BATMAN YAMAÇ’INI KAYBETTİ!

05-04-2019

Dünyanın en değerli varlığı insandır.

Şirketlerin de en değerli varlığı, insan kaynaklarıdır.

İnsan varlığını değere dönüştürmekse, dünya için de şirketler için de yöneticilerin işidir.

İyi yönetici, en kötü kaynağı büyük değerlere dönüştürürken, kötü yönetici en iyi kaynakları bile heba edebilmektedir.

Biz bugün iyi örneği konuşacağız. Mehmet Yamaç’ı, Batmanlıların Mehmet abisini, TPAO’nun efsane müdürünü, Batman’ın sembol ismini…

Tekirdağlı olmasına rağmen Batman’a en çok katkısı olan ve buna paralel olarakta en çok tanınan isimlerdendir sayın Yamaç.

Yaklaşık 40 yıl önce TPAO bölge müdürlüğü koltuğuna oturmuş, 30 yıl önce, Batman’dan ayrılmış lakin sanki dün buradaymış gibi herkes onu zikrediyor, hayırla yad ediyor, dua ediyor, rahmet okuyor…

Mehmet Yamaç’ı Batmanlıya bu kadar sevdiren neydi?

Teknik bir müdürün tüm şehrin sevgilisi olmasının nedeni neydi?

Bu kesinlikle bir tez konusudur.

Petrol şirketi yöneticisi olan bir mühendis, nasıl oluyor da tüm şehrin muhabbetini kazanıyor?

Aslında çok basit.

Adam, insanı seviyordu. Batman nüfusu 100 bin civarındayken, TPAO personel sayısı 6500’dü yani neredeyse her hanede 1 TPAO’lu vardı. Bu adam gibi adam, o her 6500 kişiye dokunuyor, ismiyle hitap ediyor, eşini, çocuğunu soruyor, derdiyle dertleniyor, kamunun tüm kaynaklarını onlar için seferber ediyordu.

Devlet insan için vardı. Devlet kurumları insanın mutlu yaşaması için kurulmuştu ve Mehmet Yamaç bu kuruluş amacını hakkıyla yerine getiriyordu. O insana değer verince, insanlarda ona ve onun şahsında temsil ettiği şirkete sahip çıkıyordu. Onlar için TPAO ve onun başında ki şahıs, çok farklı bir konumdaydı.

Çünkü bu adam, insana, doğaya, çevreye, çiçeğe, böceğe, her şeye önem veriyordu. Hepsine dokunuyor, hepsini yaşatıyor, hepsinin çoğalıp gelişmesi için ortam sağlıyordu.

Batman’ın akciğeri konumundaki TPAO sitesinin yeşil dokusunun mimarı yine sayın Mehmet Yamaç’tır. Tüm insanlar, nasıl ki bugün onu rahmetle yad ediyorsa, tüm o ağaçlar, otlar, çiçeklerde her Allah’ı zikrettiğinde onun hayır tartılarını ağırlaştırmaktadır.

Onunla çalışmadık, onunla sohbet edemedik, onunla tanışamadık ama onunla çalışan ve tanışanların anlattıklarından onu her Batmanlı gibi çok iyi tanıyoruz.

Verdiği değerle, değil insan, taşa bile ruh kazandırdığını biliyoruz.

İşte bu tarz insanlar, şirketleri, şehirleri ve insanları yüceltirler. Onlar yüceltirken, değer kattıkları da onları yüceltirler.

Tıpkı Mehmet Yamaç müdürümüzde olduğu gibi.

Bugün onu hiç görmemiş 100 binlerce Batmanlı, ona rahmet okuyor, dua ediyor, hürmet ediyor.

Başta TPAO olmak üzere, Batman Valiliği, Batman Belediyesi ve diğer tüm kurum/kuruluşların bu ismin ve bu ruhun yaşatılması için girişimlerde bulunması gerekir. Adına okullar, müzeler kurulmalı, çalışmaları, yaklaşımları ve yönetim tarzı araştırılıp, anlatılmalı, aktarılmalı kitaplara konu edilmeli, konferanslar ve sempozyumlar düzenlenmelidir.

65 yaşında olan TPAO ve yine ona neredeyse yaşıt olan 600 binlik Batman’da akla gelen 3 isim derseniz, belki hemen akla 3 isim gelmez ama mutlaka 1 isim gelir. Oda Mehmet Yamaç’tır.

Mehmet Yamaç Müdürümüz, Mehmet abimiz, Batmanlı Mehmedimiz, Salı günü ebediyete irtihal etti. 

Giderken 100 binlerce insanın duasını alarak, onları yarım bırakarak…

Allah bu tarz yöneticilerin sayısını artırsın. Artsın ki hem üretim hem de insani değerler zirve yapsın.

 Rahmetle yad edilecek yöneticilerimizin artması dileğiyle, sağlıklı ve mutlu kalın…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?