AYDIN GÖK SÜRPRİZ YAPAR MI?

19-04-2015

7 Haziran Genel Seçimlerinde sürpriz beklentisi en yüksek adaylardan biri Dr. Aydın Gök. Gerek Batman Belediyesi Eski Başkanı rahmetli Salih Gök’ün oğlu olması, gerekse de hem HDP hem de AKP’de beklenmeyen ve tatminkâr olmadığını düşündüğüm aday listeleri, Hüda Par’ın bağımsız milletvekili adayı Gök için sürpriz bir oy oranı çıkarabilir.

Cumartesi Buluşmaları kapsamında kahvaltıda bir araya geldiğimiz Hüda Par İl Başkanı Mehmet Emin Doğru ve Hüda Par’ın bağımsız olarak desteklediği Dr. Aydın Gök ile önümüzdeki yerel seçimler beklentileri, öngörüleri ve hedefleriyle ilgili hasbihal ettik.

İlk dikkatimi çeken ve artık her yerde herkesten duymaktan gına gelmiş algı operasyonu ifadesine takıldım.

İktidar partisini özellikle Gülen hareketine karşı verdiği savaş ile siyasi literatürde yerini alan ve alakalı alakasız herkesin kullandığı saçma sapan bir ifade.

İstisnasız her siyasal hareketin, legal ya da illegal örgütlenmenin, her dinin, her ideolojinin toplumu değiştirmek ya da dönüştürmek için bireylerin algı yönetimine çalıştığı ve bu çabanın çok vahim bir şey değil gayet olağan olduğunu bildiğimiz halde, iktidar partisinin algı yönetimi yerine algı operasyonu diyerek bu hali kriminal bir forma dönüştürdüğünü asıl algı yönetimine en bariz örneğin bu olduğunu düşünüyorum.

İktidar partisine alternatif olarak ortaya çıkan diğer partilerin ya da siyasi aktörlerin iktidarın literatürünü kullanarak yıllardır cemaat dediklerine paralel yapı, algı yönetimine algı operasyonu diyerek konuşmaya başlaması oyunun kurallarını iktidar partisinin belirlemesine izin vermesi gibidir.

Aydın Bey paralel yapı ifadesini biraz daha genişleterek kullanmış olsa ve birden fazla paralel yapı var demiş olsa dahi iktidar partisinin kavramlarıyla konuşması siyaseten doğru değil derim.

Bununla beraber Aydın Beyin sergilediği güzel bir erdem dikkatimden kaçmadı.

Aydın Bey siyasal hareket olarak en büyük zararı gülen hareketinden gördüklerini dillendirerek “düştükleri yerde vurun abalıya demeyiz” diyor ve bunun ahlaklı bir davranış olmadığını söylüyor.

“6–7 Ekim olaylarında cemaatin yüzde yüz rolü olduğunu düşünsek de bunu cemaatin bütün tabanıyla özdeşleştirmek yanlış olur” diyor Aydın Bey.

7 Haziran Genel Seçimlerine dair güzel temenniler taşıyan ve gerilmeden çatışmadan huzurlu bir seçim geçirmek noktasında çaba sahibi olduğunu gözlediğim Aydın Beyin, çözüm ve barış sürecinin birbirinden ayrılması gerektiğine ve iki sürecin birbirinden ayrı ayrı yürütülmesi gerektiğine dair düşüncesi de yabana atılamaz.

Evet, birbiriyle bağlantılı olsa dahi birbirinden ayrı yürütülmesi gereken iki süreçtir barış ve çözüm. Barışı elinde silah olanlar çözümü ise halklar ile yaparsınız.

Rüşvet alan da veren de melundur” yazısını gelir gelmez belediyenin kapısına asan belediye eski başkanı rahmetli Salih Gök’ün oğlu olarak, belediye yönetimini alır almaz yazıyı söktüren siyasal hareketin temsilcilerine dönük Gök, HDP’nin Van sokaklarına astığı “Namus en büyük kâbustur” dediklerini hatırlatarak eleştiriyor.

Özetle Aydın Bey 7 Haziran seçimlerinin selamet ve huzurla geçmesi temennisini defalarca tekrarlıyor. Milletvekili olması durumunda bölgeye dair pozitif ayrımcılık uygulanması yönünde çaba sahibi olacağını ekliyor sözlerine.

Dört ülkede bölünmüş Kürt coğrafyasının üstüne çizilmiş sınırların silikleştirilmesi gerektiğini dillendiriyor.

Seçime yaklaştıkça seçim çalışmalarının huzurlu sakin bir ortamda geçmesi için ellerinden geleni yapacaklarını belirtiyor Aydın Bey.

Aydın Bey sohbetin başında sorduğum “90’larda yaşanan olayların faili silahlı illegal bir örgüt olan Hizbullah’ın devamı niteliğinde bir parti olduğunuz eleştirisi seçim çalışmalarını güçleştirmiyor mu?” sorusuna; Hizbullah’ın devamı olmadıklarını belirtmesi inandırıcı gelmese de soruya bu şekilde cevap vermiş olması önemlidir.

Son olarak seçimlerin çatışmasız bir ortamda huzurla atlatılması ile ilgili temennilerine katılıyor ve Aydın Beye sakin soğukkanlı tavrıyla bütün sorularımızı cevaplandırmasından dolayı teşekkür ediyorum. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?