SAĞLIK

Gece tuvalete sık kalkıyorsanız dikkat!

İleri yaş erkeklerin kabusu olan iyi huylu prostat büyümesi, idrar yapmayı zorlaştırırken, kişilerin iş, sosyal ve cinsel yaşamlarını da olumsuz yönde etkiliyor.

Gece tuvalete sık kalkıyorsanız dikkat!
14-07-2023 15:09
14-07-2023 14:24
BATMAN
Google News

Sık idrara çıkma ve idrarda kanamaya neden olan iyi huylu prostat büyümesinin tedavisi ise tıp alanında yaşanan teknolojik gelişmeler sayesinde ağrısız, kesisiz ve kanama olmadan gerçekleştirilebiliyor. Iyi huylu prostat büyümesinde altın standart olarak kabul edilen ThuFLEP yöntemi sağladığı avantajlarla hastalara konforlu bir iyileşme süreci sağlıyor. Memorial Ankara Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Bahri Gök, iyi huylu prostat büyümesinde ThuFLEP yönteminin sağladığı avantajlarla ilgili bilgi verdi.

 BAZI FAKTÖRLER PROSTATIN BÜYÜMESİNE NEDEN OLUR

Erkek vücudunda bir salgı bezi olan prostat, idrar torbasının (mesane) hemen altında yer alan ceviz büyüklüğünde bir organdır.  Asıl görevi meniyi oluşturan sıvının bir bölümünü salgılamak olan prostatta, bazen iyi huylu prostat büyümesi görülebilmektedir. İyi huylu prostat büyümesi ise prostatın içerisindeki dokuların bir takım tetikleyici faktörlerle birlikte zaman içerisinde genişlemesidir.

 İLERİ YAŞ EN ÖNEMLİ NEDEN

 Yaş ilerlemesinin yanı sıra erkeklik hormonu olan testesteron başta olmak üzere birçok hormonal etkileşim iyi huylu prostat büyümesine neden olmaktadır. Özellikle 50 yaşından sonra görülmeye başlanan iyi huylu prostat büyümesi, 80 yaşından sonra erkeklerin yüzde 90’ında izlenmektedir.

 SIK İDRARA ÇIKMA VE İDRARDA KANAMAYA DİKKAT

 Iyi huylu prostat büyümesinin belirtileri arasında sık idrar yapma, idrar yaparken zayıflık, idrar yapmayı başlatmada gecikme, aniden sıkışma, ıkınarak idrarı boşaltma, tam boşaltamama hissi, geceleri sık idrara çıkma, idrarı yaptıktan sonra uzun süre damlama, idrar yaparken ve idrar bitiminde yanma-sızı, sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, idrarda kanama olması ve idrar kesesinde taş oluşumu bulunur. (Necdet Çakır)

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?