TP VE PETROLSPOR TARAFTARLARI

18-11-2015

Batman Petrolspor-Beylerbeyi maçında taraftarlar iki konuya dikkat çekti.

Birincisi Silvan’da 11 gün devam eden sokağa çıkma yasağına, ikincisi TP’nin yan kuruluşu olan TPDD’nin Kayseri Erciyesspor’a sponsor olmasına, slogan ve pankartlarla tepki gösterdiler.

Toplumsal ve memleket meseleleri karşısında tepki vermek insani bir tavır ve davranıştır.

Silvan, Batman’a 50–60 km mesafede bir ilçe. Batmanlı birçok kişinin tanıdığı, akrabası, ailesi Silvan’da ateş çemberi ile sarmalanmışken bir şey olmamış gibi tribünlerde coşup eğlenmelerini beklenemez.

Bu nedenle maç esnasında Silvan’a ses vermeleri gayet insanı ve doğal bir tepkidir.

Taraftarların tezahüratlarını güvenlik görevlilerinin susturmaya çalışması doğru değildi.

Aynı taraftar gurubu bu sene içerisinde sezonun ilk maçında Petrolspor-Sandıklıspor maçı öncesi “barış güvercini uçurdukları ve barışa dair pankart açtıkları gerekçesiyle” de Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından, Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’na sevk edilmişti.

Petrolspor taraftarı üzerinden baskı kurulmaya çalışılması doğru değildir.

***

Sponsorluk meselesine gelecek olursak; Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Kayseri Erciyesspor kulübü ile sezonun ilk yarısı için reklam anlaşmasına da taraftarlar haklı olarak tribünlere “Batmandan çıktın yola, sponsor oldun K.Erciyesspor’a” pankartını astı.

Bu haklı ve anlamlı pankart, çok ince mesajlar içeriyordu.

Ancak bu mesajın muhatapları hiç oralı olmadı.

Taraftarların verdiği mesajın tam olarak ne anlama geldiğini biraz daha açıklamalı olarak izah edelim de belki birileri utanır.

Öncelikle şunu hatırlatmakta fayda var, TPAO kısaltılmış yepyeni ismi ile TP sadece Kayseri Erciyesspora değil iktidar yanlısı TV’lere de reklam desteğinde bulunuyor.

Söz konusu Batman olunca da sayıştay denetçilerinin raporlarını bahane ederek Petrolspor’a desteği keseceksin.

Batman’ın yeraltındaki petrolü ile var olacaksın, inanmaz derecede büyüyeceksin ama Batman ile gittikçe bağlarını ağlarını koparacaksın.

Sen Batman’da bulunan petrol sayesinde bu gün dünyanın en büyük kurumlarından biri durumuna gel, sonra da Batman’dan kazandıklarını Kayserierciyesspor’un başarısına harca.

Hali ile bu haksızlık her Batmanlının tepkisine neden oluyor.

En hareketli ve en duyarlı kesim olan taraftarların bu anlamlı tepkisini anlamak ve hak vermemek için kör sağır olmak gerekir.

Batman’ın yeraltındaki kaynakları kurut, petrol araması ve çıkarılması esnasında doğayı kirlet sonra da gittikçe Batman’a olan cüzi katkılarını da kıstıkça kıs.

Bunu anlayışla karşılamak ve kabul etmek mümkün değil.

Her ne kadar TP farklı spor dallarına, sosyal etkinliklere hala Batman’da destek veriliyor gibi görünse de işin aslı astarı farklıdır.

O farklı spor dalları dedikleri amatör ve minik futbol, voleybol ve basketbol takımlarında torpilli veya personel çocuklarına sosyal bir aktivite imkânı sunuluyor sadece.

TP’nin sportif takımlarında atletizmi ayrı tutun, diğer bütün branşlar da kaç kişi varoş semtlerden gelen yoksul çocuklardan oluşur acaba?

TP kentin hangi sosyal alanına dokunuyor, hangi bir kültürel ve sanatsal çalışmaya destek verdi bu güne kadar da bizim haberimiz olmadı?

Diğer tarafta TPİC işçilerinin mağduriyeti ortada, özelleştirme politikaları almış başını getiriyor, 

Tabi ki Petrolspor taraftarları çıkıp TP’ye tepki gösterecekler.

Tek kelime ile yerinde ve doğru bir tepki olmuştur. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?