TP’NİN YEŞİL ALANI GİTTİ GİDİYOR!

22-01-2018

TP Bölge Müdürlüğünün bulunduğu Site Mahallesi’nde bulunan etrafı çevrili alanın, şehrimize Tıp Fakültesi kazandırma bahanesi ile imara açılmasını isteyen bazı çevreler var.

Bununla ilgili sosyal medya üzerinde çok farklı öneri ve görüşler dikkatimi çekti.

Site’nin yeşil alan statüsünün değişmesini isteyenler, TP’nin bir petrol şirketi olduğunu, dolayısı ile petrol üretiminin yapıldığı Raman Dağlarına taşınması gerektiğini savunuyor.

Bunu neden savunduklarına gelince;

TP Bölge Müdürlüğünün yerine Tıp Fakültesi yapılmasını savunuyorlarmış da ondan!

İşin görünen yüzünde, Tıp Fakültesine gerekli olan yer tahsisi çabaları görünüyor. 

Ancak işin arka planında asıl amaç, Tıp Fakültesi bahanesi ile yeşil alanları parsel parsel paylaşıp kapmaktır.  

Kısacası Batman’ın şu anda en büyük kamusal yeşil alanı da ranta, beton yığınlarına kurban edilmek isteniyor.

Ortada fol yok, yumurta yok iken TP’nin özelleştirme adı altında küçültüldüğü bir dönemde, eş zamanlı olarak şehrimizin sosyal ve yeşil alan açısından önemli bir işlevi olan Site’nin yeri şu kuruma, bu kuruma verilsin demeyi son derece tehlikeli buluyorum şahsen.

Sosyal medya hesabı üzerindeki tartışmalar esnasında Sitenin doğal şekli ile korunmasına ilişkin çok sayıda görüş de var.

Bunlardan değerli bulduğum iki görüşten ilki şöyle;

“Siyasilerimiz önce tıp fakültesi açtırma başarısını göstersin yer meselesi sonraki iştir.  Batmanın ekonomisine yön veren TP’nin küçülmesini engellemeyenler siyasilerin, tıp fakültesi Batman kazandırma gibi bir başarıyı beklemiyorum unutulmasın ki TP istihdam açısından 10 tıp fakültesi kadar şehrimize katkısı vardır. Önce elimizdeki bu büyük değeri kaybetmeyelim. Tıp fakültesine ilada TP’nin kurban edilmesi gerekmez”   

………

Bu görüşe benzer diğer bir görüşte şöyle ”Ganimet gibi TP'nin yeşil ve sosyal donatılı alanlarına konacağınıza neden kıraç boş arazilerden TP benzeri bir alan daha Batmana kazandırmıyorsunuz? Betonlaşmanın her türlü değerin önüne geçtiği günümüzde, TP sosyal tesislerinin aç gözlü rantçıların talanına maruz kalmamasını tüm kalbimle diliyorum”

Bu iki önemli görüşten anlaşılacağı gibi, aslında niyet sadece Batman’a Tıp Fakültesi kazandırmak değil.

Çok başka amaçlar da var işin içinde.

Bu yüzden bu mevzuyu tartışmaya bile açmak, bana göre bu şehre yapılacak en büyük kötülüktür.

Sitenin yeşil alan olarak muhafaza edilmesini savunan sivil toplum örgütü Batman Çevre Gönüllüleri Derneği de yaşanan gelişme üzerine tavrını, yaptığı basın açıklaması ile net bir biçimde ortaya koymuştu.

Derneğin basın açıklamasında şu görüşlere yer veriliyordu:

“Kentimizde kişi başına düşen 5.6 oranındaki yeşil alanda önemli bir yeri olan Site Mahallesinin, parsel parsel bazı kurum ve iş adamlarına peşkeş çekeceğine dair ciddi söylentiler var”

Söz konusu yer bir petrol işletmesine ait olmasına rağmen adeta kentte nefes alınabilecek tek yer konumundadır.

TP, TÜPRAŞ ve BOTAŞ’ı içine alan Site Mahallesinin üç bin yüz hektarlık alanın yarısından fazlası yeşil alan olup, kentimiz açısından hayati bir öneme sahiptir.

TP’nin özelleştirme politikaları çerçevesinde küçültülmesinin gündeme gelmesi ile birlikte arazi ve binaların değerlendirilmesi amacı ile bazı fırsatçılar tarafından farklı söylentiler ortaya atılmış bulunuyor.

TP binalarının üniversiteye, bazı vakıf ve kurumlara devri için çıkarılan söylentilerin altında iyi niyetin olduğundan şüphemiz var.

Bu söylentileri ortaya atanların öncelikli gayesi, TP arazilerini parsel parsel betonarme binalara dönüştürüp, rant elde edilmesidir.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği olarak şehir yerleşim alanlarındaki yeşil alanların korunması için verdiğimiz mücadelede Site Mahallesi, dokusu itibari ile özel bir yer taşımıştır.

Site Mahallesindeki yeşil alanların korunması için defalarca basın açıklamaları ve raporlar yayınladık.

Bu alanı bundan sonra da korumak ve sahiplenmek için mücadele edeceğiz.

Söz konusu alan ile ilgili bir tasarrufta bulunulacaksa da, bu alandaki bütün yeşil alanlar olduğu gibi korunmalı, halka gezi ve mesire yeri olarak açılmalıdır.

Her ne kadar bu alan özel güvenlik alanı ise de özellikle geceleri binlerce Batmanlı, bu yeşil alan ve sosyal tesislerden istifade etmektedir.

TP alanının, doğal şekli ile korunması, dernek olarak her şeyden öncelikli talebimizdir ve Batman Kamuoyunda bununla ilgili duyarlılık beklemekteyiz.

Çevrecilerin yeşil alanı sahiplenmesi ve duruşu ile ilgili açıklaması son derece yerindedir.

Ancak bütün tepkilere rağmen hala rantçıların, TP’nin yeşil alanlarını elde etme senaryolarından vazgeçmediklerine dair duyumlar alıyorum.

Aslında asıl niyet Tıp Fakültesi falan da değil.

Dertleri bu çok değerli alanı ranta açmaktır.

Site Mahallesini yani TP’nin yeşil alanını, korumak için güçlü bir oluşuma ihtiyaç vardır.

“Dört elle sitenin yeşil alanını sahiplenelim, çünkü gitti gidiyor” benden söylemesi.

İş işten geçtikten sonra “Recep Kavuş uyarmadı” demeyin!

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?