HALKIN SESİ

BATMAN, UCUZ ET KONUSUNDA NE DÜŞÜNÜYOR?

Bu hafta Halkın Sesi Köşemizde, piyasaya sürülecek ithal kırmızı etin ardından vatandaşların ucuz et konusunda neler düşündüklerini masaya yatırdık. Son aylarda hızla artan et fiyatları, özellikle yoksulluğun yoğun olduğu kentlerde ciddi sorun olmaya başladı.

BATMAN, UCUZ ET KONUSUNDA NE DÜŞÜNÜYOR?
09-11-2017 21:12
Google News

Kilosu 40 TL’ye kadar ulaşan kırmızı et, dar gelirli aileler için hayal olurken Gıda ve Tarım Bakanı A. Eşref Fakıbaba’nın kırmız et ithali piyasaya ucuz kırmızı et sağlanacağını belirtmişti. Sonsöz Gazetesi olarak mikrofonumuzu Batmanlılara uzatarak “Ucuz et konusunda ne düşünüyorsunuz?” sorusunu yönelttik. Bakın Batmanlılar, ne tür cevaplar verdi?

“GEREKİRSE KIRMIZI ETİ BEDAVA VERİRİZ”

Türkiye Esnaf Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken,” Bu konuyu Cumhurbaşkanımıza ve Başbakanımıza yazdığım bir mektupla duyduğumuz endişeyi belirttim ama Bakanlıkla yüz yüze konuştum. Dedim ki, iki marketin isminin lanse edilmesi ve bu pahalı etin yerel kasaplara lanse edilmesinin ezikliğini yaşadığımız belirttim. Bunu yapmayın, konu ucuzluksa biz bunu vatandaşa bedava veririz. Çünkü vatandaşın yarım kilo alacak gücü yok. Vatandaşın kırmızı et için bu fiyatlarla ilgili çokta talebi yok. İthal edilen etlerin hangi koşulda kesildiği nasıl korunduğu bilinmiyor, sadece ucuzdur diyorlar. Ucuz et konusunda yerel esnafın desteklenmesi gerekiyor. Her aileye 500 ile 600 TL bir destek sağlandığında onlarda kapılarının önünde bulunan kasaptan kırmızı etini rahatlıkla alabilecekler. Bu iş çok abartıldı. O iki marketler zincirinin reklâmları yapılarak hem de kaksız rekabet oluşmaya başlandı.  Biz bu işi rekabet kuruluna götürdük. Rekabet kurulu bunu haksız rekabet dediği an bu iş duracak. Vatandaşlar alınmasın TESK başkanı vatandaşların ucuz et tüketmesini istemiyor diye bir algı oluşmasın. Vatandaşın o eziyeti görmemesi için uğraşıyoruz” dedi.

“ZAMANLAMA MANİDAR”

Koçerler Derneği Başkanı Emin Çelik, Sırbistan’dan getirilen etin, sağlıklı olamayacağını ve yerli üreticiyi de sıkıntıya düşüreceğini savunarak “Tarım Bakanlığı’nın Sırbistan’dan getirdiği et, damak tadı olarak yerli etin yerine geçmez. Sağlık konusunda sıkıntılar olabilir. Nerden bileceğiz deli dana hastalığının tekrar etmeyeceğini. Besiciler 6 ay önce yüksek fiyat ile dana, toklu almış. Arpa, saman ve yeme yine yüksek fiyat ödemiş. Aylarca beslemiş tam satışa çıkaracak fiyat birden düşüyor. Bu adil değil. Bölgedeki binlerce besici iflasın eşiğine gelebilir. Yazık” dedi.

“UCUZ KIRMIZ ET HERKESİN HAKKI”

İki büyük marketler zincirinde ithal kırmızı etin satışa çıkarılmasını değerlendiren vatandaşlardan Salih Yılmaz, “Dar gelirli ailelerin tek umudu Bakanlıktan yapılan bu girişim oldu. Öyle aileler biliyorum ki yılda bir kere anca kırmızı et tüketebiliyorlar. O da kurban bayramında verilen kurbanlıklarla sağlanılıyor. Kasaplar için bu sıkıntı yaratacak ama vatandaşta ucuz et tüketmek onların hakkıdır. Ama bütün bunların dışında bazı büyük illerde ucuz kırmızı et satışı başladığına dair haberler görüyoruz. Peki, ucuz et ne zaman Batman’a ulaşacak bunu merak ediyoruz” dedi.

“ŞOKLANMIŞ ET, BAKTERİ TOPLAR”

Raman Kasap İşletmecisi Halit Ekdi “İthal et vatandaşı biraz tedirgin etmektedir. Et taze iken tüketilmesi gereken bir gıdadır. Bizim etler günlük ve tazedir. İthal edilen etler ise şoklanmış paket ettir. Şoklanmış et çözüldükten sonra tekrar dolaba atıldığı zaman bakteri oluşturuyor. İthal etin gelmesi sadece fiyatta bir avantaj sağlar. Çünkü ithal et kasaplardaki etin fiyatını düşürür. Fiyatların yükselmesini engeller. Şuan etin fiyatı kuzu kilo 35 TL, dana kemiksiz 36 TL’den satılmaktadır”

“İTHAL ETE KARŞIYIZ”

Bizim Kasap İşletmecisi Mehmet Şah Gelir “İthal ete karşıyız. Çünkü ithal etin ne şartlarda kesildiğini bilmiyoruz. Sağlıklı olup olmadığı konusunda kafamızda şüpheler var. Ayrıca ucuz etin gelmesi besiciyi zor durumda bırakacaktır. Ucuz eti Türkiye’ye sokmak yerine devlet besicilere destek verirse daha iyi olur diye düşünüyorum. Besicinin desteklenmesi ile zaten etin fiyatı düşecek. İthal et ile bizim etler arasında damak tadı olarak da çok fark var. İthal et yenildiği zaman saman tadı verir yerli etin verdiği lezzeti vermez”

“İŞİN EHLİ KASAPLAR TARAFINDAN SATILMALI”

Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği Başkanı Talat Kara “İthal edilen etin kesinlikle işin ehli olan esnaflarımız tarafından satışa sunulması gerekiyor. Ülkenin temel taşları olan esnafımız zaten zor günlerde geçiyor. İthal edilen etin satışı, esnafı bitirme politikasıdır. Halkın ucuz ete kavuşması ancak yerel esnafın satışıyla mümkün. İlimiz ekonomisine katkı sunmayan bu küresel sermayeli market zincirlerini ilimizde istemiyoruz. Bunlar sadece sömürüdür. Ucuza et ancak ülke olarak özümüze dönersek mümkün olur. Bu şekilde satış haksız rekabeti ortaya çıkarır. Bunu da biz esnaf yöneticileri olarak bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Bu yanlıştan dönülmeli” dedi.

“KASAPLAR UCUZ ET SATSIN”

Piyasaya sürülecek ucuz et hakkında kafaların karışık olduğunu söyleyen Mansur Azun, “Dar gelirli vatandaşlar uygulamadan memnundurlar. Bazı vatandaşlar ise etin depolama koşulları ve sağlıklı olup olmadığı konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıklarını ifade ediyor. Vatandaşların büyük bir kısmı ise etin lezzetinin önemli olduğuna vurgu yaparak ‘Gelsin tadıp bakalım lezzet farkı var mı görelim’ diyor. Ancak benim şahsi görüşüm ithal et yerine kasapların ucuz et satmasının desteklenmesidir. Peki, kasaplara bu destek sağlandığı takdirde buna ne kadar uyacaklar o da soru işareti olarak kafamızda yer alıyor” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete