SİYASET

Yerine kayyum atanan başkandan sert eleştiri; “Sel felaketinin önlemi alınmadı”

Görevden uzaklaştırılan Batman Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Demir ve Songül Korkmaz, Batman’da meydana gelen sel felaketinde ihmaller olduğunu ileri sürdü.

Yerine kayyum atanan başkandan sert eleştiri; “Sel felaketinin önlemi alınmadı”
28-11-2023 16:57
28-11-2023 16:58
BATMAN
Google News

Demir ve Korkmaz “Meteoroloji bas bas uyarı yaptı. Bu uyarılara uygun gerekli tedbirler alınmadı. Dere boyunda yapılan menfezin girişi temizlenmedi. Menfezin girişine konulan demir parmaklıklar alınmadı. Bizden önceki kayyum döneminde yeterli teknik analiz (hidrolik analizi) ve proje yapılmadan dere ıslahı yapıldı. Uygun hidrolik kesite göre dere ıslah çalışmaları yapmalıydı.  Yerden bir metre yükseklikte üstü kapalı tünel tarzı yanlış olarak yapılan ve bizden sonraki kayyumun menfezi örtecek kadar alanı toprakla doldurması nedeniyle park alanı her iki tarafındaki konutlardan ve bahçelerden yükseltildi. Böylelikle menfezin girişine çöken sel birikintileri temizlenmediğinden su menfeze girmeden menfezin başından itibaren dere boyu boyunca bütün mahallede bahçelerin ve evlerin birinci katlarına doldu taştı” dedi.

“BU TAŞKININ OLACAĞINI ÖNGÖRDÜK”

Taşkınları önlemek için proje hazırladıklarını ancak kayyum atanması nedeniyle bu projeyi hayata geçiremediklerini söyleyen Demir ve Korkmaz “Bu taşkının olacağını öngördük ve kamulaştırma çalışmalarına başladık. O bölgede Çamlıbel Caddesini açtık. Gerekli kamulaştırmaları yaptık. 2006’da sel felaketini yaşamış ve Gıre Safaro Deresinin gücünü bilen bir yerden o alana girdik. Vatandaşlar tarafından işgal edilmiş yerleri park alanına katmak için girişimlerde bulunduk. Deredeki bazı evleri kamulaştırmak için görüşmelerde bulunduk. Direnç göstermeyen yerlerde dere yatağı tekrardan yapılaşmalar ile işgal edilmesin diye bir metreyi bulan beton çevre duvarı yaptık. Direnç gösterenleri ikna etmeye çalışıyorken ve deredeki kamulaştırmalar daha yapılmadan kayyum ataması yapıldı. Her yıl Batmanın beş mahallesinin alt ve üst yapılarını yapmayı kararlaştırdık. 2019 yılında kıt imkânlarımızla ve bizden önce 2/3’si kayyum tarafından bitirilmiş bir bütçe ile yapıldı. Eğer altyapı işlerimiz bitseydi bugün bu felaket gerçekleşmeyecekti. Sadece dere yatağındaki evleri etkileyecekti, onların da kamulaştırma çalışmalarını başlatmıştık. Sel felaketinin yaşandığı alanın dışındaki birçok mahallede su baskınları olmazdı. 2020 Yılında fiziki ve idari su kaçakların en aza indirilmesi için sorunun en fazla yaşandığı alanlar olan Bahçelievler, Şafak, Sağlık, Aydınlık Evler ve Karşıyaka Mahallelerinin tüm altyapılarının yenilenmesi işini planlamaya aldık. Bu iş kapsamında 60 bin metre kanalizasyon ve yağmur suyu hattı, 30 bin metre içme suyu hattı tamamen yenileyecektik. Kayyum ise hazırladığımız bu dosyadaki mahallelerin aynısını alarak fakat kapsamını daraltarak bedellerini ise arttırarak 2022 yılında 21b (davetiye usulü) ile ihaleye çıkardı. Bahçelievler ve Şafak Mahallesinin yarısını yapıp vazgeçti. Gerekli bağlantılar bile yapılmadan üstünü örtüp kaderine terk ettiler. Diğer yerlere dokunmadılar. Komando Caddesinden Gültepe’ye doğru 5 bin metre 1200 lük kolektör hattı çekilmesini planlamıştık. 5 mahallenin dışında bir önceki yıl gibi BASKİ ekiplerinin marifetiyle 25 bin metre kanalizasyon ve yağmur suyu hattı, 15 bin metre içme suyu hattının çekilmesi ve 5000 adet baca temizleme ve yükseltme işlerini planlamıştık. 2021 yılında Petrolkent, Hürriyet, Seyitler ve Güneykent Mahallerini planlamaya almıştık. Kayyum atanmasaydı o bölgenin bütün altyapı çalışmaları yapılmış olacak, bu sel felaketi yaşanmayacaktı. 5 yılda Batmanın 25 mahallesi bir bütün olarak altyapısı ile üst yapısı ile yenilenmiş olacaktı” dedi.

“KURUMLARIN GELİŞİGÜZEL ÇALIŞMA YAPMASINI ÖNLÜYORDUK”

Demir ve Korkmaz, açıklamalarının devamında “Alt Yapı Koordinasyon Merkezini kurmuştuk. Doğalgaz ve elektrik kurumlarının Batmanı köstebek yuvasına döndürmesine ve aylarca bu rezaleti kente yaşatmalarına müsaade etmiyorduk. Hem bizim çalışmalarımız hem onların çalışmalarının her aşaması bitirilince diğer aşamaya hemen geçiliyordu. İstedikleri yere girmeye müsaade etmediğimiz için DEDAŞ Genel Müdür Yardımcısı bizimle görüşmek zorunda kaldı. İstedikleri bölgede, istedikleri zamanda çalışmalarına müsaade etmedik. Tabi kayyum gelir gelmez Alt Yapı Koordinasyon Merkezini kaldırdı. Sonraki kayyum Ekrem Canalp da sonradan tekrar kurmak zorunda kaldı, ancak etkin bir şekilde işletemedi. Koordinesizlik, Batmanda bu rezaletin yaşanmasına sebebiyet verdi” dedi.

“KAYYUMLAR BORÇLANMAYA GİDİYOR”

Kayyum yönetimlerini eleştiren Demir ve Korkmaz “Kayyum 09.06.2023 tarihinde atadığı üç kişilik encümenle fiili olarak çalıştırmadığu 38 kişilik Batman Belediyesi Meclisi adına 1.400.000.000 TL borçlanma yetkisini aldı. Seçime 9 ay kala hangi projeyi yürürlüğe sokmak için bu büyüklükte borçlanma yetkisini aldınız? Haziran ayından şu ana kadar yapılıp sonuçlandırılan ve ilan edilen ihalelere bakıldığında 130.500.542 TL ye pazarlık usulü ile ihale yapıldığı görülüyor. Bu ihalelerin çoğu da yapım ihaleleri olduğundan açık ihale yöntemi ile yapmak zorunda oldukları halde neden istedikleri kişilere istedikleri fiyata verme yolunu tercih ettiklerini soruyoruz. Alma yetkisini aldığı bu krediyi bu şekilde pazarlık usulü ile istedikleri kişilere dağıtmak için mi aldılar? Yoksa bu sel felaketinden sonra Batmanın ihtiyaç duyduğu alt yapı çalışmalarına mı harcayacaktır? Batman kamuoyunun bunu bilmeye hakkı var. Batman Belediyesinin kaynakları diğer kurumların ihtiyaçlarını karşılamak için harcanmasaydı, bu kaynaklar inciye boncuğa, Ay Yıldız totemlere, giriş taklarına, görsellere, LET ışıklarına, AKP’nin faaliyetlerine ve birilerini zengin etmek için harcanmasaydı, Batman halkının ihtiyaç duyduğu alt yapı çalışmalarına harcansaydı yaşadığımız bu felaketi yaşamayacaktık” dedi. (Adnan Ayaz)

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete