AFET’E HAZIRLIKLI OLMAK

06-03-2016

Cumartesi sohbetlerimizle sadece Batmanda değil Türkiye’deki yerel basın arasında çok önemli bir çalışmaya imza atıyoruz.

Cumartesi günleri günlük olarak yayınlanan gazetecilerin çalışanları için haftanın tek tatil günüdür.

Ama biz Batman Sonsöz gazetesinin yazar, haber ve foto muhabirleri, tasarımcıları, ilan reklam ve abone sorumaları için bu pek geçerli değildir tabi’i ki.

Her hafta olmasa da iki haftada bir Batman Sonsöz Gazetesi olarak Cumartesi TP Kristal Park’ta düzenlediğimiz Cumartesi buluşmalarımız nedeni ile pek tatil yaptığımız söylenemez.

Bizim tarzımızda haftanın belirli günlerde gündemdeki konulara göre konuk ağırlayan yerel gazete hemen hemen yok diyebiliriz.

Cumartesi buluşmalarını gerçekleştirmek her bir bakımdan kolay değildir elbette.

Bu işin birçok açıdan zorlukları var.

Konu ve konuk bulmadan tutun, kamuoyunu ilgilendiren sorular sormak, bu işin ekonomik giderleri yine Cumartesi buluşmasının çözümlerini yapmak ve daha birçok uğraş.

Ama her şeye rağmen Batman Sonsöz gazetesi ekibi olarak her şeye rağmen biz işimizi severek yapıyoruz.

***

Bu haftaki buluşmamıza bu tatil günümüzün erken saatlerinde uyanıp buluşmalarımızı gerçekleştirdiğimiz mekânın yolunu tutuyoruz.

Cumartesi günü konuğumuz AFAD Müdürü Fevzi Bakır’dı.

Sayın Bakır’ı konuk etmememizin temel nendi 1–7 Mart Deprem Haftası olmasıydı.

Deprem tabi sadece İl Afad müdürlüğünün görev alanındaki önemli konulardan sadece birisidir.

Akılınıza gelebilecek her türlü doğal afet, kaza, sabotaj, saldırı sonrası ilk olay yeri ekibi dir AFAD.

Daha önce adı Sivil Savunma Müdürlüğü olan AFAD Batman İl Müdürü Favzi Bakır’a Batman Sonsöz gazetesi olarak önemli bulduğumuz sorular  soruyoruz.

Buluşma öncesi afet krizini yönetme ve müdahalenin sadece AFAD müdürlükleri ve paydaşlarının işinin olduğunu sanıyorduk.

Meğerse öyle değilmiş Okul, Aile, iş yeri ve bütün toplum bireyleri ne kadar bir geniş yelpazenin temel görevidir.

Yanı herkesin bu işi bir ucundan tutması gerekiyormuş.

En önemli ve öncelikli yapılması gerekende önleyici tedbirlerdir.

Biz AFAD müdürü Fevzi Bakır’ı soru yağmuruna tutarken deneyimli müdür birden karşı atağa geçerek peki hanginizin evinde ‘Afet Aile Acil Durum Çantası var” diye soruyor.

Biranda hepimiz birbirimize bakıyoruz.

Ve o anda öğreniyoruz ki hiç birimizin evinde Afet Acil Çantası yokmuş.

Müdür Bakır, Afet çantasının neden gerekli olduğundan ve öneminden de kısaca söz ediyor.

Bu söyleşi sonunda birey olarak ve toplum olarak aslında Afet kirizini yönetme noktasında yeteri bilgi ve donanıma sahip olmadığımızı anlıyoruz.

***

Aslında AFAD’ı Batmanlılar olarak boğulmalar ve en çokta Suriyeli mülteciler ile ilgili yaptığı kayıt ve yardımlardan biliyoruz.

Bu iki önemli konu ile ilgili de geniş bir şekilde bize bilgiler veriyor AFAD müdür.

Daha başka önemli konulardan da tabi.

Batmanda Afet risk haritasının çalışmalarının yakında başlayacağından ve 55 Dönümlük bir alan üzerinde yeni bir idare binasının yapımı ile ilgilide bilgiler veriyor bize.

Tabi bir de AFAD’ın sadece insan odaklı çalışmalar yürütmediğini bütün canlıları esas aldığını bu doğrultuda yaptıkları çalışmalardan da örnekler veriyor. 

24 Saat boyunca 122 Telefon’da gelen talep ve şikayetlere en kısa zamanda cevap olmak için çalışan AFAD müdürü sohbetimizin sonunda bir sürpriz yaparak genel yayın yönetmenimiz Hatice Türkan’a bir buket çiçek veriyor.

Buda yaklaşık 1,5 yıldan bu yana sürdürdüğümüz Cumartesi buluşmalarında ilk kez karşılaştığımız bir nezaket örneğiydi.

Bize soru soran, demet güller veren sıra dışı bir kamu yöneticisi ile gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi kaçırmayın diyorum, çünkü gerçektende Afet’lerle ilgili bilemeniz gereken çok önemli bilgiler  içermektedir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?