YENİ YERLER

BU BELGEYİ TAŞIMADAN TRAFİĞE ÇIKANA CEZA VAR

Duydunuz mu? Bu belgeyi taşımadan trafiğe çıkana ceza var

BU BELGEYİ TAŞIMADAN TRAFİĞE ÇIKANA CEZA VAR
16-08-2020 17:33
Google News

Yeni bir ifade;
Psikoteknik Belgesi.
Ve yeni çıkan düzenlemeye göre;
Ticari taksi
Okul servisi
Minibüs
Dolmuş
Kamyonet
Otobüs
Tır
Ve tankerler için 
Artık zorunlu.
Bu belgeyi taşımadan
Trafiğe çıkan araçlara
Ceza yazılacak.
Yeni düzenlemenin hayata geçmesi için
2020 yılı sonuna kadar mühlet verildi araç sahiplerine.
Nedir Psikoteknik Belgesi?
Ne işe yarar?
Nereden alınır?
Ve hangi şartlarla?
Güvenilir bir firma bulduk,
Çok geçmeden,
Pınarbaşı Mahallesi Hamidiler Caddesi
Konaç Prestij Binası
Kat: 3 No: 7’de
Turgut Psikoteknik’teyiz.
Genç bir psikolog karşıladı bizi
Veysel Turgut.
Sade ve şık bir ofiste,
Önce sohbet edip,
Firmayı tanıdık.
Sonra simülasyon cihazında araç testine girdik.
Firmadan, özel indirimler de kaptım,
Sonsöz’e özel;)
0552 786 33 01
0538 587 92 33
İnstagramda @batmanturgutpsikoteknik
Üzerinden firmaya ulaşabilir,
Bilgi edinebilirsiniz.

-Sizi tanıyalım önce, genç bir psikologsunuz. Psikoteknik de yeni bir sektör. Neden tercih ettiniz?

 “24 yaşındayım. Kıbrıs Üniversitesi’nde Psikoloji Bölümü’nden mezun oldum. Mezun olur olmaz bu sektöre girmek istedim. Çünkü yeni gelişen bir sektör. Daha yeni yasalaşan bir düzenleme var. Artık zorunlu olan bir sertifika ver. Batman’da da bu işi birilerinin güvenli yapması gerekiyor. Sadece psikologların yapabileceği bir sektör. Eğitimlerimi ve sertifikalarımı aldım. Bu işi Batman’da başarıyla yapacağıma inanarak yola çıktım”

YIL SONUNA KADAR MÜHLET VERİLDİ

-Sektörü biraz anlatır mısınız? Kimler alacak bu sertifikayı?

“Ticari taksi, okul servisi, minibüs, dolmuş, kamyonet, otobüs, tır ve tankerler için bu sertifika artık zorunlu. Normalde süresi bitiyordu ama yılsonuna kadar uzatıldı. Yılsonundan itibaren bu belgeyi taşımayanlar, trafiğe çıkamayacak, çıkması halinde ceza yiyecek. Bin 500 TL gibi bir ceza öngörülüyor. Bu sertifikanın amacı ne? Saydığım araç grupları, trafikte önemli yer tutan ve hayati önem taşıyan araç grubu. Bu yüzden güvenli ulaşım hedefi var ortada. Sürücülerin bedensel ve ruhsal sağlık durumları, psikolojik durumları, dikkatleri, kriz anında manevraları, tepkileri, algı, hız, soğukkanlılık, mesafe ve hız kontrolleri, trafik bilgileri ölçülüyor. Önce psikoloji testleri uygulanıyor sonra kamera önünde 1 saat süreyle simülasyon cihazında teste giriyor. Uygun bulunması halinde Psikoteknik Belgesi almayı hak kazanıyor. Testlerin Sağlık Müdürlüğü’nden onay alması gerekiyor. Testlerin her aşaması kamerayla kayıt altına alınıyor. Ayrıca şoför bizden sonra psikiyatrikte muayene oluyor. Bu testleri de geçince Psikoteknik Belgesi, e-devlet üzerinden kişinin hesabına düşüyor”

-Bu belgeyi almak ne kadara mal olacak peki sürücüye?

“İl Sağlık Müdürlüğü’nün bize dayattığı fiyat 170 TL. Bu fiyatın altında bu belgeyi verme hakkımız yok. Maksimum fiyat ise 220 TL’dir”

GÜVENLİ FİRMALARLA ÇALIŞMAK ŞART

-Psikoloji Diploması elinde olan herkes bu sektöre girebiliyor mu?

“En önemli problem de şu anda bu. Psikoloji Bölümünden mezun olanların diplomalarını kullanarak firma açan, usulsüz test ve sınav uygulayan firmalar, Türkiye’nin her yerinde piyasaya girmeye çalışıyor. Dün yayınlanan haber de bunu gösterdi. Türkiye geneli 12 bin kişinin Psikoteknik Belgesi iptal edildi. Çünkü usulsüz aldıkları tespit edildi. Bu yüzden güvenilir firmalara gitmek şart. Bakın simülasyon odamızda kameralar 7–24 aktiftir. Test anında sürücünün farklı dakikalarda görüntüsü otomatik olarak çekilir”

-Sınavı geçemeyen ne olacak peki?

“Sürücü, kimlik, ehliyet ve fotoğraf ile bize başvurur. Testleri geçerse sertifikası 1 saatte hazırlanır. Bu sertifika 5 yıl geçerlidir. 5 yılda bir teste girilir. Bu belgeyi taşımayanlara 1500 TL ceza kesilir. Sertifika için başvurup sınavı geçemeyenler ise 2 yıl boyunca trafiğe çıkamaz. Bu yüzden sınav anındaki motivasyon ve dikkat önemlidir. Ancak sınav anında olağan dışı bir sorun yaşarsanız, dilekçe yazarak yeni sınav hakkı talep edebilirsiniz. Bu da İl-İlçe Sağlık Müdürlüklerinin değerlendirmesine bağlıdır”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete