VATANDAŞ DEDAŞ’TAN, ONLAR DA VATANDAŞTAN ŞİKÂYETÇİ

24-01-2016

Hayatımızda yaşamsal ve temel ihtiyaçlardan biri haline gelen elektrikteki yoğun kesintilerle ilgili Batman’da çeşitli iddialar var.

Sıklıkla yaşanan elektrik kesintileri bir cezalandırma mı? Aşırı tüketimden mi kaynaklanıyor yoksa voltaj düşüklüğü veya şebekenin yetersizliğinden mi? Veyahut sıkça meydana gelen arızalardan mı kaynaklanıyor, her vatandaş gibi biz de merak ediyorduk.

Bu gerekçeyle elektrik kesintilerinin birinci derecedeki muhatabı ve kış aylarının en popüler, en medyatik kurum olan Dicle Edaş Yetkililerini konuk ettik Cumartesi Buluşmalarımızda.

Kurumsal sloganı “Hayatı Aydınlatır” olan Dicle Edaş’ın İl Müdürü Faruk İşler, Dicle Epsaş Müdürü Serhat Öztürk, Proje Müdürü Bilal Altunç ile Kurumun Basın Sorumlusu Zeki Gün, konuğumuzdu.

Devlettin enerji sektöründeki özelleştirmesi ile çok karmaşık bir ilişki ağının parçası olan ve elektrik dağıtımından mesul müessese olan Dicle Edaş, 2013 yılında 26 yıllığına enerji pazarlama ve dağıtım işini üstlenmiş ve 3 yıldır başta Batman olmak üzere Diyarbakır, Şırnak, Siirt, Mardin ve Şanlıurfa ‘da faaliyetlerini sürdürmektedir.

Buluşma öncesi basın ve kamuoyunda, elektrik kesintilerinden dolayı çok ağır eleştirilere maruz kalan Dicle Edaş ile ilgili kafamızda 10’larca soru vardı.

Sohbeti gerçekleştirdiğimiz mekânda yerimizi aldıktan sonra gazetemizin yazarları, konuklarımızı soru yağmuruna tutmaya başladı.

Tabi ilk olarak elektrik kesintilerini gündeme getirdik.

 “İki aydır yoğun bir biçimde yaşadığımız elektrik sorunu programlı ve bilinçli bir kesinti planı dâhilinde mi yapılıyor yoksa arızalardan mı kaynaklıdır?”  sorumuzu Batman Dicle EDAŞ Batman’ın iki aylık Müdürü ancak kurumun 21 yıllık emektarı Faruk İşlek cevaplandırdı.

Elektrik kesintilerinin en önemli nedeninin kaçak kullanımdan ve aşırı tüketimden kaynaklı oluşan arızalar olduğunu söylüyor Kurum Müdürü İşlek.

Tabi bunu açıklarken kaçak elektrik kullanım oranını rakamlarla ortaya koyuyor.

Son iki ayda elektrik kesintilerinin temel nedeninin ise nüfusun büyük kesiminin ısınma sorununu kaçak elektrik kullanarak çözmeye çalışmasına bağlıyor.

Basit bir hırsızlıktan ziyade sosyolojik bir vaka olan kaçak elektrik kullanımının, kesintilerde tabi ki önemli bir etken olduğunu tahmin ediyorduk biz de.

Ancak kaçak kullanım oranının % 80 düzeyinde olmasına biz de şaşırdık doğrusu.

Kaçak elektrik kullanımının önüne geçmek ise bölgemiz gerçekleri göz önünde tutulduğunda öyle kolay bir iş değil tabi.

Öncelikle bölgedeki güvenlik ve benzeri sorunlar kaçak elektrik kullanımının önündeki en büyük engeldir.

Kurumun kendince başka haklı gerekçeleri de var tabi.

Cumartesi Buluşmasında elektrik kesintilerinden canı yananlar olarak, özel-genel, aklımıza gelen bütün soruları konuklarımıza sorduk.

Gerçekten çok içtenlikle cevaplar aldık.

Bir de madalyonun öbür yüzünü gördük.

Öbür yüzünde de vatandaşın mağduriyeti gibi bir mağduriyet varmış. 

Meğerse Batman’a enerji ihtiyacının iki katı kadar elektrik veriliyormuş.

Yani 800 bin nüfusa yetecek kadar enerjiyi 400 bin nüfuslu Batman, aşırı derecede tüketim ve israfla çarçur ediyormuş.

Bu yüzden Batman’da hava durumu her eksinin altına indiğinde aşırı tüketimle birlikte kaynaklı hat ve trafolarda arızalar oluyormuş.

Kar yağışının yoğun olduğu günlerde 20 trafo aşırı yüklemeden dolayı yanmış.

Yani halkın en çok şikâyetçi olduğu kurum Dicle EDAŞ da Batman’da sayısı 150 bini aşan müşterilerinden şikâyetçi.

Aşırı kaçak elektrikle mağdur duruma düşen Dicle EDAŞ’ın personelleri de denetimler esnasında hakarete ve saldırıya uğruyormuş. Örneğin birkaç gün önce kurumun arıza binası, tahrip edilmiş.

Yani vatandaş olarak en çok şikâyetçi olduğumuz Dicle Edaş da en az vatandaş kadar haklı gerekçelerle tüketiciden şikâyetçi.

Elektrik kesintileri ile ilgili kim haklı, kim haksız?

Gazetemizin bu hafta Cumartesi Buluşmaları çerçevesinde yazılan haber ve makaleleri okuduğunuzda sanırım bu konuda bir karar vermek için yeteri kadar aydınlanmış olacaksınız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?