Askıda Saklambaç

Askıda Saklambaç
17-07-2023

“Askıda” uygulamalarına bir yenisini ekledik.

Daha önce farklı konularda farklı zaman ve yerlerde çeşitli şekillerine tanık olmuşsunuzdur.

Bu dayanışma Askıda Kıyafet, Askıda Yemek, Askıda Kitap, Askıda Bilet gibi farklı alanlarda farklı kurum ve esnaf tarafından hayata geçirildi.

Küçük ama çok anlamlı bir eylem olarak ‘Askıda’ ifadesi bu şekilde pozitif anlamıyla literatürümüze girmiş oldu.

Ta ki kimi kurumlarımız uygulamaya biz yenisini ekleyene kadar.

 Askıda Saklambaç uygulamasını hayata geçirip bir ilke imza attık.

Askıda Saklambaç, Batman Belediyesinin İmar Revize Planlarına ilişkin meclisten çıkardığı kararlar ile ilgili yasal zorunluluktan ötürü askıya çıkarıp 1 ay ilan etmesi gereken kararları kim bilir nerede ne zaman askıya çıkardığını kimsenin görmediği itiraz edebileceklerin duymadığı ve dolayısıyla kimsenin itiraz da edemediği bir uygulamanın adıdır.

Bu diğer askıda uygulamaları gibi erdemin, dayanışmanın, yardımlaşmanın değil maalesef çıkar odaklarının kurnazlığının örneğidir. 600 bin nüfuslu bir memleketin hayrına, huzuruna değil 3-5 nüfuzlu zenginin ya da zengin olma derdiyle yırtınanın çıkarına hizmet etme örneğidir.

Normalde, 14/02/2020 tarih ve 7221 sayılı Kanun’un 16. maddesiyle İmar Kanunu’nun 8. maddesine eklenen 3. fıkra diyor ki “İmar planları ve bu planlardaki değişikliklerin nerede askıya çıktığına dair bilgilendirme ilanı, askı süresi ile eş zamanlı olarak ilgili muhtarlıkların panosunda duyurulur. Ayrıca plan değişikliği hakkında, değişikliğe konu alanda görülebilir bir şekilde en az 2 adet tabela ile 30 gün süreyle bilgilendirme yapılır.” Askı sürecinin bitimi itibarıyla itiraz olmaması hâlinde plan değişikliği kesinleşmiş ve yürürlüğe girmiş olur.

Batman’ın en güzel mahallesi sayılan 32 bin 678 nüfuslu Gültepe Mahallesinde yıllardır ilkokul alanı olarak ayrılan 12 dönümlük 3754 ada 1 noluparsel(şahıs mülkiyeti) 04.04.2023 tarih 97 sayılı Meclis Kararıyla revize edilerek imar durumu İlköğretim Alanı iken Ayrık Nizam 6 katlı, Taks:0.40, Emsal:2.00, Konut+Ticaret Alanı olarak planlanmış ve sözüm ona 1 ay boyunca askıya çıkarılıp itiraz eden olmamış.

Nerede nasıl askıya çıkmış bilen yok.

Yasanın gereği alanın üstüne asılacak 2 tabelayı gören yok.

Dolayısıyla itiraz eden de yok.

Ta ki biz haberi yapılıp da “Ey ahali bakın çocuklarınıza ayrılan okul alanını, Belediye Meclisi, konut ve ticaret alanı yaptı” denilene kadar.

Mahalleli isyan ediyor “Soluk alacak alan bırakmayacaklar bize”.

İlkokul planı neden iptal edildi diyorlar.

İhtiyaç yokmuş.

Külahımıza anlatın.

Hadise basına yansıyıp da mahalle sakinleri kararı iptal etme yolunu aramaya başlayınca Belediye basın açıklamasıyla yaptığını savunmaya çalıştı.

Haberimize asılsız diyerek başlayan açıklamaya ben de yalan diyebilirim herhalde.

Yalan çünkü iddia ettiği gibi: Gültepe Muhtarlığına resmi yazıyla bildirilmiş değil.

 Açıklamada imar mevzuatına uygun şekilde diyor ama o da yalan.

Çünkü mevzuat söz konusu arsanın üzerine 1 ay boyunca iki tabela asılmalı diyor ama tabela asılmış değil.

Belediye yaptığı açıklamada konuyu farklı mevzularla soslamış; 1400 hektarlık imar revizyonundan, eşdeğer eğitim alanından, eğitim, sağlık, sosyal, kültürel tesis alanları, kamu hizmet alanları, devlet mahallesi, kongre merkezleri, sosyal konut alanları demiş ama mevzu bu değil.

Mevzu daha önce ilkokul alanı olarak ayrılmış bölgenin neden gizli saklı imar revizyonuyla birilerinin çıkarına konut alanına çevrildiğidir.

Sadece bu olsa iyi malesef iddia o ki yine Gültepe Mahallesinde Çocuk Esirgeme Kurumunun yan tarafında biri 7,3 dönüm (Gültepe 3723/1) diğeri yine hemen yanında 18 dönümlük (Gültepe 3733/1) 12,6 dönümlük (Tılmerç 5380/1) 8,4 dönümlük (Gültepe 3671/1) farklı yeşil alan ya da değişik kamu hizmeti için ayrılmış parseller de konut alanına çevrilmiş. İddialar bu yönde ve kimbilir daha duymadığımız gizli saklı hangi işler var.

İlk örneğimizden devam edersek. Gültepe İlkokulunda sınıf mevcutları 45-50’ye dayanmış. Kim istemez çocuğu 15-20 kişilik sınıfta eğitim alsın? Son iki yılda mahalleye eklenen site ve konutlarla boş alan da kalmadı. Söz konusu bölgede tek bir park var o da Su Parkı. Hadi farz edelim okula ihtiyaç yok 12 dönümlük arazi Su Parkına eklenerek yeşil alan genişletilebilirdi.

Hani halka hizmet hakka hizmet ya!

Hani siz hizmet için varsınız ya!

Hani köy köy gezip mahalle mahalle turlayıp vatandaşa temas ediyorsunuz ya!

Alın size samimiyet testi: Mahalleli imar revize planlarının gizli saklı çıkarılmasını ve ilan edilmeden kesinleştirilmesine isyan ediyor.

İyi niyet göstergesi olarak bence bunu düzeltin.

Mahalleli, yasal gereklilik olan ilan tabelalarının asılmadığı ve gerçekte askıda bir ay itiraz beklemediği gerekçesiyle bu kararın iptalini ve 12 dönümü Su Parkına dahil etmenizi istiyor.

Gizli saklı revize imar planlarının hepsinin tekrar değerlendirilmesini istiyor.

Mesela, Belde Mahallesinde Sağlıklı Yaşam Parkının güney yönünde, parka ayrılmış alan için de aynı şeylerden bahsediyorlar.

Yıllardır yeşil alana ayrılmış arazi Sağlıklı Yaşam Parkına dahil edilebilecekken maalesef edilmeyip aynı şekilde konut alanına revize edildiği söyleniyor.

Askıda gören var mı?

Halka hizmet derdindeyseniz buyurun size fırsat, buyurun size yanlıştan dönmek için şans.

Yerel seçimlere ne kaldı ki kayyum marifetiyle değil belki halka hizmet marifetiyle o koltuğa oturmaya çabalarsınız diye diyorum.     

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ali
ali 9 ay önce
yazdıklarınızın her harfine katılıyorum.elleriniz dert görmesin..