RİSK ALTINDAKİ ORMAN VE YEŞİL ALANLARA DAİR…

29-05-2018

Batman’ın en sivil en aktif derneği olan Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Üyelerinin dün basında yer alan önemli bir açıklaması vardı.

5 Haziran Dünya Çevre Günü programı çerçevesinde “risk altındaki yeşil ve ormanlık alanlar” ile ilgili gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında konuşulan konulara ilişkin bir açıklamaydı.

Her zaman üyesi olmaktan büyük gurur duyduğum bir gönüllü hareketi olan bu sivil toplum örgütünün aktif üyelerinden biri de benim. 

Biz, bu derneğe gönül verenler olarak, konuma bakmaksızın kendimizi hamallar olarak adlandırıyoruz.

Çevre Derneğinin savunduğu değerlere hamallık etmek, her zaman söylediğim gibi önemli ibadetlerinden biridir.

Çünkü Allah’ın yarattığı kâinatın tümünün yaşam hakkını sahiplendiriyorlar.

Tabi en çok da dili olmayan börtü ve böceklerin hakkını koruyorlar.

Dernek binasında gerçekleştirilen toplantıda, ormanlık alanlar masaya yatırılarak risklerin ortadan kaldırılması için kamuoyunun bilgilendirilip duyarlılık oluşturulması gerektiği ve bu konuda yapılacaklar konuşuldu.

Toplantıda sağlıklı bir gelecek için yeşil ve ormanlık alanların öneminden söz edilerek, mevcudun korunması ve yeni yeşil alanların oluşturulması anlayışı ile herkesin sorumluluk alması gerektiğine vurgu yapıldı.

Toplantıda risk altındaki yeşil ve ormanlık alanların durumu ile ilgili de şu tespitlerde bulunuldu.

1-Sason İlçesinin Heybeli Köyü’ndeki ormanlık alan, önemli. Odun tüccarları tarafından tüm ağaçlar tıraşlama yöntemi ile kesiliyor. Mutlaka bunun önüne geçilmeli. Bu ormanlık alanın doğal şekli ile koruma altına alınması için çaba sarf edilmelidir.

2- Esentepe Mesire ve Ormanlık Alanı, Külliye yapımı için tümü ile Diyanete devir edildi. Ormanlık alanın, Diyanete tahsis edilmesi üzerine, ormanlık alanda ilerde başka yapıların da inşa edilmesinin ihtimali, kaygı yaratıyor. Şayet böyle bir ihtimal yoksa yeşil alanların dokusunu bozmadan Esentepe’de nasıl bir projenin uygulanacağı kamuoyuna bir an önce açıklanmalıdır.

3- Hasankeyf yolu üzerinde Binatlı Köyü alanı içerisinde daha önce Maliye Ormanı olarak tahsisi yapılan ve fidan dikilen,  235 Ada 5 No’lu Parseldeki 160 Dönüm’lük alanın orman alanı vasfı ortadan kaldırılarak, başka amaca dönüştürüleceği yönünde duyumlar alınıyor. Şehrimizin mesire yeri yeşil ve ormanlık alan ihtiyacı göz önünde bulundurularak derhal bu yanlıştan geri dönülmesi gerekiyor.

4- Şehrimizin önemli yeşil alanlarından biri olan Esentepe’nin karşısındaki DSİ alanında kamu binaları ile lojman yapılması gündemde. Söz konusu alanın doğal şekli ile korunması gerekmektedir.  

5-  Çevreciler olarak daha önce sosyal ve yeşil alan olarak korunması için kampanya yürüttüğümüz 16 Mayıs Şehir Stadı ile ilgili belirsizlik sürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, eski statların millet bahçeleri olarak halkın hizmetine sunulacağı açıklaması bizi umutlandırmış olup, 16 Mayıs Şehir Stadının da bu kapsama alınmasını talep ediyoruz. Seçimden sonrasını beklemeden gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor.

6- Park ve ormanlık alanlara hiçbir suretle dokunulmaması gerektiğini yıllardır savunuyoruz. Bu alanlara taziye evi, elektrik trafoları, gaz aktarım istasyonları, büfe ve kafeterya açılmasına hiçbir suretle izin verilmemesi gerekmektedir.

7- Eski Devlet Hastanesi alanı ve bitişiğindeki özel sektöre ait fidan satış yerinin boşaltılması için talimat verildiği öğrenildi. Bu alan, yeşil alan dışında değerlendirmesi halinde yüzlerce yetişkin ağacın kesilmesine neden olabilir. Bu önemli alanda bir yapılaşmaya müsaade edilmemeli, Esentepe mesire ve ormanlık alanına dahil edilmelidir.

8-Kozluk ve Mutki sınırları arasında yağmur ormanları olarak bilinen ve zengin endemik bitki örtüsüne sahip, ilimizin en büyük ve önemli alanlarından biri olan Garzan Baraj Havzasındaki ormanlık alan, odun tüccarlarının ticarileştirme ve yok etme tehdidi altındadır. Bu alanın Mili Park Statüsüne alınarak mutlaka muhafaza edilmesi gerekmektedir.

Umarım çevrecilerin uyarıları dikkate alınır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?