SYDV’nin yardım kömürü neden tartışma konusu oldu?

SYDV’nin yardım kömürü neden tartışma konusu oldu?
19-12-2023

Batman'da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından her yıl dağıtılan kömür dağıtımı bu sene de başladı.

2023-2024 kış sezonu için planlanan kömür dağıtımında 26 bin dar gelirli aileye ulaşılması hedefleniyor.

Yaklaşık 15 gündür başlatılan kömür dağıtımında, her bir aileye 500 kilogram olmak üzere toplam 13 bin ton kömür dağıtılacak.

Dağıtım adrese teslim üslü ile dağıtılmaktadır.

Kışın ısınma amaçlı olarak ihtiyaç sahiplerine dağıtılan kömür yardımı, sosyal medyada ve basında tartışma konusu oldu.

Basın ve sosyal medyada yer alan haberler üzerine iddia ve tartışmalar, işin insanı yönünü gölgelemiş durumda.

Batman Sonsöz Gazetesinde yer alan habere bir göz atalım önce;

”SYDV tarafından Batman’da yoksul ailelere dağıtılan yardım kömürler internetten satışa çıkarıldı. Batman Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığı ile dağıtılan yardım kömürleri torba başı 35 TL’den sosyal medyada satışa çıkarıldı. Dar ailelere dağıtılan kömür torbalarını üzerinde para ile satılamaz uyarısı olmasına rağmen, yoksullar aldıkları yardım kömürlerini nakit paraya çeviriyor. İkinci el eşya satan platformlarda ilana konulan yardım kömürlerini görenler yorumlarla tepki gösterdi” ifadelerine yer verildi.

Bu iddia geçen yıllarda da gündeme gelmişti.

Yardım kömürünün teslim aldıktan sonra satışa çıkarılması, insanın aklına iki soru getiriyor.

Birincisi, kömürü satanlar ihtiyaçtan mı satıyor?

İkincisi, evlerini doğalgaz veya elektrikli cihazlarla ısıttıklarından dolayı mı satıyorlar?

Her ne sebeple olursa olsun, üzerinde parayla satılmaz yazılan SYDV yardım kömürlerinin piyasada rahatça satışının yapılması doğru değildir.

Diğer bir iddia da odun ve kömür satıcılarının, vatandaştan yarı fiyatına aldıkları ve kömürleri fiyatın iki katına satışa sundukları yönünde.

SYDV kömürleri ile ilgili bir tepki de çevrecilerden geldi.

Sosyal medya üzerinde yapılan açıklamada, havası kirli olan Batman'da Valilik Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yoksul ailelere dağıtılan Şırnak kömürünün kış aylarında hava kirliliğine yol açtığı belirtildi.

SYDV kömürleri ile ilgili diğer bir idda ise dağıtımın düzenli yapılmadığı yönünde.

Bu konu ile ilgili Batman Rehber Gazetesinde yer alan haberde “Batman Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yapılan kömür yardımları vatandaşlara dağıtılmaya devam ediyor. Bu kapsamda evlere ulaştırılması amacıyla dağıtım ekiplerine teslim edilen kömürlerin bazı yerlerde cadde ortasına bırakıldığı gözlendi” deniliyor.

Bu konuda bize de ulaşan bilgilere göre, kaldırım ve yolla bırakılan kömürleri hak sahiplerinin uygun bir yere taşıması zaman alıyor ve kömürlerin boşaltıldığı yerlerde bazı torbaların delik olması ve tortulardan kaynaklı kirlilik oluşuyor.

Diğer bir idda ise doğalgaz kullanan bazı evler hâlâ kömür yardımı almaktadır.

Elbette doğalgaz bulunan her ev sahibi yardıma muhtaç değildir, anlamına gelmemeli.

Ancak kömür yerine bu tür ailelerin kış aylarında doğalgaz faturalarının ödenmesi daha iyi olur.

SYDV’nin nin dağıttığı kömür yardımlarının Batmanda tartışma konusu olmasının nedenleri kısaca böyle.

Tümü ile insani amaçlı ve parasız olarak dağıtılan ve özünde faydalı olan yakacak yardımının tartışma konusu olması elbette insana anormal geliyor.

Ancak yardımın türü, sistemi ve yardım alacak kişiler noktasında eksiklikler yaşandığında bu tür tartışmalar da gündemi meşgul edebiliyor.

Yaz aylarında Ak Parti İl Teşkilatı ve Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun Çevre Gönüllüleri Derneğini ziyaretinde kışın dağıtılacak kömür yardımı gündeme gelmiş, çevreciler kömür yerine ihtiyaç sahiplerinin doğalgaz ve elektrik faturalarının ödenmesi önerisinde bulunmuştu.

Orada bulunan siyasiler de öneriye sıcak bakmalarına rağmen bu sene de yakacak yardımı olarak Şırnak kömürünün dağıtımı yapıldı.

İlk günden beri Batmanlı Çevreciler, Şırnak kömürü yerine kükürt oranı düşük ve çevre mevzuatına uygun kömürlerin dağıtılması gerektiğine savunuyor.

Çevrecilerin önerisi ve her sene gündeme gelen diğer iddialar zamanında gündeme alınsaydı eminim bu gün SYDV’nin kömürleri gündemde tartışma konusu olmazdı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?