BATSO’DA DEĞİŞİM MÜMKÜN MÜ?

13-03-2018

1 Nisan’da yapılma ihtimali olan BATSO yönetimi seçimleri için 15 günlük bir süre kaldı.

,Daha önce ertelenen seçimlerin 1 Nisan’da yapılıp yapılmayacağı ile ilgili kamuoyunda çeşitli söylemler var.

Bu nedenle seçimlerin yapılıp yapılmaması ile ilgili belirsizlik var.

Tabi bu belirsizlik, birilerinin işine gelirken, birilerinin de motivasyonunu bozuyor.

Bu yaşadığımız olağanüstü şartlarda yarına kadar nelerin olacağını kestirmek zordur.

Ama bana sorarsanız olağanüstü bir durum hariç 1 Nisan’da BATSO üyeleri sandık başına giderek, yeni yönetimlerini belirleyecektir.

Seçim gününün yaklaşması ile birlikte Batman’ın en cazip Oda Yönetimine aday olan 7 gruptan sadece bir kaçının çalışmaları göze çarpıyor.

Mevcut BATSO Başkanı A.Kadir Demir, Eski BATSO başkanı Osman Nasıroğlu, Mimar Mehmet Ekinci’nin girişim ve çalışmaları daha çok gündeme geliyor.

Tabi ki diğer adaylar da eminim derinden derine çalışıyorlardır.

Tabi seçim tarihinin yaklaşması ile birlikte seçim ittifakları da gündeme geliyor.

Nitekim geçen seçimlerde de son haftada seçimin sonucunu etkileyen sürpriz ittifaklar olmuştu.

Bu seçim için de grupların ittifakı çokça konuşuluyor.

Hatta geçmişte sorun yaşayan ve birbirlerinin arkalarından söylemedik söz bırakmayan adayların da ittifak görüşmeleri yaptıkları iddia ediliyor.

Bir de seçimler için birilerinin kesenin ağzını açtığı ve borcu olan üyelerin ödemelerini yaparak oylarını satın aldığı da iddia ediliyor.

Tabi bu iddialar ne kadar gerçektir bilemiyorum.

Bu tartışmalar ışığında BATSO başkanlık yarışı sürerken en güçlü adaylar ise mevcut başkan Abdulkadir Demir ve Eski Başkan Osman Nasıroğlu olarak görünüyor.

Esnaf Odası seçimi öncesi yaptığım değerlendirmede de yine değinmiştim, her zaman görev başındaki başkanların, seçimlerde birçok açıdan avantajları vardır.

Kadir Başkan da elbette tekrar başkan olmak için haklı olarak bu avantajı en iyi şekilde değerlendirecektir. Ama BATSO Başkanı Demir’in rakipleri de boş durmuyor.

BATSO’da değişim zamanı sloganı ile çalışmalarını yoğunlaştıran Değişim Grubu Başkan Adayı Mehmet Ekinci bir hayli iddialı görünüyor.

Ekinci, hem mimar hem de gerçek bir sanayicidir. BATSO yönetiminde de daha önce görev yapmış bir isimdir.

Gerçekçi olmak gerekirse Sayın Ekinci ve Ekibinin tek başına yönetimi alması mümkün görünmüyor.

Sayın Ekinci hafta sonu Emek Grubu Belediye başkanı Sabri Özdemir ve birçok STK temsilcisinin katılımı ile bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda amacını çok kapsamlı bir şekilde kamuoyu ile paylaştı.

“Toplumumuzun atıl kalan genç ve dinamik enerjisini çok kısa süre içinde üreten ve yaratan bir güç haline getirebilecek, istihdam alanları açabilecek yeni bir sistem kurmayı amaçlıyoruz” dedi.

Ekinci konuşmasının devamında da “Ticaret Odası’nın kendi varlık nedeni ve kuruluş yasasına uygun yönetilmediğine inanıyoruz ve bu odayı kendi varlık nedeni ve kuruluş amacına hizmet eden bir kurum haline getirmek istiyoruz.

Sadece arşiv tutan, kırtasiyecilik yapan, vergi toplayan ancak hikmetinden sual olunmayan bir kurumdan ibaret kalmasına itiraz ediyoruz.

Toplumumuzun atıl kalan genç ve dinamik enerjisini çok kısa süre içinde üreten ve yaratan bir güç haline getirebilecek, istihdam alanları açabilecek yeni bir sistem kurmayı amaçlıyoruz;

çoğulcu, katılımcı, şeffaf, demokratik ilkeler temelinde hazırladığımız stratejik planımızı ilk üç ay içinde hayata geçirmeyi hedefleyeceğiz” dedi.

Sayın Ekinci’yi iyi tanıyorum. Kesinlikle iyi niyetinden, Batman için çabasından asla bir şüphem yoktur.

Mehmet Ekinci, BATSO’da değişim derken sadece mevcut yönetimi değiştirmekten söz etmiyor, şu anda aday olan diğer grupların da mevcut yönetim anlayışında olduğundan söz ediyor muhtemelen.

Tekrar olacak belki ama gerçekçi olmak gerekirse mevcut şartlarda, sadece beraber olduğu ekiple birlikte BATSO yönetimini değiştirebileceğine inanmıyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?