Sportif başarı olmazsa…

Sportif başarı olmazsa…
09-11-2022

Sportif başarı, bir takımının olmazsa olmazıdır.

Alınan sonuçlar, tribünlerdeki taraftar sayısına kadar yansır ve borçların gitmesinde de vesile olur.

Stada gelen taraftarı memnun etmekte sportif başarıdır.

Taraftar, sevdiği takımını ve kulüpten verilen açıklamaları iyi takip eder.

Sebahattin Devecioğlu’nun  kaleme aldığı ‘Sportif Başarı’ makalesinden sizlere bir kesit paylaşmak istiyorum;

“İnsanlar, toplumlar ve kurumlar başarılı olmak için çaba göstermektedirler, fakat başarı kavramı izafi olup, zamana, kişiye ve duruma göre değişmektedir.

Toplumsal yaşantının en anlamlı göstergesi olan başarı düzeyi, o toplumun diğer toplumlar karşısındaki durumunu belirlemektedir.

Futbol dünyasındaki başarı kriterleri hayatın diğer alanlarında formülüze edilmiş şekli ile değerlendirmek doğru değildir. Çünkü futbolun günümüzdeki profesyonel yapısı tamamen ekonomik kriterlere yönelik örgütlenmiştir.  Futbol kulüplerinin idari, mali, teknik ve sportif yapılarındaki uygulamalar ve personel, tesis, altyapı vb. gibi alanlardaki çalışmaların ulaşabildiği sonuçlar başarı ölçütüne göre farklı olarak değerlendirilmektedir. Birçok futbol kulübü başarı kriterini, liglerde şampiyon olarak belirleyerek, milyonlarca dolar harcamasına rağmen, çok mütevazi bütçelerle mücadele eden kulüpler karşısında aciz durumlara düşmüşlerdir. Sportif başarının yanı sıra, alt yapılarına önem vererek, sporcu yetiştiren, tesisler yapan, okullar açan kulüplerin başarı kriterleri uzun vade olmaktadır. Ayrıca kurumsal yapısını tamamlayarak ekonomik anlamda, hazırdan yemeyip, kulüplere sürekli gelirler kazandırmak da önemli bir başarı kriteridir.

Futbolda sportif başarının büyüsüne kapılarak, milyonlarca doları dış transferler harcayan ve sportif başarıdan elde ettikleri gelirleri mevcut kaynakları tüketerek ve bu kazanımları, kulübün menfaatlerine yönelik yatırımlara yöneltemeyen spor kulüpleri, maalesef hüsrana uğramışlardır. Sportif başarı kriterini neye ve kime göre tespit edemeyip, başarının sadece bir maç kazanmak olduğunu sananlar, günü kurtarmak adına popülist davranarak, kulüplerin idari mali ve ekonomik yapılarını iyileştirmeye yönelik hiçbir çaba göstermeyen kulüplerin ve yöneticilerin ömürleri uzun sürmemektedir. Dolayısı ile spor kulüplerini başarı kriteri sportif başarılarının yanı sıra “Yönetimsel ve Ekonomik” olarak da değerlendirmek gerekmektedir. Dünya da başarılı olan futbol kulüpleri idari, mali sportif anlamda kendini ispatlamış, gelir ve gider dengesini kulübün menfaatlerin yönelik ayarlamış olan kulüpler olduğunu unutmamak gerekir.”

Evet, Sebahattin Devecioğlu’nun yazdıklarına noktasından-virgülüne kadar katılıyorum.

Sportif başarı, bir takımın aynasıdır…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?