YENİ YERLER

BU OKULDA MUCİZELERE ŞAHİT OLACAKSINIZ

Belde Mahallesi 32010 Sokak No:32’de Dünya Hastanesi’nin hemen karşısında faaliyetlerini sürdüren Fatih Kılınç Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin kapılarını çaldık.

BU OKULDA MUCİZELERE ŞAHİT OLACAKSINIZ
28-01-2021 18:27
BATMAN
Google News

 

Batman’da 8 ay önce açılan okul, şimdiden mucizelere göz kırpıyor.

OKULUN BAŞINDA BAŞARILI BİR GENÇ KADIN VAR
Okulun Müdürü, başarılı bir genç kadın. Betül Kılınç, henüz gencecik, heyecanı gözlerinden okunan başarılı bir kadın. Okulunu gezdiriyor bize. Özel çocuklarla iletişimi muhteşem.

OKUL, KISA SÜREDE İDDİALI BİR SEVİYEYE GELDİ
Okulun Sahibi Fatih Kılınç’la başladık sohbetimize. Okula kendi adını vermiş Fatih Hoca. İşinin ehli bir eğitimci. Özel Eğitim Alan Öğretmeni olan Fatih Kılınç, hangi amaçlarla yola çıkarak bu okulu açtığını anlatıyor bize. “8 aylık bir kurumuz” derken, gururlanıyor çünkü kısa sürede iddialı bir seviyeye gelmiş okul. Fatih Hoca, kendini tanıtırken “Ben Özel Eğitim Alan Öğretmeniyim. 4 yıllık Özel Eğitim Lisansını okudum. Zihinsel Engelliler Öğretmeniyim. Sertifikayla bu işe girmedim. Bu alanın okulunu okudum. 4 yıllık eğitim geçmişim var. Daha önce İstanbul ve Sakarya’da çalıştım. Türkiye’nin en iyi rehabilitasyon eğitimlerinde ve kliniklerinde çalıştım, nemli projelerde yer aldım” diyor.

OKULU AÇMADAN ÖNCE 1 YIL ARGE YAPTIK
Bu kurumu açmadan önce bir yıla yakın Arge çalışması yaptıklarını belirten Kılınç “Bu alanda Batman’ın ne eksiği var? Kim bu işi iyi yapıyor? Ne tür eksiklikler var? Milli Eğitim Müdürlüğü nezdinde, rehberlik araştırma nezdinde, Bölge Hastanesi nezdinde iyi araştırma yaptım. Araştırma yapınca üzüldüm. Bu alanda hem velilerimiz hem çalışma arkadaşlarımız hemen hemen herkes yetersiz. Hiç kimse, üzerine bir şey katmak için çabalamamış. Benim başlangıçtaki amacım da buydu. Bir hedef belirledik. Ne olursa olsun önceliğimiz, ticaretten öte kaliteli doğru bir iş yapmak. Batman'da 17 bin kişi engellimiz var. Sadece 4800'ü eğitim alıyor. Eğitim alanlar da eğitim verenler de memnun değil. Topladığımız verilere göre 7 modül eğitim belirledik. Zihin, işitme, fizik, görme dil konuşma eğitimlerine yöneldik” dedi.

BU EĞİTİM MERKEZİNİ DİĞERLERİNDEN AYIRAN NE?
Batman’da özel bireylere yönelik okullar var. Fatih Kılınç Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ni farklı kılan şeyleri anlatırken “En basitinden, ders zilimiz var. Derslere zille girip çıkıyoruz. Çocuk burada okula adapte sürecini atlatmış oluyor. Çünkü burada çocuklarımız aynı zamanda normal okulların da öğrencisi. Bu şekilde rehabilite zihniyetini de yıkmak istedik aslındı. Amaç, burada oyalanmak olmasın. Çocuk burada 1 saat bile kalıyorsa verimli zaman geçirsin istiyoruz. Çocuğun neye ihtiyacı var? Fizik tedaviye mi? okuma-yazma eksiği mi var? Kendini tanımaya ihtiyacı mı var? Her alanda bir uzmanımız var” diyor Fatih Hoca.

OKUL, UZMAN BİR EKİPLE ÇALIŞIYOR
“Kadromuzda 2 fizik uzmanı, 2 dil ve konuşma terapisti, 1 psikolog, 3 özel eğitim, 1 ergo terapi ve müdürü yani toplam 11 kişilik bir kadromuz var. Tam Zamanlı Dil ve Konuşma Terapistleri, sadece bizim okulumuzda var. Esra Hoca ve Şükran Hoca. Şükran Hocamız, kekeme üzerine de Yüksek Lisans yaptı. Güneydoğu’da toplam 11 kişi var, bunun 4’ü Batman’da. 2’si Bölge Hastanesinde, 2’si bizim yanımızda. Ergo Terapistimiz Bahar Hocamız, Hacettepe mezunu. Farklı yerlerde görev yapmış, ciddi projelerde yer almış. Ergo, çocuğun duyusal eksikliklerini, kendini tanımlaması alanıdır. Fizik Tedavi Uzmanlarımız İlyas ve Ali Hocamız var. 10 yıllık tecrübeleri var. Hem sınıf öğretmeni hem çocuk gelişim uzmanı sertifikalı iki özel eğitimli hocamız var. Okuma yazma öğrenmesi gereken özel çocuklarımıza bu hocalarımız bakıyor. Küçük yaş grubu çocuklarımızla, Çocuk Gelişimi Bölümü Mezunlarımız ilgileniyor. Fizik Tedavi Uzmanlarımız ise desteğe ihtiyacı olan bireylerin fizik tedavilerini yapıyor ” dedi.

ÜCRETLİ VE ÜCRETSİZ EĞİTİM SEANSLARI VAR
Engelli raporu olan özel bireyler, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) üzerinden bu okula kayıt yapabiliyor. Milli Eğitim’in tanıdığı ders saatleri (ayda 8 saat) ücretsiz veriliyor bu bireylere. Ancak aile, çocuğu için ek seans isterse, ücrete tabi oluyor. Milli Eğitim üzerinden gelen 96 öğrencisi var okulun. Özel seans alan öğrencilerle birlikte okul mevcudu 118 oluyor. Okulun, sıfırdan başlayıp, 8 ayda bu seviyeye gelmesi de başarısını tescilliyor. Okul, 18 yaşa kadar her engelli bireyin kaydını alıyor ve öğrencilerin servis hizmetini de kendisi karşılıyor.

OKULUN HEDEFİ, DEV BİR KOMPLEKS
Okul, büyük hedeflerle çıkmış yola. Şu anda 2 katlı binada, 14 sınıfı var okulun. Bütün sınıflarda 1 öğretmen 1 öğrenci yani bire bir eğitim görüyor. Bütün sınıflar, kamera ile izleniyor. okulun hedefi ise büyük bir kompleks yapmak. Engelli bireylere, açık ve kapalı alanlarda eğitim alabilecekleri bir alan oluşturmak.

ENGELLİ BİREYLER BU OKULDA İYİ SEVİYEYE GELİYOR
8 ayda okuma yazmada ya da konuşmada çok iyi seviyelere gelen öğrencileri var okulun. Görme engelli bireylerden bir orkestra kurulmuş mesela. Bir Kısmet’i var okulun, çocuk üstün zekâlı bir şey. Down Sendromlu olup 3 yaşına kadar yürüyemeyen öğrencilerden biri, 8. ayın sonunda bağımsız yürüyebilecek seviyeye gelmiş mesela. Kekeme olup, seanslar sayesinde bununla baş etmenin yollarını öğrenen çocuklar var.

SELAMIMIZI İLETMEYİ UNUTMAYIN
Okulumuz, ilerleyen günlerde heyecan yaratacak haberlerle gündemimizde olacak gibi. 
0488 2151617 ve 05415151617 numaralardan ulaşabileceğiniz okula, selamlarımızı iletmeyi unutmayın.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20 Nisan 2024 e-gazete