 Mart kutlamalarına izin vermeyeceğini duyurması ile HDP ve DBP’nin de içinde yer aldığı komitesinden henüz bir açıklama yapılmış değil.

Yani şimdilik Newroz’un Batman da 20 Mart’ta mı, 21 Marta mı kutlanacak? henüz kesinlik kazanmış değildir.

Bu belirsizliğin ortadan kaldırılması ve Newroz’un olaysız bir şekilde sonuçlanması için bu durumda üçüncü bir tarafa ihtiyaç var.

Baro, Mazlum-der, İHD, BATSO, Esnaf odası, Tabipler Odası gibi kurumlar Newroz’un hem tarih konusundaki sorunu çözmek ve hem de Newroz’un Batmanda olaysız geçmesi için inisiyatif alarak arabuluculuk yapmaları isabetli olur.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?