14 YIL SONRA TEKRARDAN” O Hal”

22-07-2016

TSK içindeki bir kısım cuntacı 15 Temmuz akşamında başarısız bir darbe girişiminde bulunmuştu.

Çok şükür emellerine ulaşmadılar ancak darbecilerin ilk kalkışma ile ülke yönetimine el koyma planlarının sona ermediği gerekçesi ile hükümet, ülke genelinde 3 aylık olağanüstü hal uygulaması kararını aldı.

Alınan kararın açıklamasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, olağanüstü halin amacının 15 Temmuz darbe girişiminin tüm tehdit ve uzantılarını ortadan kaldırmak olduğunu bildirdi.

Ancak olağanüstü hal tedbirleri sadece darbecilere karşı değil, devletin tehdit ve sakıncalı bulduğu bütün unsurları kapsayacaktır.

Bu nedenle olağanüstü hal uygulamaları ile birlikte yasama organının rolü ve etkisi azalacak, uygulama ve kararlar daha çok kararnamelerle belirlenecek, halkın haber alma hakkından tutun ifade ve seyahat özgürlüğüne, kamu çalışanlarını çalıştırma rejimine kadar köklü değişikliklere yol açabilir.

Ayrıca yerleşim yerlerdeki duruma göre de demokratik hak ve özgürlüklerin bir kısmı güvenlik gerekçeleri ile askıya alınabilir.

Olağanüstü hal koşullarında valilerin yetkilerinin artması ile birlikte;

- Gerek görülen bölgelerde yerleşim ve giriş-çıkış yasakları uygulamak, yerleşim yerlerini boşaltmak, başka yerlere nakletmek.

- Her derecede resmi ve özel eğitim-öğretime ara vermek, öğrenci yurtlarını geçici veya sürekli olarak kapatmak.

- Olağanüstü hâl hizmetlerinin yürütülmesi ile görevli personelin yıllık izinlerini sınırlamak veya kaldırmak.

- Tüm haberleşme araç ve gereçlerinden yararlanmak ve gerektiğinde bu amaçla geçici olarak bunlara el koymak.

- Tehlike arz eden binaları yıkmak, sağlığı tehdit ettiği tespit olunan taşınır ve taşınmaz mallar ile sağlığa zararlı gıda maddelerini ve mahsullerini imha etmek.

- Kara, deniz ve hava trafik düzenine ilişkin tedbirleri almak, ulaştırma araçlarının ilgili bölgeye giriş ve çıkışlarını kayıtlamak veya yasaklamak.

-Sokağa çıkmayı sınırlamak veya yasaklamak.

-Belli yerlerde veya belli saatlerde kişilerin dolaşmalarını ve toplanmalarını, araçların seyirlerini yasaklamak.

-Kişilerin, üstünü, araçlarını, eşyalarını aratmak ve bulunacak suç eşyası ve delil niteliğinde olanlarına el koymak.

- (Ülke genelinde ilan edilmemişse, D.A) Olağanüstü hal ilan edilen bölge sakinleri ile bu bölgeye hariçten girecek kişiler için kimlik belirleyici belge taşıma mecburiyeti koymak.

-Gazete, dergi, broşür, kitap, el ve duvar ilanı ve benzerlerinin basılmasını, çoğaltılmasını, yayımlanmasını ve dağıtılmasını, bunlardan olağanüstü hal bölgesi dışında basılmış veya çoğaltılmış olanların bölgeye sokulmasını ve dağıtılmasını yasaklamak veya izne bağlamak, basılması ve neşri yasaklanan kitap, dergi, gazete, broşür, afiş ve benzeri matbuayı toplatmak

-Söz, yazı, resim, film, plak, ses ve görüntü bantlarını ve sesle yapılan her türlü yayımı denetlemek, gerektiğinde kayıtlamak veya yasaklamak.

- Hassasiyet taşıyan kamuya veya kişilere ait kuruluşlara ve bankalara, kendi iç güvenliklerini sağlamak için özel koruma tedbirleri aldırmak veya bunların artırılmasını istemek.

- Her nevi sahne oyunlarını ve gösterilen filmleri denetlemek, gerektiğinde durdurmak veya yasaklamak.

-Ruhsatlı da olsa her nevi silah ve mermilerin taşınmasını veya naklini yasaklamak.

-Kamu düzeni veya kamu güvenini bozabileceği kanısını uyandıran kişi ve toplulukların bölgeye girişini yasaklamak, bölge dışına çıkarmak veya bölge içerisinde belirli yerlere girmesini veya yerleşmesini yasaklamak.

-Bölge dahilinde güvenliklerinin sağlanması gerekli görülen tesis veya teşekküllerin bulunduğu alanlara giriş ve çıkışı düzenlemek, kayıtlamak veya yasaklamak.

-Kapalı ve açık yerlerde yapılacak toplantı ve gösteri yürüyüşlerini yasaklamak, ertelemek, izne bağlamak veya toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yapılacağı yer ve zamanı tayin, tespit ve tahsis etmek, izne bağladığı her türlü toplantıyı izletmek, gözetim altında tutmak veya gerekiyorsa dağıtmak.

- İşçinin isteği, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller, sağlık sebepleri, normal emeklilik ve belirli süresinin bitişi nedeniyle hizmet akdinin sona ermesi veya feshi dışında kalan hallerde işçi çıkartmalarını işverenin de durumunu dikkate alarak üç aylık bir süreyi aşmamak kaydıyla izne bağlamak veya ertelemek.

-Derneklerin gerçekleştirdiği faaliyetler sakıncalı bulunursa kapatılması veya faaliyetlerini üç ayı geçmemek kaydıyla durdurmak.

- Ayrıca belediyelerin yapacakları iş ve işlemlerle ilgili olağanüstü hal valileri isterlerse yetkileri kendilerine bağlayabiliyorlar.

 Batman’da daha önce 15 yıllık o hal dönemini yaşamıştık.

Yani ilk kez karşılaşacağımız bir yönetim biçimi değildir.

14 yıl aradan sonra başlayacak olan olağanüstü hal uygulaması, yaşamımızın akışını nasıl değiştirecek onu zaman gösterecektir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?