TOPRAK KORUMA KURULU NE İŞ YAPAR!

06-08-2016

Batman’daki binlerce dönüm, çoğu sulu ve 1.derece tarım arazisi, betonlaşma tehdidi ile karşı karşıya.

Kentin yeni gelişiminin Tılmız yani Akça Köyü istikametine doğru verilmesi için İl Özel İdarenin çabaları var.

200 Yataklı Devlet Hastanesinin yapımı için İl Sağlık Müdürlüğü, Erköklü Köyü ile yeni şehir stadına yakın bir yerde ısrar ediyor.

Organize Sanayi Sitesinin 2. etabı da merkeze bağlı Danalı Köyü’nün bir kısmını içine alacak şekilde belirlenmiş.

Her üç yerin önemli bir kısmı, Sol Sahil Sulama Havzasında olan son derece verimli tarım arazileri.

Bu üç yer için karar, 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununca illerde oluşturulan Toprak Koruma Kurulunun yetki alanına giriyor.

Bu maksatla arazi mülkiyet hakkının kullanımı ve toprak koruma kurulu ile ilgili esaslarına, kamu kurumlarına, gerçek ve tüzel kişilere ait olan arazilerin mülkiyet hakkı kullanılırken, toprağın bitkisel üretim fonksiyonu, endüstriyel, sosyo-ekonomik ve ekolojik işlevlerinin tamamen, kısmen veya geçici olarak engellenmemesi amacıyla araziyi kullananlar, bu Kanunun öngördüğü tedbirleri almakla yükümlüdür.

Toprak Koruma Kurulu her ilde, Valinin görevlendireceği Vali Yardımcısı Başkanlığında; Tarım Müdürlükleri tarafından, sekretarya hizmetleri görevi yürütülmek üzere, ilde plân yapma yetkisine sahip kamu kurum ve kuruluşları ile üniversitelerden, üç birimin ve Maliye Bakanlığının ildeki üst düzey temsilcisi ile plânlama ve/veya toprak koruma konularında ulusal ölçekte faaliyette bulunan kamu kurumu niteliğini haiz meslek kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının yerel temsilcilerinden üç kişi olmak üzere Kurul oluşturulur.

İlimizde de bu kurul yıllardan buyana kurulmuş ancak tarım arazilerini koruma noktasında son derece işlevsiz bir konumdadır.

Kurulun görevlerini hatırlatalım;

- Arazi kullanılan tüm faaliyetlerde, arazinin korunması, geliştirilmesi ve verimli kullanılmasına yönelik inceleme, değerlendirme ve izleme yapmak, ortaya çıkan olumsuzlukları belirlemek, toprak korumayı ve bununla ilgili sorunları giderici önlemleri almak, geliştirmek, uygulanmasını sağlamak için görüş oluşturmak.

- Arazi kullanımını gerektiren tüm girişimleri yönlendirmek üzere, yerel plân veya projelerin uygulanması incelemek takip etmek.

- Toprak koruma önlemlerinin yerine getirilmesi sürecini yerel ölçekte izlemek, değerlendirmek ve çözümleyici öneriler geliştirmek, hazırlanacak toprak koruma ve arazi kullanım plânları doğrultusunda, yerel ölçekli yıllık iş programları için görüş oluşturmak ve uygulamaya konulmasının takibini yapmak.

- Ülkesel, bölgesel veya yerel ölçekli yapılan plânlar arasındaki uyumu denetlemek.

Bu kadar önemli ve geniş bir yetkiye sahip olan Toprak Koruma Kurulunun, betonlaşma ve sanayileşme tehdidi altındaki kentimize ait tarım arazilerini koruma noktasında bu güne kadar ne tür karar ve yaptırımları olmuş doğrusu merak ediyoruz.

Ayrıca Kurul, sulu ve 1. sınıf tarım arazisi olarak görülen ve henüz imar görmemiş Erköklü Köyü sınırları içinde yapılacak olan Devlet Hastanesi’nin yeri için nasıl bir karar verdiğini de kamuoyu ile paylaşırsa iyi olur.  

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?