Batman’ın hayali OSB’ye kurban edilecek

Batman’ın hayali OSB’ye kurban edilecek
26-08-2022

Yılların hayali, vatandaşın beklentisi ve siyasetçilerin en bildik vaadidir. Batman Çayı Islah Projesi ya da Batman Çayı Kentsel Yaşam Alanı, Batman Çayı Yeşil Kuşak Projesi adına her ne derseniz deyin Batman’a Batmanlılara verilecek en güzel hizmetin adıdır.

Tam dokuz yıl önce büyük vaatler ve iddialarla projenin ilk adımı olan çay ıslahıyla başlanan ve Batman Barajından Ilısu Baraj gölü sınırlarına kadar 35 kilometre olarak yapılacağı söylenen proje, maalesef ki 1 kilometreyi bile bulmadan küçültüle küçültüle 850 metreyle sınırlandırıldığını öğrendiğim “Batman Çayı Rekreasyon Alanı Projesine” dönüştürüldü.

Önceki Vali döneminde yapımına başlanan ve şimdilerde yüzde 75’inin bitirildiğini öğrendiğim 850 metrelik yeşillendirme ve peyzaj çalışmasının 35 kilometre olmasa da Batman yerleşim alanını kapsayan çay boyunca devamını beklediğim proje sonlandırılmaya mı çalışılıyor.?

Yeri gelmişken projenin adındaki Rekreasyon; fiziksel, sosyal ve zihinsel sağlığı iyileştirerek yaşam kalitesini nasıl artırmanız gerektiğini keşfetmeye yardımcı olan çalışmaların bütünü anlamına gelir ki merkezde yaşayan 500 bin insanın, fiziksel, sosyal ve zihinsel sağlığını iyileştirerek yaşam kalitesini artırmaya, çay boyunca 850 metrelik alan yeter mi?

Dokuz yıl önce dönemin Maliye Bakanı yanında kurum müdürleri ve iktidar partisi temsilcileriyle Batman Çayı kıyısında 35 kilometre boyunca yapılacak çalışma ile “Betonlaşmadan sıkılın Batmanımıza doğal alanlar kazandırmayı planlıyoruz” demişti. Görünen o ki plan suya düştü.

Olayın daha vahim boyutu ise 3 aydır sokak sokak gezen Batman Valisinin 35 kilometrelik rekreasyon alanı yapılması planlanan alana OSB (Organize Sanayi Bölgesi) yapmayı düşündüğü ve bunu Bakanla görüştüğünü söylemesi.

Nüfusu 500 bine yaklaşan Batman’a bir OSB yetmezmiş. Katılıyorum yetmez. Ama bu nüfusa 850 metre, 177 dönümlük rekreasyon alanı da yetmez.  Ve Batman Çayı gibi doğal bir zenginliği, kıyısına Sanayi bölgesi kurarak heba etmek de kimsenin aklına gelmez.

Vali Beyin kendi söylüyor OSB için 3 alternatifimiz var, ikisi verimsiz mera alanı biri Batman Çayı kıyısı. Peki, neden verimsiz mera alanlarındansa Batman Çayı kıyısını tercih diyor? Mera alanları eğimliymiş ve yatırımcılar ise eğimli araziler yerine düz arazileri tercih ediyor. Çünkü maliyetin tamamı, eğimli araziyi düzeltmeye harcanıyor.

Yani Vali Bey devletten hibeyle arazi edinecek yatırımcının mali külfetindense, bütün bir Batmanın yaşam kalitesinin sosyal ve psikolojik külfetinin daha önemsiz olduğunu mu demeye getiriyor. Beş on yatırımcı mali külfet altına gireceğine bütün bir Batman sosyal ve psikolojik külfet altına mı girsin?

Bir de Çay kıyısına yapılacak OSB’nin çöp ve atıklarının çaya karıştırılma riskini düşünsenize. Alın size yeni bir çevresel felakete davetiye. Çevre Dernekleri de sanırım bu projeye karşı çıkar. 

Halkın Valisi olmak, halktan biri olmak iddiasındaki bir Vali bu memlekete bu kötülüğü yapmaz.

***

SOKAĞIN NABZINI TUTARKEN

Batman Belediyesine Kayyum, kayyumu da Belediyeye kayyum atadı diyorlar.

Belediye bünyesinde tecrübeli müdürler ve personel dururken, tecrübe yoksunu iki yardımcıya terk edilmiş diyorlar.

İddia o ki Belediyede işler durma noktasına gelmiş.

Elle tutulur bir hizmet yok deniyor.

Eskiden göstermelik de olsa hizmet görebiliyorduk, ama şimdi bir çalışma göremiyoruz.

Şimdi ise maalesef belediyenin hiçbir birimi ne bir proje üretiyor ne bir çalışma yürütüyor.

Bütün bir yaz mevsimini bitirmek üzereyiz, tek gördüğümüz gürültüden ibaret Park konserleri oldu.

Ki Belediye para sıkıntısı çekiyor diyorlar,

Belediyeye iş yapan müteahhitler paralarını alamıyormuş,

hatta işçi maaşları bile bu ay zar zor ödenmiş diye dedikodular dönüyor.

Vaziyet bu iken vatandaş neden park konserlerimiz yok demez ama neden suya ve ulaşıma zam yaptın diyorlar.

180 bin ton asfaltımız var ve yaz bitti neden hala asfaltlama başlamadı diyor vatandaş.

Merak ediyorum,

Batman’a atandığından bu yana 3 ay geçti,

Vali kayyum olarak atandığı belediyeye kaç defa uğradı o koltuğa kaç defa oturdu da mesaisinin ne kadarını Belediyeye ayırdı.

Vali Bey sokağın nabzını tutayım derken,

Belediyenin kalbi durma noktasına geldi.

Bir daha vurgulamakta fayda görüyorum.

Sabahın köründe kurum müdürlerini toplantıya çağırmakla (ki buna kimsenin hakkı yok)sokak sokak çocuklarla fotoğraf çektirmekle, oyun salonlarında gençlerle okeye dönmekle değil.

Halkın Valisi olmak hizmet üretmekle olur.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?