BATMANDA BAHAR

02-01-2015

Gül ve nergis kokulu İlkbahar mevsimi başladı. Şöyle bir çevreme bakıyorum da bu mevsimin özellikle Batman il sınırları içinde yaşayan biz insanlar üzerinde bıraktığı etkinin ne kadar ilginç olduğunu görüyorum. Çünkü Batman ilini çevreleyen akarsular ve bu akarsuların suladığı geniş ovaları çevreleyen engin dağların sarp ve geçit vermez özelliği işte tamda bu İlk Bahar mevsiminde insanları adeta bir mıknatıs gibi kendine çekiyor. Özellikle Sason İlçemizi çevreleyen hırçın tabiat içinde yöreyle bir bütünlük ve uyum sağlayan yalçın dağların zirvesinden akarak vadilerde süzülen berrak suların ışıltısı insanların damarlarında dolaşan kanı bu mevsimde adeta kaynatıyor ve bir davet gibi insanları öbek öbek yamaçlardaki yeşilliğin tam ortasına çekiyor. 15 Nisanda açılacak olan Turizm Mevsimi bağlamında bir hafta süreyle ülke bütünlüğü içinde kutlanacak olan Turizm Haftası nedeniyle Batman ve Sason Çaylarının geçtiği Sason Vadisi bütün ihtişamıyla geziye hazırdır. Baharın bütün güzelliklerini bağrında taşıyan ve baharın habercisi konumunda bir görev ifa eden ters lalelerin kar sonrası ısınan topraktan başını çıkararak Sason Vadisinde boy göstermesi, insanın ruhunda ılık bir meltem gibi hissedilen bir neşe kaynağı meydana getiriyor. Bu egzotik durum, Sason Vadisinde geziye çıkan her insanın ruhunda hissedeceği bir olaydır. Çünkü bu mevsimde Sason Vadisi, geziye çıkmak isteyenler için bahardan bir tabloya dönüşmektedir. Burada görülen ve şahit olunan çetin coğrafyanın doğal cazibesi içinde sergilenen bahar tabloları her insanı içinde bulunduğu ruh halinden kurtararak rahatlanmasına neden olacak güzelliktedir. Eminim ki Batman iline bağlı Sason İlçesi çevresinde gezip dolaşılan bu yerler birçok insan için ancak bir harita üzerinde görülünce bir fikir sahibi olunmaktadır. Bu vadiler ve vadilerde akan dereler kıyısındaki tarihi dokunun efsunlu görüntüsü ise bir başka güzeldir. Bu bölgenin doğal yapısı içinde bulunan ve atalarımızdan bizlere intikal etmiş olan eski medeniyetlerin izleri önünde saygı duymaktan başka insanın elinden bir şey gelmiyor. Çok çetin bir coğrafyadır Sason vadisi. Bu derin vadide yol alırken yalçın dağların ve farklı renkteki sivri kayalıkların yükseltisi sadece gökyüzünün izlenmesine izin veriyor. Burada gökyüzünde ötüşen vahşi kuşların çığlığı her an bütün sessizli bozup geziye çıkanları tabiatın efsunlu güzellikleri içine sürükleyerek yollarına devam etmelerini sağlar..     
 
Değerli dostlar, yukarıda ifade ettiğim gibi, Sason İlçe merkezi çok engebeli bir coğrafi yapıya ve bir o kadar da ilginç bir yeryüzü şekline sahiptir. Kuşaklı Dağının batı eteklerinde kurulmuştur. Mereto, Meydanok ve Kuşaklı dağları ile çevridir. Bu dağlar arasında bulunan derin vadiler, Sason Çayına geçit vermiş ve böylece çayın akış güzergâhında çok ilginç kanyonların oluşmasına neden olmuştur. Aslında bu doğa harikası olan yeryüzü şekilleri Sason İlçe merkezine çok büyük avantajlar sağlayarak turizme malzeme olacak bir özellik kazandırmıştır. Turizm açısından halen bakir bir konumda olan Sason İlçe merkezi bu anlamda gelecekten çok şey beklediğini tahmin ediyorum. Yaklaşık 3600 metre yüksekliğinde olan ve Güneydoğu Torosların en yüksek zirvesi konumunda Sason ilçesini bağrında taşıyan Mereto Dağının tepesinden çıplak gözle seyredildiğinde Batman ve Beşiri ovaları ile Diyarbakır’ın Bismil ilçesi düzlükleri çok açık ve rahat bir şekilde izlenebilmektedir. Yine bu alanlardan da Mereto Dağına bakıldığında her mevsimde zirvesi karlı ve piramit şeklinde güzel bir görünüm vermektedir.
 
Mereto Dağının bu hoş ve egzotik görünümü tarihi süreç içinde insanları hep kendine çekmiş ve bölgede yaşayan insanların kültürel yaşamında anlatılan efsanevi hikâyelere her dönemde konu olmuştur. Bu günde yamaç paraşütü yapmak isteyenlere farklı yamaçlarında çok uygun alanlar sunmaktadır. Bundan dolayıdır ki Mereto Dağının çevresinde çok sayıda tarihi eserlerin kalıntıları mevcuttur. Bunların içinde önem arz edenlerin başında gelen ve dağın zirvesine yakın bir yerde yapılmış manastır gelmektedir. Bu manastırın her ne kadar güneye bakan duvarı yıkık durumda ise de ana hatlarıyla sağlam durumdadır. Tarihi kaynaklarda anlatılan ve birincisi 1894 ikincisi 1904 tarihinde meydana gelen 1. ve 2. Sason İsyanlarında Ermeniler bu sarp ve ulaşılması zor olan yerde inşa edilmiş manastırı üs olarak kullanmış ve buradan vadide bulunan Osmanlı Saltanatının son dönemlerine ait 2. Abdülhamit devri askeri birlikleri olan Hamidiye birliklerine çok zayiat vermişlerdir. Her yıl Van Gölü içindeki adada bulunan Akdamar Kilisesinde Ermenilerin yaptığı ayın töreninden sonra birçok Ermeni Sason’a gelmekte ve buradaki Kom Manastırında ikinci bir ayın sansını icra etmektedirler.     
 
Sason ilçemizin çevresindeki bu doğa güzellikleri içinde bulunan kültür varlıkları niteliğindeki tarihi eserler her zaman ziyaretçileri beklemektedir. İlçenin eğimli yamaçlardan süzülen yer altı suları ile kar sularının birlikte katıldığı ve ardından azgın bir çay haline gelen Sason Çayı yaklaşık 20 kilometre sonra Batman Barajına kavuştuğu yere kadar olan güzergâhı eğimli olduğundan bu akarsu çok şiddetli akmaktadır. Rafting sporuna çok müsait olan Sason Çayının bu bölümü, rafting yapmak isteyen sporcular için bu mevsimde çok uygun bir fırsat yaratmaktadır. Özellikle İlk Bahar mevsiminde insanların seyrine doyum olmayan bir özellik gösteren Sason Vadisi gezmek isteyen yerli ve yabancı turistlere çok geniş imkânlar yaratmaktadır. Dışarıdan Batman’a gelmek isteyen gezginlerin her zaman Hava, kara ve demiryollarıyla Batman’a ulaşmaları mümkündür. Ulaşım açısından hiçbir sorunu olmayan Batman il merkezi ile ilçeler arasında da hiçbir sorun bulunmamaktadır. Konaklama da aynı şekilde çok müsaittir. Güneydoğu Anadolu Bölgesine özgü yemeklerin her çeşidi Batman’da hazırlanmakta ve nezih ortamlarda ikram edilmektedir. O halde bu mevsimde gezmek isteyenler varsa buyurun Sason’a.. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?