TORPİLİ ENGELLEMEK İÇİN MÜLAKAT KALDIRILMALI

15-03-2021

Zengin fakir hiç fark etmez, eğitimini tamamladıktan sonra herkesin hayali, görev ne olursa olsun kamuda istihdam edilmektedir.
Kamu kurumlardaki konfor, ücretlerin özel sektöre oranla daha yüksek olması, iş güvencesi, iş yükünün hafif olması, görevde yükselme fırsatı ve benzeri nedenlerden dolayı insanların iş ile ilgili tercihi daha çok devlet dairesi oluyor.
Bakıyorsun adamın babası iş insanı, fabrikatör ve bünyesinde yüzlerce çalışanı var ama oğlu devlet dairesinde iş bulmak için denemedik yol ve çalmadık kapı bırakmıyor.
Kamuda bir işe girmek için torpil yaptıranlar ve yüklü parayı gözden çıkaranlar yüzünden gerçekten yoksul olan ve dayısı olmayanlar da işsiz kalıyor.
Yani maddi veya siyasi gücü olanlar, bir şekilde işe girmenin yolunu buluyor.
Dayısı olmayan ise işsiz kalıyor.
Dolayısı ile kamu kurumlarında personel alımında ciddi manada adaletsizlik yaşanıyor.
Kamuya personel alımları için zorunlu olan DMS, KPS sınavlarında ne kadar da başarılı olunursa olunsun, mülakatta ummadık sonuçlar çıkabiliyor.
Mülakatlar, sırf daha liyakatli ve gerçek anlamda işi hak edeni belirlemek için yapılıyorsa eyvallah, ama hepimiz de biliyoruz ki her zaman ve her yerde hakkaniyeti korumak zordur.
Bu nedenle en doğru karar, DMS ve KPS sistemi ise, sınavlarda başarı elde edenler arasında mülakata gerek kalmadan atamalar yapılmasıdır.
Ha, açılacak iş pozisyonu için şayet aynı puanı almış çok sayıda kişi varsa o zaman da kura çekmek, en adaletli yöntemdir.
her yönetim döneminde kamuoyunda işe alımlarla ilgili, ister belediyeler olsun ister diğer kurumlar olsun ve hangi partili yöneticiler yaparsa yapsın, kendi yandaşlarını ve akrabalarını kayırdıklarına dair bir algı oluşmuş.
Oluşan bu algıyı ortadan kaldırmanın tek yolu mülakatın tümden ortadan kaldırılmasıdır.
Yani toplumda oluşan algıya göre torpil ve kayırmanın adı mülakattır.
Mülakatın kaldırılacağı ile ilgili kamuoyunda bir bilgi dolaşıyor.
Doğrusu henüz tam olarak çerçevesi belli olmamasına rağmen heyecan ve sevinçle karşılanmış.
Bazı internet sitelerinde yer alan habere göre AK Parti hükümeti tarafından hazırlanan İnsan Hakları Eylem Planı Taslağında kamu görevine ilk defa yapılacak atamalarda, görevin niteliğinin gerektirdiği haller dışında mülakat kaldırılacak
Bu bilgi gerçekten doğru ise isabetli bir karar olur.
Ancak mülakat kaldırılırsa belki o zaman personel alımlarında torpil ve kayırmanın önüne geçilir.
Yoksa mülakat olduğu sürece ne yaparsanız yapın, personel işe alımlarında usulsüzlük yapıldığı iddialarının önüne geçemezsiniz.
Torpil, adaletsizliktir, başkasının hakkı olan bir şeyi elinden almaktır.
Dolayısı ile vebali de çok büyüktür.
Adaletsizliğe fırsat vermemek için mülakat şartı acilen ve tereddütsüz olarak kaldırılmalıdır.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?