BAĞIŞIKLANDIRSAKDA MI NORMALLEŞSEK

25-02-2021

Normalleşme sürecine girme ihtimali en yüksek iller arasında sayılıyor Batman. 

Bir gün önceki habere göre 15-21 Şubat tarihli haftada vaka sayısı olarak 8.71’i gösteriyor ki bu diğer illere kıyasla en düşük rakamlardan biri.

Ama durun sadece 8.71 mi diye sevinmeyin. Bu rakam 100 binde 8.71. Yani Batman’ın nüfusu 620 bin 278 olduğuna göre, hesapladığınızda vaka sayısı 8.71 çarpı 6.2 dediğinizde 635 vaka sayısı olur ki bu da hiç az bir rakam değil. 

Tabi kıyasla düşündüğümüzde 100 bin kişiden 200 vaka sayısı olmasındansa 8.71 olması iyidir. İyiliği bir yana da düşündünüz mü hiç neden artık sayılar 100 bin üzerinden açıklanıyor. 

Açıklanan tablonun zihninizde yaratacağı ya da evvelinde yarattığı vehameti örtmek için olmasın mı? Şöyle sorayım, Batman’da bir haftalık korona vaka sayısı 635 demek mi yoksa, küçük bir 100 binde detayıyla 8.71 demek mi daha yenilir yutulur bir tabloyu ifade eder?

Algı operasyonu dedikleri tam da budur işte. Bu ilk algı operasyonu değil tabi. Hatırlayın geçen yılın Eylül ayında neler olduğunu.

Açıklanan rakamlar bir anda katlanarak artmış, hatta bir anda herkes birbirini mi yaladı diye espriler yapılmıştı. Sonra Sağlık Bakanı çıkmış “aslında bugüne kadar biz vaka sayısını değil hasta sayısını açıklıyorduk” deyip işin gerçek yüzünü az da olsa göstermek zorunda kalmıştı.

Aslında bu ve benzeri hamlelere harcanan enerji tedbir ve önlemlere harcansa bu işten daha az kayıpla çıkar mıydık, emin değilim ama daha dürüst ve samimi bir çaba olurdu. 

Maalesef olmadı. 

Ali Cengiz’in yönetmenliğinde geldik bugüne. 

Biliyorsunuz daha önce de bir iki yazıda Batman’da yapılanları ve yapılmayanları yazmış, PCR cihazlarının atıl bekletilip çalıştırılmadığını, doktorlara test yapmamaları hususunda baskı yapıldığını, vaka sayılarının olduğundan az gösterildiğini ve hatta kayıpların corona kaybı değil de farklı sebeplere dayandırılarak kayıtlara geçirildiğini eleştirmiştim. 

Ve nihayet bugüne geldiğimizde vaka sayısı en düşük iller arasında ve hatta ilk normal sürece geçecek iller arasında sayılıyoruz. Haklılık payı olabilir. Neden mi çünkü Batman’da virüsü kapmayan kalmadı dersek yeridir.

Yani salgının ilk dönemlerinde İngiltere’nin uygulamaya çalıştığı sürü bağışıklığını biz Batman’da bir şekilde uyguladık gibi.

Her an normalleşmeye geçebiliriz deniyor. Deniyor ama bunun için de vaka sayısının düşük olması yetmiyor. Diyor ki İl Sağlık Müdürümüz “Normalleşme takvimine geçmenin tek yolu tedbirlere tavizsiz uymak ve aşı ile bağışıklanmadır”

Aşı deyince de hani, öyle rahat rahat teslim olamıyor insan. Hele ki 1999-2002 yılları arasında çocuklara yapılan bozuk kızamık aşısını ve sonuçlarını hatırlayıp bilenler. 

1999-2002 arasında yılları Sağlık Bakanı MHP’li Osman Durmuş. Özellikle doğu ve güneydoğu illerinde çocuklara yapılan kızamık aşısının bozuk olduğu ortaya çıkmış ve o aşıdan yapılan yaklaşık 1500 çocuk ölümcül bir beyin hastalığı olan

SSPE’nin pençesine düşmüş ve maalesef çocuklar acılar içinde günden güne gerileyerek ölüme terkedildi. Hala o dönem o aşılardan yapılan ve hastalığın pençesinde can çekişen çocuklar var. Ve hala maalesef ilgisiz bırakılıyorlar.

SSPE (Subakut sklerozan panensefalit), santral sinir sisteminde kızamık virüsü ile oluşan ilerleyici, ölümcül bir yavaş virüs enfeksiyonudur. Kimi iddialar o aşının 2000’e yakın SSPE kurbanı olduğunu söylüyor. Osman Durmuş 2020 yılında beyin kanamasından öldü. Ama MHP hala aramızda ve iktidarla en güçlü dönemini taçlandırıyor.

Biz hiçbir zaman normal olmadık, olmaya da çalışmadık, olmayız da. Yakın uzak siyasal tarihimizde bunun birçok örneği var.
Hadi o zaman aşıya hadi normalleşmeye…

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?