ŞİMŞİR İLE KARAYOLLARININ ORTAK YANI!

16-11-2014

Karayolları Diyarbakır 9. Bölge Müdürlüğü tarafından bağlı illerde başlatılan ağaçlandırma çalışmaları kapsamında Batman'a 20 bin fidan dikilmesine başlandı.

Kentimiz içerisinde geçen karayolları ağı, yaklaşık 20 km civarındadır. Bu yolun orta refüj ve kavşaklarındaki çalışmalar 20 yıldır yap- boz şeklinde devam ediyor dersek şaşırmayın.

Karayolları Müdürlüğü’nün çalışması yıllar yılıdır yapboz şeklinde sürüp gidiyor.

Geçen yıl yine deste deste paralar dökülerek bütün kavşaklar yeşillendirildi.

Zamanında bakım ve sulamaları yapılmadığından hepsi kurudu.

Son süreçte çevreciler, kurumaya yüz tutan ağaçların imdadına yetişmiş ve ağaçları bidonlarla suladıktan sonra Karayolları Müdürlüğü, sorumluluk alanındaki ağaçları hatırlamış ve kurumaya yüz tutan ağaçları ilginç yöntemlerle sulamaya başlamıştı.

Loder kepçenin arkasına su tankerini takarak dünyada görülmemiş bir yöntemle ağaçlar sulandı.

Ama onlar sulamaya başladıklarında iş işten geçmişti.

Büyük uğraşılarla ve paralarla yapılan çimlendirme çalışmasından geriye kurumuş otlar kaldı. Yüzlerce ağaçtan ise sadece inatçı birkaç ağaç kurtulabilmişti.

Haklarını yememek lazım, Karayolcular kurumuş otların bir kısmını yakma yöntemi ile kuruyan ağaçları da kökünden keserek orta refüjleri bir süre sonra temizlediler!

Muhtemelen yine yazın kurumaları için Karayollarına ait sorumluluk alanındaki 20 kilometrelik alanda süs bitkisi ve ağaç fidanı dikim çalışmaları başladı.

Bunu unutmayın, dikimi yapılan bitkilerin birçoğu yaz mevsimine yetişmeden kuruyacak, bir kısmı da yazın kavurucu sıcaklarından susuz kaldıkları için kuruyacaklar.

Çünkü Karayolcularının seçtikleri bitkilerin bir kısmı dona, bir kısmı da kavurucu sıcağa karşı dayanıksızdır.

Yani anlayacağınız bitkiler, Batman’ın iklimine göre seçilmemiştir.

seçilen bitkilerin yaprak dökmeyen süs bitkilerinden biri olan ve uygun yerlerde dikimi yapıldığından gelişen, ağaç gibi gövdeye sahip özeliği var.

Ancak sıcağı ve güneşi fazla sevmiyor.

Anlayacağınız zora, dara pek gelmiyor.

Bizim Batmanın Karayolları da aynı özelliktedir.

Yani şimşir bitkisi ile Karayollarının ortak yönü olduğundandır şimşir bitkisini tercih etmiş.

Yoksa Bölgemiz iklimine uygun bir bitki değildir.

Diğer bir sorun da bitkiler ve ağaç fidanlarının dikiminin yapıldığı alanlara otomatik sulama sistemi konulmamış.

Batman hariç dünyanın hiç bir yerinde su sistemi olmayan bir alana bitki dikilemez.

Bir alanı yeşillendirmek için günümüzde dünyanın her yerinde öncelikli kural şudur, bitki iklime göre seçilir ve sulama için gerekli altyapı kurulur.

Bizde ise tam tersi uygulanmaktadır.

Taşıma suyu, yani Karayollarının kepçenin arkasına takacağı tanker yöntemi ile yapılacak sulamayla bu fidanların yaşama şansı çok azdır.

Bir kısmı yazın kavurucu sıcağında her gün su isteyen bitkilerdir.

Diyelim ki Karayolları Müdürlüğü, 20 kilometrelik alanı kepçe yöntemi ile değil de tanker kiralayarak sulama yöntemine başvurdu, bunun içinde en az 5 tankere ihtiyaç bulunmaktadır.

Bu tankerlerin orta refüj ve kavşaklarda sulama yapması hem maliyetlidir hem de trafiğin akışını olumsuz etkileyerek kazalara neden olmaktadır.

Anlayacağınız Karayollarının şuan yaptığı yeşillendirme çalışması sonbaharda buhar olup uçacak. Yine demet demet paralar boşa harcanmış olacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?