YARDIMLARIN TEK ELDE TOPLANMASI

11-05-2020

Ramazan Ayını en çok muhtaç durumdaki insanlar dört gözle bekler.
Ramazan, dini duyguların doruğa çıktığı aylardır.
Zekat, fitre ve yardımlar genelde bu ayda verilir.
Bir nevi Ramazan, yoksullar için umut ayıdır.
Her sene bu mübarek ayda şehrimizde adeta yardım seferberliği görüntüsü vardı.
Ramazan Ayının başından sonuna kadar insanlar adeta yardım yarışı içerisindeydi.
Ancak bu sene yardımlar büyük ölçüde hem korona virüs dolayısı ile işlerin kesat olması hem de yardımların  tel elden yürütülmesi dolayısı ile yardım beklentileri  noktasında hayal kırıklığı yaşıyor.
Çünkü sadece bir kez değil, birkaç kez Ramazan Ayı içerisinde ellerine yardım ulaşıyordu.
Bu sene ise korona virüs salgınının toplum sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetebilmek, sosyal hareketliliği ve insanlar arası teması azaltmak suretiyle sosyal izolasyonu tesis edebilmek adına  Valilik,  yardımlar konusunda da bir takım kararlar aldı.   
04 Mayıs 2020 günü olağanüstü toplanan Batman İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi,  il genelinde   salgının bulaşıcı özelliğinin halk sağlığını yüksek riskte tehdit etme ve hızlı bulaşma özelliği göz önünde bulundurularak hijyen açısından gerekli tedbirler kapsamında yardımların Vefa Sosyal Destek Grupları üzerinden yapılmasını kararlaştırdı.
Bu karar üzerine yardımlar tek elden yani Vefa Sosyal Destek Grupları’nca dağıtılırken, başka kurum, kuruluş, dernek veya tüzel kişilik eliyle yardım dağıtılması yasaklandı.
Yapacağı yardımı kendi eliyle dağıtmak isteyenler ise Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinasyonundaki  Vefa Sosyal Destek Grubr ile irtibata geçtikten sonra, gerekli tedbirler kapsamında yardımını dağıtabiliyor.
Belirlenen yöntemler  haricinde dağıtım yapıldığı tespit edilmesi halinde dağıtımı yapılan yardımlara el konulacağı, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun aldığı kararlara uyulmaması halinde ve her seferinde olmak üzere Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. maddesi gereğince 3.150,00 TL, idari para cezasının Mülki Amir onayı ile uygulanmasına, Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesi gereğince 392,00 TL, idari para cezasının Kolluk Kuvvetlerince uygulanmasına,  Türk Ceza Kanunu’nun Bulaşıcı Hastalıklara İlişkin Tedbirlere Aykırı Davranma başlıklı 195. maddesinde yer alan ‘… yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırlamak üzere hakkında işlem yapılması gibi de önleyici tedbirler alındı.
Alınan önlemler ister istemez rastgele yapılan yardımları büyük ölçüde etkilerken, Vefa Sosyal Destek Grubuna iş insanları ve kamu kurumları da dağıtılmak üzere yardımlarını ulaştırdı.
Aslında yardımların bir merkezden toplanması mağdur durumdakilerin eşit şekilde dağıtımı açısından faydalı bir yöntemdir elbette.
Tabii  Batman Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın yoksulluk kriterleri nelerdir, o da önemli.
Merkezi sistemle kimin neyi var, neyi yok, az çok öğrenilebiliyor bir tuşla.
Ancak bir çok uyanık insanın, sırf yardımlardan yararlanmak için mal varlıklarını başkasının adına geçmişte yazdıkları biliniyor.
Halen bu yola başvuranlar var mı yok mu tabi bilemiyoruz.
Bildiğimiz ve gördüğümüz şey, Vefa Sosyal Destek Grubu Üyeleri dışında sahada yardım amacı ile kimsenin pek görünmemesidir.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?