EĞİTİM

“HİÇBİR TEDAVİ, SİGARANIN VERDİĞİ ZARARLARI ORTADAN KALDIRAMAZ”

Sağlık Köşemizde bu hafta Özel Batman Hastanesi Hekimi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mesut Aydın’ı ağırladık.

“HİÇBİR TEDAVİ, SİGARANIN VERDİĞİ ZARARLARI ORTADAN KALDIRAMAZ”
03-12-2016 18:07
Google News

 “SİNİR DAMARININ FAZLILIĞI, KALP ÇARPINTISINA YOL AÇAR”

Herkesin kalp çarpıntısından şikâyetçi olduğunu belirten Dr. Aydın çarpıntıların, sinir damarının fazla olmasından kaynaklandığını aktardı. Kalbin, ana sinir sistemi ile kısa devre yaptığını anlatan Doç. Dr. Aydın “Bu da ani çarpıntılara neden olur. Çarpıntı acil başlar acil sonlanır. Bunun bir tedavisi var. Bu tedavinin ardından hiçbir çarpıntı söz konusu olmaz. Radyo frekans yöntemi ile tedavi ediyoruz. Çok ciddi riskleri olmayan bir işlemdir. Hastalarıma pil taktırıyorum. Bu işlemi artık burada yapabiliyoruz. Kalp krizinin en önemli nedeni ciddi ritim bozukluğudur. Bunlar hayatı tehdit eden faktörlerdir” dedi.

“ANİ RİTİM BOZUKLUKLARI ÖLÜME NEDEN OLUR”

Daha önce kalp krizi geçiren bir hastada ritim bozukluğunun ölüme neden olduğunu vurgulayan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mesut Aydın “Çoğu hasta, hastanelere yetişmeden hayatını kaybedebiliyor. Bu kişilerin vücutlarına yerleştirilen şok piller var. Bu piller sayesinde kişi kurtulabiliyor. Herhangi bir problem yaşamadan da hayatlarına devam edebiliyorlar” ifadelerini kullandı.

“YILDA BİR DEFA MUTLAKA KARDİYOLOJİ UZMANINA GÖRÜNMELİ”

Dr. Aydın, kalp sağlığının önemli olduğuna dikkat çekerek“Kalp sağlığı için 50 yaşından sonra yılda bir defa bir uzmana görünmemiz gerekiyor. Aslında en ufak bir şüphede bunu yapmalı insan. Özellikle ailede kalp hastalığı olan kişilerin bunu mutlaka yapması gerekiyor. Bu kişiler bir yılı beklemeden önlem almalıdır” şeklinde konuştu.

SAĞLIKLI KİŞİLER, KALP HASTALIKLARINA KARŞI NE YAPMALI?

Uzman Doktor Aydın, kalp sağlığına en büyük tehdidin sigaradan geldiğini belirterek “Kalp sağlığı için en önemli şey sigarayı bırakmaktır. Diyet ve egzersiz de bunun için önemli. Aşırı yememiz gerekiyor. Fazla kilolarımızı mutlaka vermemiz lazım. Günde en az 30 dakika yürümemiz lazım. Koşu da olabilir. Sebze ağırlıklı yemekler tüketilmeli. Çok fazla et tüketmememiz gerekiyor. Bunlar kalp damar tıkanıklığına neden olur. Kişinin hayatını olumsuz etkiler. Bu bölgede insanlar et yemeyi çok seviyor. Büryan tüketimi çok fazla. Hareketsiz ve et yiyen bir kişinin düzensiz beslenmesi doğru değil. Az et yememiz lazım. Yerken de haşlama yemeye gayret edelim” uyarında bulundu.

“HİÇBİR TEDAVİ SİGARANIN VERDİĞİ ZARARLARI ORTADAN KALDIRAMAZ”

Batmanlıların özellikle göğüs ağrıları nedeni ile hastaneye geldiğini dile getiren Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mesut Aydın’ı “Çoğu şikâyet kalp hastalığından değil. Göğüs ağrıları da neden oluyor. Göğüs ağrısı ve kalp ağrısı farklı şeyler. Karıştırmamak lazım. Yemek yiyen ve kalp rahatsızlığı his eden kişi mutlaka bir doktora görünmeli. Sigara içen kişiler mutlaka bir kardiyolojiye görünmesi lazım. Sigara çok ciddi bir tehdit. Hiçbir tedavi sigaranın verdiği zararları ortadan kaldıramaz. Dolayısıyla kişi kendine iyilik yapmak istiyorsa sigarayı mutlaka bırakmalı. Sigarayı bırakarak çok büyük bir aşama kat etmiş olur” şeklinde konuştu.

“KALP ÇARPINTISI MUTLAKA DİKKATE ALINMALI”

Kalp çarpıntısının mutlaka dikkate alınması gerektiğinin altını çizen Dr. Aydın “Çarpıntılar çocuk yaşta da olabilir. Belli bir yaştan sonrada ortaya çıkabilir. Özellikle bir iki dakikadan daha uzun süren ani başlayıp ani sonlanan çarpıntıları varsa anlık ama çok sık oluyorsa, bunla mutlaka dikkate alınmalı. Bu tedavi çocuklarda bile yapılabiliyor. Onlara da yapabiliyoruz. Özellikle kalp hastalığı olan kişilerde çarpıntı oluyorsa bunar ciddi ritim bozuklularına neden olup kişilerin ölümüne neden olabilir” dedi.

“KALP KRİZİNİN İLKİ BİLE ÇOK RİSKLİ”

Kalp krizinin ilk vakasının bile çok riskli olduğunu belirten Dr. Aydın “Dolaysıyla kalp krizinin geçirilmemesi gerekiyor. Bunun için risk faktörlerinden uzaklaşmak lazım. Bunlardan en önemlisi sigara, dengeli beslenme ve egzersiz yapmak. Ama bazı risk faktörü varsa bunları değiştiremeyiz. Ailede varsa böyle bir hastalık yani yakınlarından birinde bu kişide mevcut olan bir şey bunu değiştiremeyiz. Ama beslenme, sigara gibi durumlara dikkat edebiliriz. Bunları değiştirerek kalbimize iyi bakabiliriz” ifadelerini kullandı

“GÜNDE 25–30 HASTAYA BAKIYORUZ”

Dr. Aydın, son olarak “Günlük bu şikâyetle gelen ortalama 25–30 hasta bakıyoruz. Bu ciddi bir rakam. Daha önce kardiyoloji bölümümüz olmadığı için insanlar bunu bilmiyordu. Ama artık hizmet veriyoruz. Bunu da hatırlatmak isterim. Şuan dünyada ölümlerin en önde gelen nedeni kalp hastalıkladır. İnanalar en çok bundan dolayı ölüyor. En gelişmiş ülkelerde de böyle. Bizim ülkemizde de böyle. Göğüs hastası olan, nefes darlığı olan ve baygınlık geçiren kişilerde kalp hastası olma riski çok yüksek. Bu kişilerin mutlaka bir kardiyolojiye başvurmalarını öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete