GÜNDEM

ÇOCUK İŞÇİLİĞİNE “MOBİL” ÖNLEM

Aile ve Sosyal Politikalar (ASP) Batman İl Müdürlüğü, çocukların sokaklarda çalıştırılmasının önüne geçmek için mobil ekip oluşturdu.

ÇOCUK İŞÇİLİĞİNE “MOBİL” ÖNLEM
22-02-2018 21:51
Google News

ALAN TARAMASI VE BİREBİR GÖRÜŞMELER YAPILIYOR
Sokakta çalıştırılan çocukların, türlü tehlikelerle burun buruna geldiğinden yola çıkan Aile Sosyal Politikalar, mobil ekiplerle bunun önüne geçmeye çalışacak. Başbakanlık Genelgesi ile sokakta yaşayan/çalıştırılan çocukların tespiti için Mobil Ekiplerin kurulduğu belirtilerek “Batman Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü Mobil Ekibi, alan çalışması yapıyor, sokakta çalışan/çalıştırılan çocukların tespiti konusunda, halkın yoğun olduğu yerlerde çalışıyor, okul ve aile görüşmeleri yapıyor. Yapılan okul görüşmelerinde çocuğun devam durumu ve akademik başarısı hakkında bilgi alınıyor, aile görüşmesinde ise çocuğun yaşadığı ailenin ekonomik, sosyal, kültürel yapısı inceleniyor, aileye çocuğun sokakta çalışmaya devam etmesi durumunda karşılaşabilecekleri ihmal, istismar ve yaptırımlar konusunda geniş bilgi veriliyor, bu çocuklara ait sayısal veriler oluşturuluyor” denildi.
TESPİT EDİLEN ÇOCUKLAR, SPORA YÖNLENDİRİLECEK
Açıklamanın devamında “Verilere göre çocukların sosyo-ekonomik profilleri belirleniyor, sokakta çalışan/çalıştırılan çocuklara yönelik hizmetlerin ve ihtiyaçların tespiti yönünde kurumumuzun imkânları doğrultusunda aile görüşmeleri yapıldıktan sonra çocuğu sokağın riskli ortamlarından uzak tutmak için Gençlik Hizmetleri ve İl Müdürlüğü’ndeki kurslara, aileler ise ihtiyaçları dâhilinde sosyal hizmet ve sosyal yardımlara yönlendiriliyor” denildi.
EĞİTİM ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLAR OKULA, DİĞERLERİ KURSA…
Sokakta çalışan çocukların, eğitim çağında ise eğitim-öğretim sistemine kazandırıldığı belirtilen açıklamada “Okula devam etmeyen çocuklar eğitim-öğretim sistemine ya da mesleki eğitime yönlendiriliyor (Halk Eğitim Kursları, İş-Kur…), çocuk sokağın riskli ortamlarından uzaklaştırılıyor” denildi.
AİLE YA DA OLUMSUZ ARKADAŞ ÇEVRESİ, ÇOCUĞU SOKAĞA İTİYOR
Açıklamanın devamında “Mobil Ekip olarak çocuğun sokakta çalışmasını engellemek ve çocuğu sokağın riskli ortamlarından uzak tutmak için çocuk ve ailelerde bilinçlendirme çalışmaları yapılarak ailelerle birebir görüşmeler yapıldı, sokakta çalışan/çalıştırılan çocukların gerek ailelerin bilgileri dahilinde sosyo-ekonomik sebeplerden dolayı gerekse bilgileri dışında olumsuz arkadaş çevresinden dolayı çalıştığı, yapılan aile görüşmeleri neticesinde tespit edilmiştir” denildi.
ALO 183’E GELEN İHBARLAR DEĞERLENDİRİLİYOR
Mobil Ekiplerle, sokakta yaşayan ve/veya çalıştırılan çocukların tespitine yönelik yapılan alan çalışmalarında “Alo 183” hattına gelen çağrılarla, sokakta çalışan/çalıştırılan çocukların tespiti, okul ziyaretleri ve aile görüşmelerinin ivedilikle yapıldığı belirtildi.
11 AYDA 407 ÇOCUĞA ULAŞILDI
Mobil Ekip olarak 1 Aralık 2016-17.10.2017 tarihleri arasında 407 çocuğa ulaşıldığı, 2018 yılının başından bu güne kadar da 27 çocuğa ulaşıldığı, çocuk ve ailelerine yönelik gerekli psiko- sosyal, akademik ve kültürel hizmetlerde bulunulduğu, ailelerin ihtiyaçları dahilinde  aileye gereken sosyal hizmet modelleri sunulduğu, çocukların kurs ve sportif faaliyetlere yönlendirildiği bildirildi. (ASP Basın)

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete