30 yıldır bitmeyen yol çilesi

30 yıldır bitmeyen yol çilesi
30-01-2023

Tüm Batmanlıların her hafta en az bir defa kullandığı 90 kilometrelik Diyarbakır yolu yaklaşık 30 yıldır bir türlü bitirilemiyor.

Her yıl yaşanan kazalarda yüzlerce can verdik bu yola.

Bu yol karayolu değil can yolu haline geldi.

11 yıl önce bu yolda yaşanan sadece bir kazada; midibüsle TIR'ın çarpışması sonucu, 25 kişi öldü, 16 kişi yaralandı.

Yolun büyük bir kısmı zifiri karanlık olduğu ve yolda yeterli ışık ve yönlendirme işaretleri olmadığı için de onlarca kaza olduğu bilinmektedir.

20 yıldır tek başına iktidar olan iktidar partisi milletvekillerinin ajandasına bu yol hiç girmedi.

Çünkü yol şahsi değil umumi bir yoldu.

Çünkü bu yolun bitmesi ile çevresindeki araziler değer kazanmayacaktı.

Çünkü bu yolda rant yoktu.

Rant olsa iktidara yakın malum çevreler baskı kurup bu yolu çoktan bitirmişlerdi.

Öte taraftan da;  Batman Vekilleri tek bir hanenin bile yaşamadığı kendi köylerine milyonluk yatırımlarla asfaltlı yol yaptıkları bilinmektedir.

Bu yolu yapacaklarına tüm Batman halkının istifade ettiği yolu yapsalar daha iyi olmaz mı? Önümüzdeki seçimde şahıslarına değil halka hizmet eden adayları ararlarsa çok iyi oy alırlar.

Bu yolu yapamayan bence oy da istemesin. 

Ülkemizde deniz doldurup yol ve havaalanı yapılırken biz 90 kilometrelik en işlek yolu 30 yılda bitiremiyoruz.

Muhatapları alkışlıyorum hem de ayakta(!)

Yukarıdaki cümleler doğrudan bir okuyucumuza ait.

Mesajda bahse konu “tek bir hanenin bile yaşamadığı kendi köylerine milyonluk yatırımlarla asfaltlı yol yaptıkları bilinmektedir.” Denilen köy.

Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Kışlak Köyü Kürtçe adıyla Zivinge.

Yani 30 yıldır bitirilmeyen Batman Diyarbakır yolunu ajandasına almadığı ifade edilen ve tek bir hanenin bile yaşamadığı iddia edilen ve buna rağmen o köye milyonluk yatırımlarla asfaltlı yol yaptığı aşikar olan Kışlak Köyü.

2020 nüfus sayımına göre 27 kişinin yaşadığı, okuyucumuza göre kimsenin yaşamadığı söylenen köye yapılan yol takdire şayan lakin köyde takdir edecek kimse yokmuş.

Bakın söz konusu yolla ilgili haberlerden biri ki Aralık 2021 yılına ait nasıl yansımış basına:

Gercüş ilçemize bağlı Kantar ve Kışlak köylerine ulaşımı sağlayan ve toplam uzunluğu 13 km. olan köy yolu yapım çalışmaları tamamlandı. Toprak işleri, sanat yapıları ve beton (BSK) asfalt çalışmaları yapılan yolda güvenli ulaşımın tesis edilebilmesi için ayrıca uyarı levhaları ve yol çizgi çalışmaları tamamlanarak köylülerimizin hizmetine sunuldu.

632 bin insanın yaşadığı Batman’ın ana damarı sayılacak Diyarbakır yolunu 30 yıldır bitirmeyenler kimsenin yaşamadığı ya da yirmi kişinin yaşadığı kendi köylerine beton asfalt yapması oy talebi için kapı kapı dolaşan iktidar partisinin yüzünü kızartır mı?

Ya da çok da emek vermeye gerek yok internetin herhangi bir arama motorunda “Diyarbakır Batman yolunda kaza” diye arama yaptıklarında önlerine 1.670 sonuç geldiğinde yine kızarmaz da yüzleri belki oy kaygısına düşerler de yolu bir an evvel bitirirler. 

Bakın yine aynı konuyla ilgili farklı okuyucularımızdan gelen diğer mesajlar ne diyor:

Batman’ın caddelerini ışığa boğup rengârenk aydınlatacaklarına, Batman Diyarbakır yolunu ışıklandırsınlar da insanlar zifiri karanlıkta kaza yapıp hayatlarını kaybetmesinler.

Şehir içindeki direklere astıkları fotoğraflara harcanan paralarla tüm Diyarbakır yolu aydınlatılır.

Ben demiyorum sözüm ona vekili olduğunuz asilleriniz söylüyor.

Ama belli ki vekilliği yanlış anlamışız.

Siz size asil siz size vekilmişsiniz.

Peki, merak ediyor musunuz, şehir merkezinde, artık ışık kirliliği denecek kadar aydınlatma çalışmasına bu kadar kaynak aktarılıyor da şehirlerarası yollarımızdan neden o kaynaklar esirgeniyor.

İddia o ki kayyum atanan belediyelerin bütün kaynaklarını harcamak konusunda hatta daha da ötesi sonraki seçimde yine el değiştirmesi muhtemel belediyeleri mümkün olduğunca borçlandırmak için çok bonkörler.

Ve yine iddia o ki bu bonkörlük de hep aynı kasaları dolduruyormuş.   

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?