YENİ YERLER

SABAH MARKET

SABAH MARKET

SABAH MARKET
28-09-2014 16:40
Google News

SABAH MARKET

 “Yeni Yerler Yeni Mekânlar” da bu sefer de otuz yılı aşkın süredir Batman’a hizmet veren bir aile şirketine, Sabah Market’e doğru yol alıyoruz.

Market sahibi Ferit Sertkaya eşliğinde başlıyoruz yolculuğumuza.

1970’DE BAKKALLIKLA BAŞLADIK

Sertkaya’ya Sabah Market’in çıkış noktasını sorarak öykümüze başlıyorum.

Öncelikleri arasında dürüstlük olan Ferit Sertkaya, babalarının 1970’lerde eski halde küçük bir bakkal açtığını ifade ediyor. Daha sonra Sertkaya, babasının bu bakkalı yaklaşık 10 yıl işlettiğini dile getiriyor.

1980’DE SABAH MARKET DOĞDU

Eski halde yaklaşık 10 yıl bakkallık yapan Ferit Bey’in babası, oradan taşınıyor ve yıldız Kaya Pasajı’nın karşısında 1980 yılında bakkalın daha büyüğünü açıyor, adını da Sabah koyuyor.

1990’da Ferit Bey’in babası, marketin adresini ikinci kez değiştiriyor. Eski Tekel Caddesi’nde 750 metrekarelik bir depoya taşıyor Sabah Marketi.

SABAH, AĞABEYİMİN İSMİ

1990’da Turgut Özal Bulvarı Diyarbakır Caddesi’ndeki yerine taşınan marketin sahibi Ferit Sertkaya’ya “Sabah” isminin nerden çıktığını soruyorum. Ferit Bey ağabeyinin sabahın erken saatlerinde doğduğunu; sabahın da hayırlı olduğunun bilindiğinden dolayı abisine Sabah ismi verildiğini belirtiyor. Markete de Sabah olan abisinin isminin verildiğini ifade ediyor.

BAŞARININ SIRRI KURUMSALLAŞMADIR

Bu sektörde uzun yıllar varlığını koruyan Sabah Market’in sahibi Ferit Bey’e istikrarın sebebini soruyorum. Ferit Sertkaya öncelikle babalarından aldıkları esnaflık ruhuyla geliştiklerini belirtiyor. Ardından devam ediyor ve “biz aile şirketiyiz. Aileden 10 kişi çalışıyor bu markette. Dolayısıyla bizde kurumsallaşma var: kimimiz banka işlemleriyle kimimiz bilgi işlemle kimimiz finans işlemleriyle kimimiz de halkla ilişkiler departmanıyla ilgileniyor. İşte bu başarının sırrı kurumsallaşmadan geliyor. Bir işveren olarak çalışanını da düşüneceksin. Bir söz var: işçinin hakkını, teri kurumadan vereceksin. Biz bu felsefeyi uyguluyoruz. Teri kurumadan işçinin hakkını vereceksin ki; daha verimli daha faydalı olsun. İşini daha bir şevkle yapsın. Bizde patronluk yok. İşimizin işçisiyiz. Tevazu çok önemlidir. Personelimizle yemek de yeriz sohbet de ederiz futbol da oynarız.” cümlelerini sıralıyor.

PATRON TÜKETİCİDİR

“Patron biz değiliz; patron tüketicidir” felsefesinde ilerleyen Sabah Market’in sahibi Sertkaya, dürüstlüğün de çok önemli olduğunu vurguluyor ve “Sabah Market’in özünde dürüstlük, doğruluk vardır. Evde yiyebiliyorsam, tüketebiliyorsam onu satarım; tüketemiyorsam satmam. Ancak bu şekilde işletmenize gelen konukların tekrarı olur. Yoksa bir gelir ikincisinde başka yere gider” diyor. Buna bizzat ben kendim şahit oldum.

Biz Ferit Bey’in odasına girdikten sonra, kapısı çaldı içeri bir adam girdi. Adam “bulguru getirelim mi” diye sordu. Ferit Bey de önce bir numunelik getir. Evde ben kendim yiyeyim eğer yiyebiliyorsam hoşuma giderse o zaman getirirsin. Satışına öyle başlarız” dedi.

Batman’a mal olmuş marketin sahibi Sertkaya “Batman her şeye layıktır. Ufak şeylerden lezzet almak lazım. Batman’ın değerleri, değer yargıları var. Taziyesidir, komşuluğudur, misafirperverliğidir… Bunları başka yerlerde çok zor bulursunuz. Bunların değerini bilmek lazım” sözleriyle Batman’ı ne kadar çok sevdiğini de dile getiriyor.

HEDEFİMİZ BATMAN’A FAYDALI OLMAK

İşte bu sevgiden yola çıkarak Ferit Bey “hedefimiz topluma faydalı olmaktır. Hep Batman’a daha çok nasıl fayda sağlarız arayışında olduk. Batmanlı olarak eğer istihdam oluşturuyorsam, faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana” diyor.

KALİTEYİ UCUZA SATIYORUZ

Yıllardır çizgisini değiştirmeyen market sahibi Ferit Sertkaya’ya tercih edilmelerinin nedenini soruyorum. Sertkaya’dan “ Müşteri buraya ucuzluğa geliyor. Her ay ürünlerimizde indirim uyguluyoruz. Bu indirimlerden tüketiciyi haberdar ediyoruz. Kaliteye geliyor. Kaliteyi ucuza satıyoruz. Hijyene geliyor. Hijyen bizim için çok önemlidir. Biz sadece görünen yerleri değil; görünmeyen yerleri de temizliyoruz. Dürüstlüğe, sadakate geliyor. Gelen müşteriyle ikili ilişkilerimiz oluyor. Hal hatırlarını soruyor onlarla sohbet ediyoruz” yanıtını alıyorum.

İHTİYAÇLARI KALİTELİ VE UCUZA SAĞLIYORUZ

08.30–23.00 saatlerinde açık olan markette gıda, temizlik, kozmetik, çorap, zücaciye, patiseri (unlu mamüller), kasap (etler günlük ve veteriner kontrolünde) ve manav ihtiyaçlarınızı kaliteli ürünlerle aynı zamanda ucuza karşılayabilirsiniz. Mama, hasta ve çocuk bezini özellikle diğer yerlerden çok daha ucuza bulabilirsiniz burada. Çünkü bunların zaruri ihtiyaçlar olduğunu düşünüyor Ferit Sertkaya.

ROTANIZI SABAH MARKET’E ÇEVİRİN

Bundan sonra rotanızı Sabah Market’e doğru çeviriyorsunuz. Neden mi? Çünkü orda ucuzluk var. Kalite var. Hijyen var. Çünkü orda sizi gülen yüzüyle karşılamaya hazır 50 personel beklemektedir. E daha ne olsun? Yola çıkmaya koyulun o zaman. İyi yolculuklar.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
9 Mayıs 2024 e-gazete