YEREL SEÇİMLER ERKENE ALINIR MI?

29-08-2016

Özelikli Batman’ın da aralarında olduğu DBP’li birçok İl ve ilçe Belediyelerine kayyum atanmasını öngören yasa teklifi, TBMM’de görüşülmekte olan torba kanundan çıkarılmıştı.

Ancak yine de hala OHAL kapsamında çıkarılacak bir Kanun Hükmünde Kararname (KHK)  ile "PKK’ya finansal ve lojistik destek sağladığı" iddiasıyla belediyelere kayyım atanacağı yönünde tartışmalar devam ediyor.

Kayyum atanması yerine yerel yönetimlerin tümü için erken seçim de gündemdedir.

Bilindiği gibi normal takvime göre Cumhurbaşkanlığı, Milletvekilliği ve yerel seçimler için 2019’da sandık başına gidilmesi gerekir.

Ancak basında son günlerde yer alan haberlere göre AK Parti, mini anayasa paketi görüşmelerinde yerel ve genel seçimlerle ilgili önerilerini sunmuş.

Öneriye göre yerel seçimlerin iki sene öne alınması öngörülüyor.

Yani 2017 yılının Mart ayı sonunda tüm Türkiye’de yerel seçimlerin yapılması için erken seçim kararı alınması ihtimali yüksek görünüyor.

Yerel seçim noktasında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da geçenlerde Diyarbakır’da kayyum atanmasına ilişkin yaptığı basın açıklamasında yerel seçimlerin erkene alınması için “Hodri Meydan” demişti.

Aslında kayyum atanması gibi anti demokratik bir yöntem yerine seçimlerin erkene alınıp kararın, halkın tercihine bırakılması daha doğru olur.

Erken yerel seçime hiçbir partinin karşı çıkacağına inanmıyorum.

Peki diyelim ki seçimler erkene alındı, Mart 2017’de seçimler yapıldı, 2014 tarihindeki seçim sonuçları değişir mi?

Aslında 8–9 ay sonraki şartların ne olacağını bilmediğimizden sonucu da tahmin etmek çok mümkün değildir.

Ancak mevcut şart ve durumlar göz önünde bulundurulduğunda HDP ve DBP’nin son seçimlere oranla kan kaybettiği bir gerçektir.

Bu kan kaybı için sadece bir sebep değil birçok sebep vardır.

Ve işin tuhaf yönü ise HDP ve DBP’nin bu kan kaybı ile ilgili herhangi bir önlem almamasıdır.

HDP-DBP’den sonra Batman’da en güçlü siyasi parti olan AK Parti ise özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra daha da güçlenmiş görünüyor.

Demokrasi mitinglerine öncülük yapan ve bir ay boyunca Valilik Kavşağında yapılan Demokrasi Miting’lerinde her ne kadar Sadet Partisi, Hüda-Par, CHP ve diğer partiler de işin içinde olsalar, mitinglerin en kârlısının AK Parti olduğu kesindir.

Diğer bir konu ise gelecek seçimlerde Batman’da HDP-DBP karşıtı bir seçim bloku oluşabilir mi?

Demokrasi mitinglerinde ve son yapılan “Teröre Hayır, Kardeşliğe Evet” mitingine bakıldığında Batman’da HDP ve DBP’ye karşı bir ittifak veya ortak aday çıkarma ihtimali çok yüksek görünüyor.

2014 yılı erken genel seçim sonuçlarını göz önünde bulundurduğumuzda, bir ittifak veya ortak aday çıkarma durumunda HDP ve DBP’nin Batman dahil bir çok yerde zorlanacağı ihtimali yüksektir.

Ancak yerel seçimlerden önce kayyum atanması ihtimali de olabilir.

Bu ihtimal gerçeğe dönüşürse ve erken genel bir seçim yapılırsa bu anti demokratik uygulamadan kârlı çıkan HDP ve DBP olur.

Sonuç olarak; Erken seçim kararı ve kayyum atanması ihtimallerinden birine kessin gözü ile bakılıyor. Bu hangisi olur, Olağanüstü Hal süresi bitmeden bu konu netlik kazanır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?